Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că România a notificat NATO, transmițând intenția de a-l propune pe Klaus Iohannis la șefia Alianței. Informația apare în contextul în care joi Politico scrie că premierul olandez Mark Rutte are susținerea președintelui american Joe Biden pentru a deveni următorul secretar general al NATO. Administrația Prezidențială a declarat pentru Digi24.ro că nu comentează „zvonuri”, în timp ce surse guvernamentale susțin că misiunile diplomatice ale fiecărui stat membru NATO „transmit informal niște intenții”.
Informația a fost publicată inițial de jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, care susține într-o postare pe rețeaua X că „România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO”.
„Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris jurnalista Bloomberg Jennifer Jacobs pe rețeaua X.
Surse guvernamentale spun pentru Digi24.ro că, procedural, misiunile diplomatice la NATO transmit „niște intenții, sugestii”.
„Prin misiunile fiecărui stat membru se transmit informal la NATO niște intenții, sugestii. Ele se centralizează și apoi la un moment dat ambasadorii la NATO le dezbat”, susțin surse guvernamentale, pentru Digi24.ro.
Delegația permanentă a României la NATO este condusă de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu.
Administrația prezidențială a transmis Digi24.ro că nu comentează „zvonuri”.
Politico: Biden îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO
Anunțul vine într-o zi în care Politico scria că premierul olandez Mark Rutte are susținerea președintelui american Joe Biden pentru a deveni următorul secretar general al NATO. De asemenea, Marea Britanie și Franța ar susține candidatura lui Rutte.
Sprijinul lui Biden este posibil să determine mai mulți aliați să se alăture nominalizării lui Rutte, după luni de zile în care acesta și alți câțiva lideri europeni s-au luptat pentru acest post. Oficialul american a vorbit sub protecția anonimatului într-o chestiune pe care președintele SUA nu a anunțat-o public, mai menționează Politico, care precizează, de asemenea, că două treimi din țările NATO susțin nominalizarea lui Rutte pentru a prelua conducerea alianței militare la sfârșitul acestui an.
Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus blocul politico-militar îintr-o perioadă tumultoasă în politica transatlantică, începând din 2014, se încheie în octombrie.
Presiunea este în creștere pentru a aproba candidatura lui Rutte la conducerea NATO înainte de summitul din iulie, de la Washington, când se va sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței.
Premierul estonian Kaja Kallas și-a exprimat interesul pentru postul de conducere al NATO în timpul unui eveniment găzduit de Politico în noiembrie. Dar oficialii NATO spun că ea nu este în competiție, deoarece nu și-a declarat candidatura. Același lucru este valabil și pentru ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.
În 2022, președintele Klaus Iohannis nu a negat intenția de a candida la șefia Alianței. „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea președintele Klaus Iohannis.
Secretarul general al NATO este o personalitate politică de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post. Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat.