Live

Planul UE pentru a-l combate pe Trump, dacă va câștiga alegerile din SUA: „Vom riposta rapid și vom lovi puternic” (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Uniunea Europeană a pregătit un plan de urgență pentru situația în care Donald Trump va câștiga alegerile din SUA și va porni un război comercial cu Europa. Foto: Profimedia Images

Dacă mă păcălești o dată, să-ți fie rușine! Dacă mă păcălești de două ori, să-mi fie mie rușine – aceasta pare să fie deviza Uniunii Europene, care se pregătește pentru un război comercial împotriva lui Donald Trump ce ar avea o miză uriașă, în cazul în care fostul președinte american va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă, scrie Politico. Liderii din Europa și-au învățat lecția din primul mandat al lui Trump și sunt acum mai uniți și mai determinați ca niciodată să îi țină piept, potrivit mai multor diplomați și oficiali importanți de la Bruxelles și din alte capitale europene.

„Vom riposta rapid și vom lovi puternic”, a spus unul dintre diplomații europeni citați de Politico despre planul de urgență al UE pentru un război comercial cu Trump.

Un al doilea diplomat de top dintr-o altă țară europeană a confirmat că statele UE lucrează la o strategie comună condusă de Comisia Europeană.

„Cei de la Bruxelles au o listă pregătită și sunt destul de încrezători că pot câștiga acest război comercial”, a spus al doilea diplomat.

Uniunea Europeană a pregătit o forță de reacție rapidă pentru a face față consecințelor rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA. Grupul format în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen se pregătește pentru ambele scenarii: victoria lui Trump sau a Kamalei Harris. Totuși, oficialii UE l-au poreclit „Grupul operativ Trump”.

„Europa s-a schimbat mult și suntem pregătiți să acționăm”

Bruxelles-ul a fost prins cu garda jos în 2018, atunci când Trump a impus taxe de import pentru oțel și aluminiu și a avut un răspuns slab în fața deciziei luate de fostul președinte american, în speranța că va putea detensiona situația.

În loc să facă pace, Trump a devenit și mai agresiv și a amenințat în același an că va impune taxe și pentru importurile de mașini din UE. Cu toate că această măsură nu a mai fost aplicată, UE a rămas șocată să vadă că Trump este dispus să dea peste cap lanțurile de aprovizionare și să rupă relațiile cu cei mai importanți aliați ai Washingtonului.

Aflat în plină campanie electorală, Donald Trump a susținut un discurs chiar de la fereastra de drive-thru a unui restaurant McDonald's din Pennsylvania. Foto: Profimedia Images

„Data trecută nu am crezut că Trump ar putea merge atât de departe. De această dată, am avut timp să ne pregătim. Europa s-a schimbat mult și suntem pregătiți să acționăm”, a explicat primul diplomat citat de Politico.

Liderii UE speră că dacă vor răspunde puternic oricărei decizii ostile din partea administrației lui Trump, el va fi forțat să vină la masa negocierilor mai repede.

„Comisia a pregătit o ripostă substanțială astfel încât să îl forțăm pe Trump la un acord încă de la prima rundă [de măsuri]”, potrivit primului diplomat.

Strategia lui Trump ar putea distruge industria Europei

Trump nu s-a ferit să vorbească despre planurile sale de a impune taxe la toate importurile de până la 10% sau chiar 20% atât pentru țările din afara cercului de prieteni, cât și pentru cele aliate, dacă va câștiga alegerile.

În discursurile sale, Trump a ținut să scoată în evidență pica pe care o poartă pentru Europa și, în special, pentru industria auto a Germaniei.

Trump a promis nu doar că va reduce deficitul comercial al Americii prin impunerea de taxe uriașe pentru produsele europene, ci și că va distruge industria Europei și va forța companiile să își mute fabricile în SUA.

Trump s-a plâns și în legătură cu cazurile juridice cu care se confruntă unii dintre giganții tehnologiei din SUA, spunând că a purtat discuții cu directorul executiv al Apple, Tim Cook, despre o decizie a unui tribunal UE prin care Apple a fost obligată să plătească 13 miliarde de euro Irlandei, suma reprezentând taxe neplătite.

Oficialii UE sunt încrezători că pot câștiga un eventual război comercial împotriva lui Trump, dacă va câștiga alegerile pentru Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Trump vs. industria auto a Germaniei, un război comercial care ar afecta și România

Liderii și oficialii europeni, dar și marii afaceriști, se tem că obsesia lui Trump pentru industria auto a Germaniei va avea consecințe dezastruoase nu doar pentru această țară, dar și pentru majoritatea marilor economii din UE.

Producători precum Volkswagen, BMW și Daimler au fabrici în Marea Britanie, Spania, Polonia, Belgia, Cehia, Ungaria, România și alte țări și cumpără piese de mașini de la furnizori din toată Uniunea Europeană.

America este cel mai mare importator de mașini germane, întrecând ca valoare chiar și China, astfel că introducerea tarifelor ar afecta una dintre principalele surse de fonduri pentru economia Europei.

Obiectivul final, pentru UE, ar fi o soluție negociată. Trump pare foarte dornic să impună taxe, dar fostului președinte american îi place foarte mult și să negocieze.

În aceste negocieri se va discuta și despre o cooperare mai strânsă între UE și SUA în privința combaterii Chinei.

„Americanii ar trebui să fie mai prietenoși cu Ursula dacă vor cu adevărat să înfruntăm China împreună”, a spus primul diplomat.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moscova sărbătoarea cu șampanie victoria lui Trump, în 2016. Acum, oficialii ruși sunt mai reticenți. „Mulți au fost dezamăgiți” | BBC

SUA, despre trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina: „Este o evoluţie periculoasă”

Reacția McDonald's după ce Donald Trump a servit faimoșii cartofi prăjiți americanilor: „Nu suntem roșii sau albaștri - suntem aurii”

Elon Musk oferă milioane de dolari unor alegători din SUA. Ce trebuie să facă americanii și cât de legal este

Partenerii noștri