În timp ce se pregătea să-l umilească din nou pe Vladimir Putin, lăsându-l să aștepte aproape două minute la întâlnirea bilaterală pe care au avut-o la Astana, președintele turc Recep Erdogan a avut un moment de destindere: a jucat o partidă de tenis de masă cu președintele kazah, Kassim-Jomart Tokaev, gazda reuniunii.
Imaginile au fost transmise de agențiile de presă ale celor două țări.
Momentul a declanșat reacția internauților, amuzați de stilul neobişnuit al lui Erdogan de a ține paleta. Este însă un stil cu care turcii s-au obișnuit, pentru că liderul de la Ankara a mai jucat tenis de masă în acest mod.
Turcia a fost prima țară care a recunoscut independența Kazahstanului, iar Erdogan a declarat că susține integritatea teritorială a Kazahstanului. Episodul care arată relațiile destinse între liderii celor două țări s-a petrecut miercuri, în prima zi a summitului de la Astana, în timp ce joi Erdogan i-a arătat lui Putin o cu totul altă față a diplomației neconvenționale pe care o practică.
Liderul de la Kremlin s-a trezit joi într-o situație familiară deja, înainte de întâlnirea programată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la summitul Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), de la Astana. Vladimir Putin a fost lăsat din nou să aștepte cu mâinile în buzunare întâlnirea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul regional din Kazahstan. Liderul de la Kremlin a încercat să pară relaxat și preocupat în același timp, însă a fost nevoit să apeleze la câteva trucuri pentru a umple aproape două minute de așteptare până la sosirea lui Erdogan.
La o întâlnire pe care cei doi au avut-o în luna iulie, la Teheran, Putin a fost lăsat să aștepte în picioare aproape un minut intrarea în salonul oficial a președintelui turc Recep Erdogan. Două luni mai târziu, la Summitul din Uzbekistan, unde au participat președinții mai multor state din Asia și Orient, Putin s-a trezit înghesuit pe o canapea între președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, în timp ce Recep Erdogan trona întâlnirea de pe un scaun înalt, așezat în capul mesei.
Vladimir Putin are însă în prezent mai multă nevoie de Erdogan decât Erdogan de Putin, a declarat la Digi24 profesorul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe. Vladimir Putin i-a propus joi lui Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee pe care liderul de la Kremlin o prezentase și în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova. „Am putea examina posibilitatea de a crea pe teritoriul turc un hub de gaze pentru livrări către alte ţări”, în special către Europa, a spus Putin la o întâlnire cu Erdogan, în marja forumului regional în Kazahstan.
La rândul său, Kazahstanul a fost una dintre țările în care rușii au încercat să-și găsească refugiu pentru a scăpa de mobilizarea la războiul lui Putin, iar preşedintele kazah a dat asigurări că ţara sa îi va proteja. Deși considerat aliat al Moscovei, care la începutul anului chiar a primit ajutor de la Moscova pentru a înăbuși o revoltă internă, Kazahstanul s-a distanțat de Kremlin după invazia rusă din Ucraina. Preşedintele kazah a condamnat conflictul din Ucraina şi a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale, într-un moment în care Rusia organiza aşa-zise referendumuri în patru regiuni ucrainene, pentru a le anexa.
Odată cu sancțiunile impuse Moscovei, Kazahstanul capătă o importanță strategică pentru aprovizionarea cu resurse energetice, fiind unul dintre partenerii către care se îndreaptă Uniunea Europeană, inclusiv România.