Live

Tensiuni în Irlanda de Nord, după Brexit. Premier: „Acest protocol, în loc să aducă pace şi armonie, face exact contrariul”

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, cere înlocuirea acordului asupra Irlandei de Nord încheiat în cadrul Brexitului. Ea consideră acordul „inaplicabil”, după divergențele cu Uniunea Europeană privind exportul de vaccinuri împotriva coronavirusului, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Protocolul este inaplicabil şi trebuie înlocuit, pentru că altfel vor exista adevărate dificultăţi aici, în Irlanda de Nord”, a declarat Arlene Foster, lider al partidului unionist DUP.

UE a provocat nemulţumirea autorităţilor britanice şi irlandeze, hotărând vineri, înainte de a da înapoi, să includă provincia britanică Irlanda de Nord, care se bucură de un regim special după Brexit, în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în afara teritoriului său.

Vizând să facă faţă întârzierilor în livrările companiei AstraZeneca, această decizie i-ar fi permis o derogare excepţională, pentru vaccinuri, de la protocolul menit să evite revenirea la o frontieră şi controale vamale între Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE, pentru a păstra pacea pe insulă.

Într-o discuţie telefonică vineri seară cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul britanic, Boris Johnson, şi-a exprimat „profunda îngrijorare” legată de intenţiile UE.

Uniunea Europeană a revenit asupra deciziei sale, pe care Arlene Foster o descrisese drept un „act ostil incredibil”.

Lidera nord-irlandeză i-a cerut lui Boris Johnson să suspende aplicarea protocolului care, în opinia sa, provoacă perturbări în schimburile comerciale dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie.

„Există multă frământare şi tensiuni în rândul oamenilor de aici, din Irlanda de Nord. Astfel că, acest protocol, în loc să aducă pace şi armonie în Irlanda de Nord, face exact contrariul”, a spus ea, îndemnându-l pe premierul britanic să „acţioneze foarte repede”.

În baza dispoziţiilor speciale care aliniază Irlanda de Nord la UE după ieşirea Regatului Unit din uniunea vamală şi piaţa unică europeană la 1 ianuarie, sunt organizate controale asupra mărfurilor care sosesc în provincie din Marea Britanie, iar verificările pentru intrarea în UE se desfăşoară în acel moment.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei The Times, fostul negociator al UE pentru Brexit, Michel Barnier, le-a cerut Londrei şi Bruxellesului să „păstreze spiritul de cooperare” dintre ele.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regina escrocheriei: Cum a reușit o femeie care s-a dat drept vrăjitoare și moștenitoarea unei mari averi să fure sute de mii de dolari

Londra speră că o victorie a laburiștilor o va salva de Brexit. Capitala britanică vrea să aibă din nou acces la piețele europene

Reunificarea Irlandei, după un secol de secesiune, ar costa cel puțin 400 de miliarde de euro și ar dura peste 20 de ani

Noul premier nord-irlandez vrea un referendum pentru unificarea insulei Irlanda în următorii 10 ani

Partenerii noștri