Live

Live Text Rușii au atacat Kievul cu drone kamikaze și au bombardat Nikolaev. Rusia va deporta populația din Herson: Vom furniza fiecăruia cazare

Data actualizării: Data publicării:
Kievul, ținta bombardamentelor cu rachete rusești. Foto: Profimedia Images

Rușii au atacat Kievul cu drone kamikaze și au lovit Nikolaev cu rachete. Între timp, militarii ucraineni anunță că au eliberat cinci sate din regiunea Herson și continuă înaintarea pe fronturile din est și sud. Adunarea Generală a ONU a condamnat „anexările ilegale” de teritorii ucrainene la Rusia. Cele 143 de ţări care au votat pentru rezoluţia ONU au indicat că „nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forţa”. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Rusia va evacua populația din Herson

ACTUALIZARE 20:30 Rusia a anunţat joi că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în urma unei solicitări a administraţiei de ocupaţie ruse în faţa unei contraofensive a trupelor Kievului, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„În urma apelului şefului regiunii Herson a Federaţiei Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze un ajutor pentru plecarea locuitorilor din regiune spre alte regiuni ale ţării”, a declarat vicepremierul Marat Husnullin, la televiziunea rusă.

„Vom furniza fiecăruia cazare gratuită şi tot necesarul”, a adăugat el într-o scurtă declaraţie, fără a da indicii despre câte persoane ar putea fi vorba.

Ceva mai devreme, autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de Rusia la sfârşitul lui septembrie şi vizat de o contraofensivă a armatei ucrainene.

„Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni” ruse, a transmis pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie regionale, Vladimir Saldo.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, a îndemnat el într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Saldo a chemat Rusia să furnizeze „ajutorul necesar” pentru a organiza un astfel de demers, precizând că le-a propus „în primul rând” locuitorilor de pe malul drept al Niprului, mai apropiat de linia frontului, să fie evacuaţi.

Aceşti locuitori vor fi duşi în regiunile ruse cele mai apropiate de Herson, a indicat el, citând peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi regiunile Rostov, Krasnodar şi Stavropol din sudul Rusiei.

Acest anunţ intervine la o zi după ce Kievul a revendicat recucerirea a cinci localităţi din regiunea Herson.

De mai multe săptămâni, armata ucraineană poartă o contraofensivă în acest teritoriu anexat de Rusia şi unde trupele Kievului au anunțat săptămâna trecută că au recucerit peste 400 km2 în mai puţin de o săptămână.

Rusia și Ucraina au schimbat câte 20 de prizonieri

ACTUALIZARE 19:30  Ucraina şi Rusia au anunţat, fiecare de partea sa, că au procedat la un nou schimb de prizonieri, câte 20 din fiecare tabără, la două zile după o altă operaţiune de acest tip între Kiev şi Moscova, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Nou schimb de prizonieri, noi momente de bucurie. Am reuşit să eliberăm 20 de persoane”, a anunțat pe Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

El a precizat că este vorba despre 14 soldaţi ai forţelor armate ucrainene, 4 ai apărării teritoriale, un membru al Gărzii Naţionale şi un membru al forţelor navale ucrainene.

Printre aceştia, „au fost unii pe care ruşii îi ţineau în detenţie la Olenivka (închisoare din regiunea Doneţk, bombardată la un moment dat - n.red.) şi în zonele ocupate ale regiunilor Zaporijie şi Herson”, a menţionat Iermak.

Soldaţii eliberaţi sunt supuşi acum unor examene medicale, a adăugat oficialul, care își însoţește mesajul de două fotografii şi un foarte scurt video care îi arată pe foştii prizonieri aşezaţi într-un autobuz, în uniforme militare.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile ruse, a confirmat că „20 de militari ruşi au revenit din teritoriul ucrainean controlat de Kiev”.

„Toţi militarii eliberaţi primesc asistenţa psihologică şi medicală necesară”, a precizat ministerul rus.

Marţi, preşedinţia ucraineană anunțase că a obţinut eliberarea a 32 de soldaţi în cadrul unui schimb cu Rusia, precum şi recuperarea cadavrului unui israelian care a luptat de partea trupelor Kievului.

Mesajele diplomației neconvenționale: În timp ce pe Putin l-a lăsat să aștepte, Erdogan a jucat tenis cu președintele Kazhastanului

ACTUALIZARE 17:54 În timp ce se pregătea să-l umilească din nou pe Vladimir Putin, lăsându-l să aștepte aproape două minute la întâlnirea bilaterală pe care au avut-o la Astana, președintele turc Recep Erdogan a avut un moment de destindere: a jucat o partidă de tenis de masă cu președintele kazah, Kassim-Jomart Tokaev, gazda reuniunii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se relaxează la o partidă de ping pong cu omologul său din Kazahstan, Kassim Jomart Tokaev Foto: Profimedia Images

Care sunt cele 4 țări care au votat cu Rusia împotriva rezoluției ONU de condamnare a anexărilor. Lavrov: Înţelegem totul perfect

ACTUALIZARE 17:48 Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria sunt țările care au votat alături de Rusia împotriva unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a estimat joi rezoluția este rezultatul „terorii diplomatice” exercitate de statele occidentale împotriva ţărilor sărace membre ale ONU, relatează agenţia EFE.

„Metodele de teroare diplomatică au fost folosite de către Occident, cu tupeu, întorcând făţiş mâinile la spate ţărilor în dezvoltare şi ameninţându-le cu tot felul de pedepse”, a declarat Lavrov televiziunii publice ruse.

„Numai printr-un şantaj atât de obraznic, prin astfel de ameninţări, a fost posibil acest rezultat”, crede ministrul rus de externe.

Putin vrea să-l convingă pe Erdogan să facă în Turcia un hub de aprovizionare cu gaze pentru UE

ACTUALIZARE 17:20 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee pe care liderul de la Kremlin a prezentat-o și în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova.

„Am putea examina posibilitatea de a crea pe teritoriul turc un hub gazier pentru livrări către alte ţări”, în special către Europa, a spus Putin la o întâlnire cu Erdogan, în marja unui forum regional în Kazahstan.

Preşedintele rus a lăudat Turcia, care s-a dovedit a fi „itinerariul cel mai sigur pentru livrările” de gaze ruseşti, în timp ce transportul acestor gaze spre Europa este sistat în urma avarierii gazoductelor Nord Stream, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat miercuri că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia.

Consiliul Europei numește oficial Rusia stat terorist

ACTUALIZARE 16:40 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut Rusia ca fiind stat terorist prin adoptarea unei rezoluții intitulate „Escaladarea continuă în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, care declară Federația Rusă regim terorist.

99 de membri ai adunării au votat pentru rezoluție iar unul s-a abținut. Parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko și Agenția Națională pentru Prevenția Corupției în Ucraina au relatat informația. Gonciarenko este membru al delegației ucrainene în APCE.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a declarat Rusia ca fiind stat terorist. Foto: Profimedia Images

Guvernatorul Hersonului, instalat de Moscova, îi îndeamnă pe locuitori să plece

ACTUALIZARE 16:03 Vladimir Saldo, șeful regiunii Herson din sudul Ucrainei instalat la Moscova, a îndemnat locuitorii să părăsească zona și a cerut Rusiei să ajute la evacuarea oamenilor, relatează AFP și The Guardian.

Noi, oamenii din regiunea Herson, știm că Rusia nu-și abandonează cetățenii”, a mai spus Saldo. Acesta precizat și că regiunea Herson este lovită de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care aduc „daune grave”, semn că contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese.

Avertismentul său vine la doar o zi după ce Kievul a declarat că a recucerit cinci localități din regiunea Herson.

Hersonul este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova a susținut recent că le-a anexat.

Un bloc de locuințe din orașul rusesc Belgorod a fost lovit de un proiectil

ACTUALIZARE 15:55 În orașul rus Belgorod un bloc de locuințe a fost lovit de un proiectil, autoritățile locale susținând că a fost bombardat de ucraineni, în timp ce Kievul spune că a fost lovit de o rachetă rusească trasă spre Harkov.

