Kamala Harris sau Donald Trump? Ce spun rezultatele ultimului sondaj. Care sunt „statele-cheie” esențiale pentru victoria democraților

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0906567881
Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Kamala Harris are un ușor avantaj în fața lui Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Kamala Harris, candidata Partidului Democrat american la președinția SUA, are în prezent un ușor avantaj în sondajele de opinie în fața contracandidatului republican, miliardarul Donald Trump. Harris e cotată în sondaje cu 49%, în vreme ce Trump are 46%. Alegerile prezidențiale din SUA sunt programate pe 5 noiembrie, informează BBC.

Deși acestea sunt datele la nivel național, din cauza sistemului electoral american ele nu indică neapărat un favorit și nici nu pot prezice cine va fi până la urmă câștigătorul alegerilor prezidențiale. În plus diferența de trei procente se situează oricum în marja de eroare a sondajelor.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a intrat în cursa pentru președinția SUA în luna iulie 2024, după ce actualul președinte, Joe Biden, a decis să se retragă din cursa electorală, o decizie considerată a fi „în cel mai bun interes al partidului și al țării”.

Harris a crescut în sondaje cu patru puncte procenturale în primele săptămâni de campanie și a ajuns la o diferență de aproape 4 procente spre finalul lunii august.

Din luna septembrie, nu s-au mai înregistrat însă variații semnificative în privința diferenței dintre cei doi candidați la președinția SUA.

Bătălia pentru cele șapte „state-cheie” de la alegerile prezidențiale din SUA

Bătălia electorală se va da, și de această dată, în așa-numitele „state-cheie”, sau state americane în care alegătorii nu sunt în mod tradițional deciși să voteze preponderent cu un anumit partid și care „oscilează” în opțiunile de vot (de unde și denumirea de „swing states”).

Astfel, în statele Arizona, Georgia și Carolina de Nord, sondajele i-au dat câștigători ori pe Harris, ori pe Trump, de la începutul lunii august și până în prezent. În ultimele săptămâni, însă, Trump are un mic avantaj în aceste state. În Nevada, Harris e cea care are, la rândul ei, un mic avantaj în fața candidatului republican.

În alte state-cheie - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - Harris se află în fruntea lui Trump cu 2-3%, diferență care începe să scadă, după cum arată ultimele estimări.

Toate aceste trei state au fost veritabile fief-uri ale Partidului Democrat, „cucerite” însă de Trump în alegerile din 2016. În 2020, Biden a „recucerit” cele trei state, ceea ce i-a asigurat victoria în fața aceluiași Trump. În cazul în care Harris va reuși aceeași performanță la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, aceasta are mari șanse să câștige competiția.

Avantajele Kamalei Harris

Harris pare să se bucure de un atu în viziunea alegătorilor care au ales-o drept candidatul cel mai bun în ceea ce priveşte politica de sănătate şi gestionarea extremismului politic, deşi alegătorii au apreciat, de asemenea, că economia SUA este principala problemă în alegeri şi au afirmat că Trump este cel mai bun administrator economic, potrivit noului sondaj.

Harris l-a devansat pe Trump cu 5 puncte - 43% la 38% - atunci când alegătorii au fost rugaţi să aleagă cine a fost mai bun pentru gestionarea extremismului politic şi a ameninţărilor la adresa democraţiei. Ea l-a devansat cu 14 puncte în ceea ce priveşte politica în domeniul sănătăţii. În ambele privinţe, avansul lui Harris faţă de Trump a rămas în mare parte neschimbat faţă de un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie.

Avantajele lui Donald Trump

Trump o conduce pe Harris cu 45% la 40% atunci când alegătorii au fost întrebaţi cine este candidatul mai bun pentru „economie, şomaj şi locuri de muncă”, categoria de priorităţi naţionale pe care 26% dintre respondenţii sondajului au ales-o ca fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă naţiunea, comparativ cu 23% care au ales extremismul politic şi 3% care au spus asistenţa medicală.

Avantajul de 5 puncte al lui Trump în ceea ce priveşte economia este de comparat cu un avantaj de 2 puncte în sondajul din 20-23 septembrie.

În timp ce sondajele naţionale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele colegiului electoral pentru fiecare stat în parte determină câştigătorul, şapte state fiind susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri