Live

Unde a dispărut Bayraktar, „arma minune” a Kievului de acum un an. Cum au ajuns ucrainenii să piardă 300 de drone pe zi în acest război

Data actualizării: Data publicării:
Dronele Bayraktar au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, în primele luni de război. Foto: Profimedia Images

În primele luni ale războiului ruso-ucrainean, dronele turcești Bayraktar din dotarea forțelor Kievului erau considerate printre „armele minune” care au schimbat cursul războiului. Drona era, indiscutabil, alături de alte sisteme de armament, precum Javelin sau Himars, una din vedetele armatei ucrainene și considerată o armă redutabilă folosită de ucraineni la distrugerea de coloane blindate, nave ale marinei ruse sau chiar elicoptere. Cu toate acestea, un an mai târziu, aproape toate aceste drone „ucigașe” au fost doborâte de ruși, iar cele rămase sunt folosite în misiuni de recunoaștere, informează Insider.

În primăvara și vara lui 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, drona de fabricație turcească a fost considerată o veritabilă „salvatoare a Ucrainei” și era dată ca exemplu pentru felul în care va arăta „războiul viitorului”.

La această imagine au contribuit și numeroasele clipuri și înregistrări video în care dronele Bayraktar loveau direct vehiculele armatei ruse ori asigurau coordonatele pentru lovituri indirecte, de artilerie, asupra țintelor rusești.

O dronă Bayraktar a ucrainenilor distruge o navă rusească lângă Insula Şerpilor. Sursa gif: Twitter/Defence of Ukraine
Ucrainenii au folosit eficient dronele Bayraktar pentru a distruge tehnica militară rusească. Foto: Profimedia Images

Un an mai târziu, majoritatea dronelor Bayraktar ucrainene au fost ori doborâte de ruși, iar cel rămase sunt folosite doar în misiuni de recunoaștere aeriană. În prezent, dronele Bayrakatar operează în afara razei sistemelor de bruiaj rusești și se folosesc de optica și senzorii moderni pentru a dirija de la distanță sigură alte drone kamikaze sau de atac.

Experții militari occidentali admit că Rusia are un sistem „sofisticat” de război electronic

„Ideea generală e că astfel de drone, precum Bayraktar, funcționează foarte bine dacă nu au de a face cu sisteme sofisticate de bruiaj și război electronic”, a declarat pentru Insider Samuel Bendett, expert militar.

Fiind o un vehicul fără pilot care zboară destul de jos și cu o viteză destul de mică, poate deveni o țintă a sistemelor antiaeriene bine puse la punct - am văzut deja asta întâmplându-se în regiuni precum Libia sau Nagorno-Karabah”.

Iar Rusia, conform experților militari, dispune de un sistem sofisticat de război electronic.

Dacă inițial forțele Moscovei s-au dovedit vulnerabile în fața atacurilor dronelor în primele luni de război, între timp armata rusă s-a adaptat și și-a îmbunătățit tacticile de răboi electronic și se dovedește eficientă în doborârea ori bruierea multor drone ucrainene.

Oficialii Kievului spun că Ucraina primise 50 de drone Bayraktar înaintea invaziei declanșate de armata rusă. Marea majoritate a acestora a dispărut acum de pe câmpul de luptă.

Ucrainenii pierd 10.000 de drone pe lună. Rușii au o stație de bruiaj sau de război electronic la fiecare 10 kilometri de linie a frontului

Conform comandantul forțelor antiaeriene ruse, generalul-locotenent Andrei Demin, rușii au distrus peste 100 de drone ucrainene în luna aprilie.

Conform unui raport detaliat realizat de Institutul Regal pentru Studii Strategice (Royal United Services Institute - RUSI), Rusia a ajuns să distrugă/doboare/incapaciteze 10.000 de drone ucrainene pe lună - practic, ucrainenii au ajuns să piardă în medie 300 de drone pe zi, chiar dacă marea majoritate a acestora sunt drone ușoare, civile.

„Sistemele de război rusești rămân puternice, în condițiile în care cel puțin un astfel de sistem important plasat la fiecare 10 kilometri dai liniei frontului”, se arată în analiza RUSI. Aceste sisteme sunt poziționate la circa 6-7 kilometri în spatele liniei frontului și au misiunea principală să neutralizeze dronele ucrainene”, se mai arată în raportul RUSI.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O dronă-spion a fost descoperită urmărind portavionul britanic HMS Queen Elizabeth în Portul Hamburg

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Drone neidentificate au fost reperate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie. „Ne păstrăm dreptul de a proteja instalaţia”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Partenerii noștri