Guvernatorul regiunii, Viacheslav Gladkov, afirmă că o clădire rezidențială a fost lovită de bombardamentele armatei ucrainene, postând pe Telegram imagini cu bucăți mari de ciment de lângă blocul respectiv. Acesta a spus că nu există la acest moment informații că ar exista victime.

Belgorod se află la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

Mihailo Podolyak, consilier prezidențial ucrainean, spune că armata rusă și-a lovit proprii cetățeni. „Rusia a lansat o rachetă spre Harkov, dar ceva a mers prost și a lovit o clădire rezidențială din Belgorod, Rusia. Va exista o anchetă? Sau o pedeapsă? Nu, lui Putin nu-i pasă pe cine să ucidă: ucraineni sau ruși. Propagandiștii vor găsi rapid o explicație falsă”, a scris Podolyak pe Twitter.

Putin și Erdogan nu au discutat despre soluționarea conflictului din Ucraina

ACTUALIZARE 15:50 Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan nu au discutat despre modalitățile de soluționare a conflictului din Ucraina în cadrul întâlnirii lor bilaterale de astăzi, a transmis agenția de presă de stat RIA, citând Kremlinul.

„Subiectul unei soluții ruso-ucrainene nu a fost discutat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA.

Borrell, mesaj pentru Putin: „Răspunsul militar al Occidentului la un atac nuclear rus ar anihila armata Moscovei”

ACTUALIZARE 15:15 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un „răspuns militar” al Occidentului atât de „puternic” încât „ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin „să nu blufeze”, transmite EFE.

„Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina - UE şi statele membre, SUA şi NATO - nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

Putin, umilit a treia oară de Erdogan. Dictatorul rus caută să-și umple timpul așteptându-l pe președintele Turciei

ACTUALIZARE 15:10 Vladimir Putin a fost lăsat din nou să aștepte cu mâinile în buzunare întâlnirea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul regional din Kazahstan. Liderul de la Kremlin a încercat să pară relaxat și preocupat în același timp, însă a fost nevoit să apeleze la câteva trucuri pentru a umple aproape două minute de așteptare până la sosirea lui Erdogan.

Liderul de la Kremlin s-a trezit joi într-o situație familiară deja, înainte de întâlnirea programată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la summitul Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), de la Astana.

Statele Unite reafirmă că vor apăra „fiecare centimetru” al teritoriului NATO

ACTUALIZARE 15:00 Înaintea reuniunii de joi a miniştrilor apărării din NATO, care va include şi discuţii cu uşile închise în cadrul grupului de planificare nucleară, Statele Unite au promis din nou să apere „fiecare palmă” din teritoriul Alianţei, transmite Reuters.

Secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de apărarea colectivă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat de mai multe ori cu folosirea armamentului nuclear, în timp ce Rusia suferă înfrângeri în Ucraina.

„Suntem angajaţi să apărăm fiecare palmă din teritoriul NATO - dacă şi când se ajunge la asta”, a spus Austin înaintea întrunirii grupului de planificare nucleară, organul de cel mai înalt nivel al Alianţei pentru probleme nucleare, care răspunde de chestiunile politice legate de forţele nucleare.

Belarus ar intra în război doar într-o singură situație. Oficial: Este o excepție și doar atunci vom riposta

ACTUALIZARE 14:40 Belarus nu are intenția de a intra în război, dar va riposta dacă granița sa este încălcată, a declarat Alexander Volfovici, secretarul Consiliului de Securitate al țării.

„Din păcate, Occidentul a provocat o înfruntare între popoarele slave, iar acum încearcă să atragă Belarusul în conflict. Știrile false sunt promovate pe scară largă și se caută și alte metode, dar Belarus, așa cum a spus președintele, nu va intra în război și nu va prezenta nicio pretenție. O încălcare a frontierei noastre de stat este singura excepție. Atunci vom riposta", a spus Alexander Volfovici, citat de TASS.

Olaf Scholz spune că Rusia desfășoară o cruciadă împotriva democrației liberale

ACTUALIZARE 14:15 Cancelarul Olaf Scholz a subliniat joi, într-un discurs, implicațiile războiului din Ucraina pentru Occident, numindu-l parte a unei cruciade a Rusiei împotriva democrației liberale, notează Reuters.

„Vladimir Putin și susținătorii săi au spus un lucru foarte clar: acest război nu este doar despre Ucraina. Ei consideră că războiul lor împotriva Ucrainei face parte dintr-o cruciadă mai mare, o cruciadă împotriva democrației liberale", a declarat Scholz într-un discurs la Berlin. 

Stoltenberg, mesaj pentru Putin: Să dea înapoi, a primit un apel clar de la 143 de țări

ACTUALIZARE 13:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie ''să dea înapoi'' în războiul său împotriva Ucrainei după votul din Adunarea Generală a ONU. 143 de ţări din totalul de 193 de state membre ale organizaţiei au condamnat anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

''Votul de la ONU a fost o condamnare clară a anexării ilegale de teritorii ucrainene şi un apel clar la adresa preşedintelui Putin de a da înapoi de la aceste decizii şi de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei'', a subliniat Stoltenberg, la sosirea sa la Bruxelles, unde se desfăşoară cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Stoltenberg a afirmat că Alianţa a primit ''cu satisfacţie mesajul atât de contondent al comunităţii internaţionale'' prin acest vot care, în opinia sa, ''demonstrează că trebuie să apărăm o ordine internaţională bazată pe norme pentru valorile noastre fundamentale''.

Rusia recunoaşte cazuri de soldaţi care au murit la scurt timp după mobilizare, înainte să meargă la război

ACTUALIZARE 12:50 Cinci ruşi înrolaţi pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării anunţate în septembrie, au murit la scurt timp după ce au ajuns în armată, au anunţat joi autorităţile ruse, după ce informaţii similare s-au înmulţit în ultimele luni, informează AFP.

Însă responsabilii ruşi nu precizează nici cauza acestor decese, nici locul unde au avut ele loc.

Biroul de presă al regiunii Celiabinsk, citat de agenţia de presă TASS, a confirmat decesul a cinci persoane originare din acest teritoriu sărac şi industrial, situat în vestul Siberiei.

"Scopul real este ascunderea urmelor războiului". Planul Moscovei pentru "reconstruirea" Mariupolului începe, paradoxal, cu Azovstal

ACTUALIZARE 12:20 Încă din prima zi a războiului, rușii au încercat să preia controlul asupra Mariupol. Ceea ce Moscova spera cu siguranță să fie o manevră rapidă s-a transformat într-o luptă care a durat luni de zile în care au fost uciși mii de civili, iar orașul a fost practic șters de pe suprafața pământului. Acum, Kremlinul susține că vrea să reconstruiască orașul, un document care dezvăluie acest plan fiind obținut și făcut public de site-ul The Village, citat de site-ul rus de investigații Meduza.

Documentul cu planurile de reconstrucție a orașului până în 2035 a fost comandat de Ministerul Construcțiilor din Rusia și întocmit de Institutul Unificat de Amenajare a Teritoriului.  Planul estimează că populația în Mariupol, în 2022, este de 212.000 de persoane, jumătate față de cifra de dinainte de război - 450.000.

Potrivit estimărilor, peste 20.000 de oameni au murit în timpul asediului orașului de către Rusia. Alți zeci de mii au fugit din oraș, ajungând refugiați.

Macron spune că Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Putin decide să lanseze un atac nuclear în Ucraina

ACTUALIZARE 11:50 Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, a spus președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu la televiziunea franceză, potrivit Bloomberg.

„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Ele sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a spus Macron în timpul unui interviu în direct la postul public France 2, miercuri seara.

Este prima dată când Macron discută în detaliu doctrina de descurajare nucleară a Franței cu privire la Ucraina. El a adăugat că „nu este bine să vorbim prea mult despre asta”.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Erdogan: „Turcia urmărește să oprească vărsarea de sânge în războiul dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil”

ACTUALIZARE 11:46 Obiectivul Turciei este de a opri vărsarea de sânge în războiul dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, în ciuda obstacolelor, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la summitul regional din Kazahstan privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), scrie cotidianul turc Daily Sabah.

