Analiză A început războiul vaccinurilor între UE și Marea Britanie. OMS critică stoparea exporturilor de doze

Data publicării:
Medical concept of coronavirus. EU border closure concept. The inscription Covid-19 on a white background. 3D illustration.
Mecanismul de control al exporturilor impus de Comisia Europeană a stârnit reacții vehemente din partea Marii Britanii, dar și a OMS. Foto: Profimediaimages.ro

Mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor Covid impus de Comisia Europeană a stârnit o furtună peste Canalul Mânecii, dar nu numai. Reacțiile ostile din partea Marii Britanii și a Irlandei de Nord, dar și din partea Irlandei, țară membră UE, au determinat Bruxelles-ul să revină asupra unei părți a mecanismului. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a criticat și ea mecanismul, despre care spune că prelungește pandemia și adâncește inegalitățile pe plan mondial.

Premierul britanic Boris Johnson a sunat-o pe Ursula von der Leyen după ce Comisia Europeană a impus vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor împotriva Covid produse în UE și și-a exprimat „profunda sa preocupare” în ceea ce privește restricțiile, susceptibile să compromită acordul Brexit privind Irlanda de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cursul discuţiei telefonice cu președinta CE, Boris Johnson şi-a exprimat „profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri”, a indicat purtătorul său de cuvânt.

„Regatul Unit dispune de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic cu furnizorii de vaccinuri şi nu se aşteaptă ca UE, în calitate de prieten şi aliat, să facă ceva pentru a perturba aplicarea acestor contracte”, a spus purtătorul de cuvânt al Boris Johnson.

Și Ursula von der Leyen a evocat discuția într-o postare pe Twitter, în care spune că a convenit cu Boris Johnson să nu impună restricții de export în cazul companiilor care își onorează livrările contractate. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, CE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzis exporturile „nelegitime”. UE poate bloca orice export de vaccinuri produse în interiorul granițelor sale, dacă compania producătoare nu și-a onorat mai întâi livrările către Uniune. 

Regatul Unit importă vaccinul anti-COVID-19 al companiilor Pfizer şi BioNTech de la o fabrică din Belgia.

Pe de altă parte, UE reclamă companiei AstraZeneca să recurgă la producţia fabricilor situate în Regatul Unit pentru a furniza dozele promise celor 27.

Acest fapt ar putea afecta programul de vaccinare al autorităţilor britanice, care au autorizat de mai multe săptămâni acest vaccin, aprobat vineri de autoritatea europeană de reglementare.

Disputa asupra Irlandei de Nord

Textul adoptat vineri de CE prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

Acest text a provocat furia atât a autorităţilor din Irlanda de Nord, unde premierul Arlene Foster s-a referit la „un act ostil incredibil”, cât şi a guvernului Republicii Irlanda, membră a UE.

Premierul irlandez Micheal Martin a „discutat cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

UE a renunţat la includerea Irlandei de Nord ca teritoriu de export

Bruxellesul a revenit tot vineri și a informat că renunţă să includă Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri, după vehemente critici britanice reproşându-i că este pe cale de a compromite acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind insula Irlanda, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda/Irlanda de Nord nu este afectat”, a scris executivul european într-un comunicat.

Contrar intenţiei sale iniţiale, Comisia „nu declanşează clauza de salvgardare”, ceea ce i-ar fi permis să deroge în mod excepţional de la acest protocol pentru vaccinuri. 

OMS: Mecanismul UE de control al exporturilor riscă să prelungească pandemia

Organizația Mondială a Sănătății a criticat mecanismul de control al exporturilor impus de UE asupra vacinurilor produse în interiorul blocului comunitar, spunând că această măsură riscă să prelungească pandemia, scrie BBC.

Mariangela Simao, director adjunct OMS, a catalogat mecanismul ca „un trend foarte îngrijorător”.

Și șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „naționalismul vaccinurilor” poate duce la o „întârziere a revenirii” din criză.

În cadrul Forumului de la Davos, care anul acesta s-aținut în variantă online, Ghebreyesus a declarat că goana după vaccinuri „va ține pandemia în viață și va încetini revenirea economiei globale” și, de asemenea, reprezintă o „prăbușire morală catastrofică” ce poate duce la adâncirea inegalității pe plan mondial. 

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei