Live

Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru a adera la spațiul Schengen terestru

Data actualizării: Data publicării:
Reuniune a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne/JAI al UE, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene discută joi situația actuală a aplicării obligațiilor și cerințelor (acquis-ului) pentru aderarea integrală la spațiul Schengen de către România și Bulgaria. Cele două țări au intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024, în urma unei decizii luate în Consiliul JAI la finalul anului 2023.

În ședința de joi nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care țara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul Schengen.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se arată într-un comunicat.

„Dezbatere importantă”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.

„Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă", le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor.

Vetou-ul Austriei

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului.

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens. Totuşi, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România.

Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului. România a intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mărturii cutremurătoare ale migranților care vor să intre în UE. Polițiștii croați îi bat și le ard bunurile, apoi îi trimit în Bosnia

Marcel Ciolacu anunță că România va adera anul acesta la Schengen terestru: „Sunt în contact cu cancelarul Nehammer”

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

Viktor Orban vrea ca România și Bulgaria să intre complet în spațiul Schengen până la finalul anului

Partenerii noștri