În cursul zilei de joi Erdoğan urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a discuta despre evoluțiile recente și despre războiul în curs purtat de Rusia în Ucraina.

Turcia, membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina. Totodată, Turica a livrat Kievului drone armate. 

Erdogan și-a subliniat în mod repetat dorința de a-i aduce pe Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la aceeași masă a negocierii pentru a pune capăt războiului. „Eu spun că o pace dreaptă poate fi atinsă prin diplomație, că nu vor exista învingători în război și nici învinși într-o pace dreaptă”, a declarat președintele turc. 

Recep Tayyip Erdoğan la summitul regional din Kazahstan. Foto: Profimedia Images

România și alte 13 state membre sau partenere NATO vor achiziţiona în comun sisteme de apărare aeriană

ACTUALIZARE 11:27 14 state membre sau partenere ale NATO, printre care şi România, au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot.

Ceremonia de semnare a European Skyshield Initiative (ESSI) a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Potrivit DPA, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat proiectul la finalul lunii august, când a evocat un „plus de securitate pentru toată Europa”. El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, unul scump şi de complexitate ridicată.

Aurescu, după rezoluția ONU de condamnare a anexărilor ilegale din Ucraina: „Arată cu claritate gradul de izolare a Rusiei”

ACTUALIZARE 10:55 Ministerul de Externe a salutat adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene. Ministrul Bogdan Aurescu spune că votul din cadrul adunării ONU „arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei”.

Adoptarea rezoluţiei a fost posibilă prin voturile favorabile ale unei largi majorităţi, de 143 state membre ale ONU, inclusiv România, arată un comunicat MAE citat de Agerpres. Este cele mai mare număr de voturi obţinut de la începutul războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în favoarea unei rezoluţii a AG ONU pe acest subiect.

„Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

ISW: Rusia își intensifică eforturile de a prezenta în mod fals Ucraina ca fiind un stat terorist

ACTUALIZARE 10:37 În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că Rusia își intensifică eforturile de a prezenta în mod fals Ucraina ca fiind un stat terorist, pentru a deturna apelurile externe recente de a desemna Rusia dreptstat terorist.

ISW mai spune că este posibil ca forțele rusești să fi adus personal afiliat Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene în zonele ocupate din Ucraina pentru a antrena trupele rusești în utilizarea dronelor Shahed-136.

Totodoată, experții ISW spun că surse rusești au afirmat că trupele ucrainene au continuat contraofensiva spre Svatove și Kreminna. Forțele de ocupație continuă operațiunile defensive în această zonă.

Alte câteva concluzii ale ISW: 

  • Surse rusești au continuat să afirme că forțele ucrainene desfășoară atacuri terestre în nord-vestul și vestul regiunii Herson.
  • Forțele Moscovei au efectuat atacuri terestre în jurul Bahmut și Avdiivka.
  • Probabil că armata rusă întărește linia frontului în vestul regiunii Zaporojie.
  • Armata rusă continuă să se confrunte cu probleme în ceea ce privește dotarea soldaților săi cu efecte personale de bază.
  • Oficialii administrațiilor ruse și de ocupație continuă să folosească măsuri coercitive împotriva locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia.

Ministerul britanic al Apărării: Autoritățile ruse au ordonat probabil pregătiri pentru evacuarea unor civili din Herson

ACTUALIZARE 10:30 În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al apărării transmite că după ce s-au retras aproximativ 20 km în nordul sectorului Herson la începutul lunii octombrie, forțele rusești încearcă probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Mylove.

Londra notează că luptele grele continuă de-a lungul acestei linii, în special la capătul vestic, unde avansurile ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inhuleț. 

Majoritatea trupelor rusești de pe această linie de front rămân unități VDV (aeropurtate) cu efective insuficiente, observă britanicii. 

În ultimele zile, autoritățile ruse de ocupație au ordonat probabil pregătiri pentru evacuarea unor civili din Herson. Este probabil ca acestea să anticipeze extinderea luptelor chiar în orașul Herson, concluzionează Ministerul britanic al Apărării.

