Cine l-ar putea înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Data publicării:
Joe Biden
Renunță sau nu Joe Biden la cursa pentru Casa Albă? Foto: Profimedia

O întrebare legitimă, în contextul în care se vorbește tot mai des de retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. BBC face o analiză și vine cu câteva nume

O serie de parlamentari democrați îi cer președintelui Joe Biden să își încheie campania de realegere după dezbaterea sa nereușită împotriva contracandidatului republican Donald Trump.
Cel puțin 30 de deputați din Camera Reprezentanților, trei senatori americani și o serie de donatori importanți - inclusiv actorul George Clooney - s-au alăturat public corului democrat în creștere.

Reacțiile partidului au durat săptămâni întregi, parlamentari proeminenți precum Adam Schiff - un congresman din California care candidează pentru a deveni următorul senator al statului - cerându-i dlui Biden să „predea ștafeta” conducerii.

O serie de sondaje de opinie realizate de la dezbatere încoace sugerează că Trump ar putea fi în avantaj în state-cheie, ceea ce sporește și mai mult presiunea.
Președintele Biden a continuat să insiste că rămâne în cursă, folosindu-se de o mână de apariții în campanie și de o conferință de presă de o oră la NATO pentru a încerca să își susțină punctul de vedere.

Pe măsură ce presiunea crește, atenția s-a îndreptat către cine l-ar putea înlocui în cazul în care se răzgândește cu privire la candidatură - sau este cumva forțat să părăsească cursa.

Cum ar putea fi înlocuit Biden?

În zilele și săptămânile următoare ar putea apărea diverse scenarii, dar există două moduri în care campania dlui Biden s-ar putea încheia: acesta s-ar putea retrage de bună voie sau ar putea fi forțat să se retragă de propriul partid.

Prima opțiune este mai simplă.

Dl Biden a obținut sprijinul aproape tuturor delegaților democrați care vor vota dacă îl vor desemna candidat. În cazul în care acesta se retrage din cursă, delegații vor fi liberi să voteze pentru un alt candidat. Oricine va obține majoritatea delegaților la convenție va fi noul candidat.

A doua opțiune ar fi mult mai complicată, cu timp scurt și circumstanțe logistice care ar complica procesul.

Democrații intenționează să organizeze un vot prin apel nominal pentru a-l alege oficial pe dl Biden drept candidatul partidului înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor din 7 august din Ohio - cu 12 zile înainte de începerea convenției. Pentru cei care speră să deraieze nominalizarea președintelui, aceasta ar putea fi ultima lor ocazie de a face acest lucru.

Însă Leah Daughtry, președinta comitetului pentru regulile convenției din cadrul partidului, a declarat vineri, în cadrul unei reuniuni, că „orice contestatar ar trebui să aibă sprijinul verificat a sute de delegați” la votul virtual pentru a răsturna procesul. Acest lucru ar fi foarte dificil de obținut.

Dl Biden a câștigat 3.896 de delegați în alegerile primare democrate. Un candidat are nevoie doar de 1.968 pentru a obține nominalizarea în primul tur de scrutin, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe o serie de dezertări.

„O astfel de provocare nu a avut loc niciodată în ultima jumătate de secol de primare competitive”, a precizat dna Daughtry.

Regulamentul partidului prevede că delegații nu sunt obligați, din punct de vedere tehnic, să voteze pentru dl Biden, dar stipulează că aceștia „trebuie să reflecte în mod conștient sentimentele celor care i-au ales”.

Dacă președintele Biden și-ar suspenda campania pe oricare dintre cele două căi, cine ar fi principalii candidați?

Vicepreședintele Kamala Harris

profimedia-0890893896
Foto: Profimedia

Vicepreședintele Kamala Harris, care se află deja pe listă, este o alegere evidentă și din ce în ce mai populară în cadrul partidului pentru a-l înlocui pe dl Biden.

Dna Harris s-a dovedit a fi un aliat loial al președintelui și a apărat cu înverșunare prestația acestuia la dezbatere. După eveniment, ea a recunoscut că președintele a avut un „început lent”, dar a susținut că a continuat să ofere răspunsuri mai substanțiale decât Trump.

La câteva zile după dezbatere, pe măsură ce creștea îngrijorarea cu privire la capacitatea președintelui de a rămâne în fruntea listei, dna Harris și-a reiterat sprijinul pentru dl Biden.

„Uite, Joe Biden este candidatul nostru. L-am învins pe Trump o dată și îl vom învinge din nou, punct”, a declarat ea marți.

„Sunt mândră să fac echipă cu Joe Biden”.

Doamna Harris s-a confruntat cu cote de aprobare scăzute pe parcursul mandatului său.

Cincizeci și unu la sută dintre americani o dezaprobă pe dna Harris, în timp ce 37% o aprobă, conform mediilor sondajelor de opinie urmărite de FiveThirtyEight.

Gretchen Whitmer, Guvernatorul statului Michigan

profimedia-0785058123
Foto: Profimedia

Gretchen Whitmer, guvernatorul de două mandate al statului Michigan, este o democrată din ce în ce mai populară din Midwest, despre care mulți experți speculează că va candida la președinție în 2028.

