Live

SUA, Marea Britanie şi Germania susțin public candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO. „Ar fi un secretar general excelent”

Data actualizării: Data publicării:
Mark Rutte are susținerea SUA, UK și Germania pentru șefia NATO. Foto: Profimedia

Premierul olandez Mark Rutte este susţinut public de trei din cele mai importante ţări ale alianţei nord-atlantice pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, în plin război ruso-ucrainean. Potrivit AFP, Rutte este favoritul Statelor Unite, Marii Britanii şi Germaniei la conducerea NATO. La rândul ei, România a notificat NATO că vrea să-l propună pe președintele Klaus Iohannis pentru postul de secretar general al alianței, potrivit unor surse citate de Digi24.ro.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prelungit vara trecută cu încă un an, din cauza absenţei unui acord între aliaţi cu privire la un nou conducător. Norvegianul a condus aşadar această organizaţie timp de zece ani, o perioadă marcată de tensiuni din ce în ce mai mari cu Rusia.

Numele şefului demisionar al guvernului olandez, care este responsabil cu afacerile curente, circulă insistent de luni de zile.

Acum, Mark Rutte are sprijinul public a trei membri ai Alianţei Nord-Atlantice, începând cu cea mai importantă putere diplomatică şi militară a NATO, Statele Unite.

Susținut public de SUA, UK, Germania

Washingtonul a transmis clar aliaţilor săi că prim-ministrul olandez va deveni „un secretar general excelent”.

Întrebat joi, la conferință de presă, dacă Joe Biden îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a răspuns: „Ce pot să vă spun este că Statele Unite au transmis clar aliaților din NATO că noi credem că domnul Rutte ar fi un secretar general excelent pentru NATO”.

Dacă americanii au, în general, ultimul cuvânt cu privire la această alegere, poziţia revine însă unui european.

„Vrem un candidat puternic”, a declarat mai devreme un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak, spunând că „sprijină cu putere” candidatura liderului olandez.

„Rutte este foarte respectat în cadrul Alianţei, are referinţa serioase în probleme de apărare şi securitate şi se va asigura că alianţa rămâne puternică şi gata să asigure apărarea şi descurajarea”, a explicat el, salutând totodată perioada în care la conducerea NATO s-a aflat Jens Stoltenberg.

Şi cancelarul german Olaf Scholz „susţine numirea lui Mark Rutte în funcţia de secretar general al NATO”, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, câteva ore mai târziu.

„Cu experienţa sa imensă, marea sa expertiză în politica de securitate şi simţul său acut al diplomaţiei, este un candidat excepţional”, a scris el pe reţeaua de socializare X.

Relații bune cu Trump

Dar unele din cele 31 de state membre ale Alianţei consideră că a sosit momentul ca o femeie să conducă NATO pentru prima dată. Premierul estonian Kaja Kallas şi-a exprimat interesul, dar numele lui Mark Rutte pare să iasă în evidenţă în prezent.

Prim-ministrul liberal şi-a anunţat intenţia de a părăsi scena politică olandeză, dar rămâne în funcţie până la formarea unui nou guvern. Negocierile s-au lungit după alegerile din noiembrie, câştigate de extrema dreaptă.

Un obişnuit al întâlnirilor la nivel european, Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, a reuşit să stabilească relaţii cu numeroşi lideri.

Un alt punct forte, notează AFP, este acela că Rutte l-a frecventat pe fostul preşedinte american Donald Trump, a cărui posibilă revenire după alegerile din noiembrie bântuie coridoarele sediului NATO de la Bruxelles. Mark Rutte nu a ezitat să îl contrazică public pe Trump în timpul unei vizite la Casa Albă.

Olanda se apropie de 2%

Unul din criteriile menţionate la NATO pentru ocuparea postului de secretar general este şi acela al unui angajament suficient pentru apărare în ţara de origine a candidaţilor. Statele membre s-au angajat să dedice 2% din Produsul Intern Brut (PIB) acestui obiectiv, de care Ţările de Jos sunt foarte aproape, în special datorită acţiunii premierului Rutte.

Va fi esenţial, susţin diplomaţii NATO, să apară implicaţi pe acest subiect în eventualitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Acesta le-a cerut de mai multe ori aliaţilor să crească cheltuielile dedicate apărării, în caz contrar SUA urmând să şi le reducă sau chiar să părăsească alianţa.

Anul trecut, ministrul britanic al apărării Ben Wallace - care între-timp a demisionat - şi-a anunţat candidatura la conducerea NATO, dar nu a reuşit să obţină acordul SUA, astfel încât mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost reînnoit.

Iohannis și-a anunțat și el intenția

România a notificat NATO, transmițând intenția de a-l propune pe Klaus Iohannis la șefia Alianței, au dezvpluit joi seară surse oficiale pentru Digi24.ro. Informația apare în contextul în

Informația a fost publicată inițial de jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, care a scris într-o postare pe rețeaua X că „România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO”.

Surse guvernamentale au arătat pentru Digi24.ro că, procedural, misiunile diplomatice la NATO transmit „niște intenții, sugestii”.

Administrația Prezidențială a transmis Digi24.ro că nu comentează „zvonuri”.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi spune că un fost ambasador SUA, susținător al lui Ciucă, a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

Partenerii noștri