Rusia amenință: Aderarea Ucrainei la NATO poate duce la al treilea război mondial

ACTUALIZARE 10:00 Aderarea Ucrainei la NATO poate duce la al treilea război mondial, iar NATO înțelege acest lucru, a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, într-un interviu acordat TASS.

Potrivit acestuia, cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO este „mai degrabă o mișcare de propagandă”.

„Kiev știe foarte bine că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată la al treilea război mondial”, a spus Venediktov.

„Aparent, asta urmărește: să creeze zgomot informațional și să atragă atenția asupra sa încă o dată”, a menționat Venediktov. „Dar având în vedere că mulți membri ai regimului de la Kiev nu au legăură cu realitatea, nu m-aș mira dacă unii oameni de acolo chiar se așteaptă ca țara lor să fie admisă în NATO”, a spus el.

Imagini din satelit. Traficul a fost reluat pe podul Kerci din Crimeea 

ACTUALIZARE 09:30 Noi imagini din satelit realizate de Maxar Technologies miercuri arată mașini traversând podul Kerci din Crimeea la doar câteva zile după ce o explozie puternică a deteriorat singura legătură rutieră și feroviară dintre Rusia și peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Explozia de sâmbătă, în care au murit cel puțin trei persoane, a fost o lovitură majoră pentru Moscova, iar Kremlinul a răspuns cu atacuri de amploare care au vizat zone civile din Ucraina, în ultimele trei zile.

Imaginile arată că reparațiile la pod sunt în desfășurare și că traficul auto și feroviar a fost reluat. Fotografiile arată, de asemenea, coloane lungi de camioane de marfă care așteaptă să ajungă din Rusia în Crimeea.

Imagini din satelit cu podul Kerci din Crimeea. FOTO Profimedia Images

Rusia spune că va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 08:55 Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, după ce această centrală şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat joi agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al agenţiei ruse pentru energie nucleară Rosenergoatom, transmite Reuters.

„Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat...în viitor va fi folosit al nostru”, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Situaţia centralei nucleare Zaporojie este incertă după ce aceasta a pierdut din nou miercuri, pentru a doua oară în cinci zile, conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă, conform Agerpres.

Compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat partea rusă că nu permite accesul la centrală pentru un convoi de vehicule aparţinând companiei ucrainene şi care transportă motorină.

Franţa va trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană

Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat canalului France 2, notează AFP.

„Vom livra radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone”, a spus el.

Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei tunuri Caesar.

„Am livrat 18” de la începutul războiului, „lucrăm pentru a livra suplimentar şase tunuri împreună cu Danemarca”, a declarat el, explicând că aceste şase Caesar au fost iniţial destinate armatei daneze. „Încercăm să le livrăm ucrainenilor imediat”, a spus el.

Kievul a cerut aliaţilor săi să îl ajute să-şi întărească apărarea antiaeriană, după două zile de bombardament rusesc intens pe întreg teritoriul, în special asupra Kievului, care a provocat zeci de victime civile şi a distrus infrastructura, transmite Agerpres.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui „scut” antiaerian asupra Ucrainei, reaminteşte AFP.

Atacuri la Kiev și Nikolaev

ACTUALIZARE 7.35. Forțele ruse au lovit regiunea Kiev cu drone kamikaze, potrivit oficialilor locali și rapoartelor din presă, citate de The Guardian.

Guvernatorul regional al Kievului, Oleksiy Kuleba, a scris pe Telegram, puțin după locală 6 dimineața: Sunt atacuri asupra uneia dintre comunitățile din regiune. Anterior a avut loc un atac de drone kamikaze. Salvatorii lucrează deja.”

Kuleba a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

Și Nikolaev a fost lovit cu rachete în timpul nopții.

„O clădire de locuințe cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, restul sunt sub moloz. Salvatorii lucrează la fața locului”, a declarat primarul Oleksandr Senkevich într-o postare pe Telegram chiar înainte de ora locală 4 dimineața, adăugând că orașul din sud a fost „bombardat puternic”.

ACTUALIZARE 7.30. Atacurile rusești asupra rețelei energetice au afectat, din nou, centrala nucleară de la Zaporojie. Aceasta a rămas, pentru câteva ore, fără curent, a scris pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Oficialul a cerut din nou o zonă de protecție care să prevină apariția unui accident nuclear.

Volodimir Zelenski: În prezent, capacitatea tehnică de furnizare a energiei electrice a fost complet restabilită în majoritatea regiunilor. În patru regiuni lucrările sunt încă în desfășurare, reparațiile ar trebui finalizate în scurt timp.
Operatorii noștri de energie din unele orașe și districte sunt nevoiți să impună întreruperi programate, pentru stabilizare. Acest lucru este necesar pentru a menține funcționarea normală a întregului sistem de alimentare, în condițiile în care producția de energie electrică a scăzut.

Denis Șmihal, premierul Ucrainei: Nu voi îndulci realitatea - iarna aceasta va fi aspră. De aceea fac din nou apel la fiecare cetățean să se pregătească cum trebuie pentru iarnă. Fiecare familie ar trebui să se aprovizioneze cu câteva lucruri de bază: haine călduroase, lumânări, lanterne și baterii. Dacă loviturile de rachete în masă vor provoca noi întreruperi de energie și încălzire, este important să fim pregătiți cu aceste lucruri.

Au fost pregătite locuri speciale de încălzire pentru populație. Au fost elaborate și planuri de evacuare, în cazul în care va fi imposibilă refacerea rapidă a infrastructurii critice.

Londra va trimite Ucrainei noi rachete de apărare antiaeriană

ACTUALIZARE 7.20 Regatul Unit a anunţat că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Acest anunţ se înscrie în voinţa manifestată de aliaţii Ucrainei reuniţi miercuri la Bruxelles de a ajuta Kievul să îşi consolideze apărarea antiaeriană cât mai curând posibil, după bombardamentele intense ale Rusiei asupra ţării.

Rachetele AMRAAM, care vor fi furnizate Kievului "în următoarele câteva săptămâni" pentru a fi folosite de sistemul de apărare aeriană NASAMS promis de Statele Unite, sunt primele date de Londra pentru a putea doborî rachete de croazieră, a subliniat ministerul britanic într-un comunicat. "Aceste rachete vor ajuta la protejarea infrastructurii naţionale critice a Ucrainei", se spune în text.

În plus, Londra a anunţat furnizarea suplimentar a sute de rachete de apărare aeriană, precum şi a sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informaţii.
Marea Britanie va dona, de asemenea, 18 obuziere howitzer, pe lângă cele 64 deja livrate.

"Aceste arme vor ajuta Ucraina să-şi apere cerul de atacuri şi vor întări apărarea alături de NASAMS americane", a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
Anunţul britanic a fost făcut înaintea reuniunii miniştrilor apărării NATO la Bruxelles, joi, în contextul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui "scut" antiaerian deasupra Ucrainei.

Adunarea Generală a ONU condamnă "anexările ilegale" de teritorii ucrainene la Rusia

ACTUALIZARE 7.10 Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate "covârşitoare" "anexările ilegale" de teritorii ucrainene de către Rusia, după ce Moscova a făcut uz de dreptul său de veto privind un text similar prezentat la sfârşitul lui septembrie în Consiliul de Securitate, notează AFP.
Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă de luni a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt, fără surpriză, Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.

Cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană şi prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este "izolată" pe scena internaţională, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă "o majoritate covârşitoare de naţiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziţia fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său". Antony Blinken a subliniat că "foarte puţine naţiuni au votat cu Rusia" şi a salutat "unitatea internaţională" şi "sprijinul neclintit" faţă de Kiev.

Cele 143 de ţări care au votat pentru rezoluţia ONU au indicat că "nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forţa", a insistat secretarul de stat american.

Rezoluţia "condamnă tentativele de anexare ilegală" a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson după "pretinse referendumuri ilegale" şi subliniază că aceste acţiuni "nu au nicio validitate" în temeiul dreptului internaţional. De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie.

ONU "cere ca Federaţia Rusă să îşi anuleze imediat şi necondiţionat decizia din 29 septembrie" privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia. Aceste anexări constituie o "încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei".

 

Editor : Georgiana Marina | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Partenerii noștri