Ea a făcut campanie pentru dl Biden în trecut și nu a fost timidă cu privire la aspirațiile sale politice.

Ea a declarat pentru New York Times că dorește să vadă un președinte din generația X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa acest rol.

În 2022, a condus o campanie în urma căreia democrații din Michigan au preluat controlul asupra legislativului statului și asupra reședinței guvernatorului.

Acest control politic i-a permis să promulge o serie de politici progresiste, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan și adoptarea de măsuri privind siguranța armelor.

Gavin Newsom, Guvernatorul Californiei

California Gov Gavin Newsom campaigns for President Joe Biden in Michigan, USA - 04 Jul 2024
Foto: Profimedia

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, apare frecvent pe rețelele de știri prin cablu lăudându-l pe dl Biden.

Dar dl Newsom are propriile ambiții politice.

Este adesea menționat ca un posibil candidat pentru 2028, dar mulți experți democrați spun acum că deja ar putea fi o “dublură” pentru dl Biden.

Dl Newsom și-a sporit profilul național în ultimii ani, fiind un mesager cheie al partidului în mass-media conservatoare și prin intermediul unei dezbateri împotriva guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, anul trecut.

El a fost unul dintre principalii susținători ai dlui Biden la dezbaterea dezastruoasă din Atlanta, din iunie, și a evitat mai multe întrebări cu privire la faptul dacă îl va înlocui pe dl Biden.

Pentru moment, el îl susține public pe președinte. El a călătorit la Washington pentru a participa la o întâlnire de miercuri cu dl Biden și cu alți guvernatori democrați de top și a condus un eveniment de campanie al lui Biden în Michigan cu ocazia sărbătorii de 4 iulie.

Secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg

House Hearings - Washington
Foto: Profimedia

Nu este un secret faptul că secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg are aspirații prezidențiale.

El a candidat la președinție în 2020 și este adesea prezentat drept unul dintre cei mai buni comunicatori ai administrației Biden.

Dl Buttigieg a gestionat o serie de crize publice în perioada în care a fost ministru al transporturilor.

El a contribuit la supervizarea răspunsului guvernului la deraierea trenului East Palestine din Ohio, la prăbușirea podului Baltimore și la criza de planificare a zborurilor Southwest Airlines în 2022.

Josh Shapiro, Guvernatorul Pennsylvaniei

Pennsylvania Governor Josh Shapiros stop in Lake Wallenpaupack during his Visit PA tourism push - 25 May 2024
Foto: Profimedia

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a înregistrat cote de aprobare ridicate de când a fost ales în 2022, într-un stat în care dl Trump a câștigat la limită în 2016.

Guvernatorul, care a ocupat anterior funcția de procuror general al statului, a lucrat cu toate partidele în timpul mandatului său.

Anul trecut, el a ținut prima pagină a ziarelor naționale după ce a reconstruit rapid un pod prăbușit pe o autostradă crucială din Philadelphia - o victorie politică majoră pentru un guvernator aflat la primul mandat.

Manevra rapidă a fost salutată de mulți ca fiind punctul perfect de discuție privind infrastructura pentru un potențial candidat la președinție în 2028.

JB Pritzker, guvernatorul statului Illinois

Illinois Gov. Pritzker Announces $41 Billion Multi-Year Plan, Largest in State History
Foto: Profimedia

JB Pritzker, guvernatorul statului Illinois, și-a sporit vizibilitatea în ultimii ani atacându-l pe Trump și apărându-l pe dl Biden.

Omul de afaceri miliardar - moștenitor al lanțului hotelier Hyatt - postează rapid critici la adresa lui Trump pe rețelele de socializare.

După dezbatere, el l-a numit pe Trump „mincinos” și a afirmat că acesta este un „infractor condamnat pentru 34 de infracțiuni, căruia îi pasă doar de el însuși”.

La fel ca dna Whitmer, dl Pritzker are un palmares în ceea ce privește finalizarea punctelor de pe agenda democraților progresiști în chestiuni precum dreptul la avort și controlul armelor.

Alți posibili candidați?

profimedia-0088968979
Foto: Profimedia

Lista potențialilor nominalizați se întinde dincolo de acești democrați, deoarece partidul a dezvoltat o bază solidă de posibili viitori candidați la președinție.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, un guvernator democrat cu două mandate într-un stat foarte conservator, a câștigat din ce în ce mai multă atenție națională de la realegerea sa de anul trecut.

Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, s-a aflat în centrul atenției în ultimele luni în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore.

Senatorii Amy Klobuchar și Cory Booker au candidat la președinție în trecut și au o anumită recunoaștere a numelui în rândul democraților.

Senatorul de Georgia Raphael Warnock, care a câștigat o cursă pentru Senat foarte disputată într-un stat cu tendințe schimbătoare, a fost, de asemenea, menționat ca un potențial înlocuitor al dlui Biden.

Un sondaj Reuters IPSOS publicat marți a arătat că singura persoană care l-ar putea învinge pe Trump în noiembrie ar fi Michelle Obama (foto). Dar fosta Primă Doamnă a declarat în repetate rânduri că nu are aspirații prezidențiale.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale