Live

The Economist: indexul democrației în 2018. România a primit nota 6,38

Data publicării:
Sursa: The Economist

Publicația britanică The Economist a publicat Indexul democrației pentru anul 2018, un top pe care îl realizează din 2008 încoace. Analiștii englezi au analizat nu mai puțin de 167 de țări, în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului.

Studiul The Economist este mai strict decât altele în domeniu și a ajuns la o concluzie tristă: doar 4,5% din populația lumii trăiește în „democrații depline”. Însă, per total, scorul democrației la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani.

42 de națiuni din lume au trecut printr-un declin al democrației în 2018, comparativ cu 89 în 2017. 48 de țări și-au consolidat, în schimb, cultura democrată.

România este în scădere din 2015 încoace. Dacă acum patru ani primea o notă de 6,68, în 2018 scorul țării noastre a scăzut până la 6,38. Ambii indici, însă, ne situează în aceeași categorie, a națiunilor cu „democrații defecte”.

De altfel, punctează The Economist, în ultimii ani, amenințările la adresa democrațiilor au devenit evidente în toată lumea. Primăvara Arabă nu a adus schimbări notabile în zonă. Liderul chinez va muri în fruntea țării. Populiști cu tendințe autoritare au câștigat alegerile din Filipine, Brazilia și Mexic sau au subminat instituții democratice din Ungaria, Turcia și Polonia. Pentru că tacticile acestor lideri sunt atât de flagrante, grupuri de protestatari din mai multe țări s-au ridicat, iar interesul pentru viața politică a crescut.

Este un fenomen valabil și pentru democrații avansate, ca Statele Unite ale Americii, unde votanții sunt extrem de nemulțumiți. Polarizarea societății americane din ultimii ani a transformat nemulțumirile în furie, iar furia s-a transformat în proteste deseori violente. Nemulțumirea oamenilor s-a văzut și la urme, la final de 2018. La ultimele alegeri parțiale din SUA, prezența la vot a fost cea mai mare din ultimii 100 de ani.

Topul celor mai democrate națiuni vs. regimuri totalitare

Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia, urmată de Islanda și Suedia. Top 5 este completat de Noua Zeelandă și Danemarca.

Sursa: The Economist

La polul opus găsim, fără surprize, Coreea de Nord. Îi urmează Siria, Congo, Republica Central Africană și Ciad.

Harta democrațiilor depline

Harta democrațiilor defecte, unde găsim și România

Harta regimurilor hibrid

Harta regimurilor autoritare

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 40% dintre tinerii români ar prefera o dictatură. O posibilă explicație pentru acestă situație

UE amenință Georgia cu sancțiuni dacă va renunța la democrație: Nu vom accepta să devină un „stat cu partid unic”

2023 a fost cel mai nefast an din ultima jumătate de secol în ce priveşte credibilitatea alegerilor. Indicatorii democrației, în declin

Promisiunea lui Trump pentru susținători, dacă va câștiga alegerile prezidențiale: ”Nu va mai trebui să votați, creștinii mei frumoși!”

Partenerii noștri