Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor împotriva Covid produse în țările UE, pentru a împiedica ieșirea din blocul comunitar a unor cantități de vaccin destinate statelor membre, transmite Agerpres. Decizia vine în urma disputei cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca și va fi valabilă până la sfârșitul lunii martie.
Obiectivul este „să avem informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi să ştim unde doresc companiile să le trimită” a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de AFP.
AstraZeneca a anunțat săptămâna trecută că va reduce livrările de vaccin anti-Covid promise Uniunii Europene în prima parte a anului, din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.
Ulterior, autoritățile de reglementare belgiene au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Bruxelles, după ce CE a suspectat că au fost „deviate” doze de vaccin spre UK.
CE a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.
Potrivit Comisiei Europene, AstraZeneca s-a obligat prin contract să livreze către UE şi vaccinuri produse în fabricile din Marea Britanie, pe lângă cele produse în alte două fabrici din UE.
Astfel, în urma disputelor dintre cele două părți, CE a publicat contractul încheiat cu AstraZeneca pentru vaccinul împotriva COVID-19, care îl contrazice pe șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, care spunea acum două zile că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar pentru livrările de vaccin.
Contractul stipulează că AstraZeneca s-a angajat să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a construi o capacitate de producție a 300 de milioane de doze de vaccin, cu opțiunea ca CE să comande încă 100 de milioane de doze.
În cazul AstraZeneca, acordul definește „cele mai bune eforturi rezonabile” ca activitățile pe care le-ar întreprinde o companie cu resurse similare în dezvoltarea și fabricarea vaccinului.
Editor : I.C