Joe Biden se retrage din cursa prezidențialelor din SUA. Surse: El s-a răzgândit în mai puțin de 24 de ore de la decizia de a continua

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0890429129
Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden iese din cursa alegerilor prezidențiale ale SUA, spunând, într-o scrisoare publică: „este în cel mai bun interes al partidului și al țării”.

ACTUALIZARE 23:15 Biden s-a răzgândit în ultimul moment în ceea ce privește candidatura sa, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune. Președintele le-a spus aliaților că de sâmbătă seară plănuia să rămână în cursă, înainte de a se răzgândi duminică după-amiază.

„Noaptea trecută, mesajul a fost să continuăm cu viteză maximă”, a declarat sursa pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului. „Astăzi, în jurul orei 13:45: președintele a spus echipei sale de conducere că s-a răzgândit”.

Biden și-a anunțat decizia pe rețelele sociale imediat după.

Sondajele de opinie publică arată că Harris nu se descurcă mai rău decât Biden în fața lui Trump.

Într-o ipotetică confruntare față în față, Harris și Trump erau la egalitate, cu câte 44% susținere fiecare, într-un sondaj Reuters/Ipsos din 15-16 iulie, realizat imediat după tentativa de asasinat asupra lui Trump din 13 iulie. Trump l-a devansat pe Biden cu 43% la 41% în același sondaj, deși diferența de două puncte procentuale nu a fost semnificativă având în vedere marja de eroare de 3 puncte a sondajului.

ACTUALIZARE 21:27 Joe Biden o recomandă și susține pe vicepreședinta Kamala Harris să candideze în locul lui din partea Partidului Democrat.

Citește și: Cine este Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă

Biden, într-o postare pe X, a declarat că va rămâne în rolul său de președinte și comandant suprem până la încheierea mandatului său în ianuarie 2025 și se va adresa națiunii în această săptămână.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru. Și, deși intenția mea a fost să candidez pentru a fi reales, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a scris Biden.

Prin renunțarea la candidatura sa, el deschide calea vicepreședintelui Kamala Harris să candideze în fruntea listei, prima femeie de culoare care face acest lucru în istoria țării.
Biden, în vârstă de 81 de ani, nu a menționat-o în anunț.

Nu este clar dacă alți democrați seniori o vor contesta pe Harris pentru nominalizarea partidului, care a fost văzută ca fiind alegerea multor oficiali ai partidului - sau dacă partidul însuși va alege să deschidă câmpul pentru nominalizări.

Anunțul lui Biden urmează unui val de presiuni publice și private din partea legislatorilor democrați și a oficialilor de partid pentru a părăsi cursa, după prestația sa șocant de slabă într-o dezbatere televizată luna trecută împotriva rivalului republican Donald Trump.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

--știre în curs de actualizare--

Citește și: Cine l-ar putea înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
VIDEO De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale