Kârgâzstan, o națiune din Asia Centrală aliată cu Rusia, a anulat duminică exercițiile militare comune între cele șase state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu doar o zi înainte de momentul în care erau programate să înceapă, scrie Politico.
Ministrul kârgâz al apărării nu a specificat motivul pentru care a anulat exercițiile de comandă și personal „Frăția Indestructibilă-2022” care urmau să se desfășoare în zona montană din estul țării de luni până vineri.
Potrivit unor informații mai vechi, la exerciții urmau să participe militari din armatele celor șase membri CSTO: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, alături de observatori din alte cinci state, printre care Serbia, Siria și Uzbekistan.
Exercițiile s-ar fi concentrat pe misiunile de asigurare a păcii.
Tensiuni și lupte sângeroase între membrii alianței militare conduse de Rusia
Decizia Bișkekului reprezintă o nouă dovadă că tensiunile la nivel global s-ar putea să se fi extins și asupra alianței fostelor republici sovietice, formată la începutul anilor '90 după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Erevanul a refuzat luna trecută să ia parte la exercițiile din Kazahstan, criticând alianța că nu i-a venit în apărare după ce au izbucnit luptele la granița dintre Armenia și Azerbaidjan în septembrie.
Rusia și celelalte state membre CSTO nu au răspuns cererii pentru ajutor militar, înaintată la câteva ore după ce ostilitățile au început, și și-au limitat reacția la misiuni de investigație desfășurate în zona de graniță.
Autoritățile din Armenia au acuzat guvernul azer din Baku că a folosit sisteme de artilerie grea și drone de război pentru a lovi poziții ale armatei armene.
Rusia își micșorează prezența militară din statele aliate în încercarea de a evita colapsul armatei sale în Ucraina
În ciuda ambițiilor de a reprezenta un răspuns în oglindă față de alianța NATO, CSTO s-a chinuit uneori să își definească cu precizie obiectivele. Viabilitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării după ce membrii alianței nu au reușit să intervină pentru rezolvarea situaților de criză.
Primăvara trecută, alianța s-a uitat pasivă cum doi dintre membrii săi, Kârgâzstan și Tadjikistan, au purtat lupte sângeroase la granița dintre cele două țări.
CSTO s-a concentrat mai mult pe pregătirea unui răspuns adecvat în fața unei invazii teroriste care ar putea să apară din direcția Afganistanului, stat care împarte o graniță lungă cu Tadjikistanul.
Rusia avea 5.000 de soldați staționați în Tadjikistan, potrivit datelor publicate luna trecută, o prezență ceva mai redusă decât în luna ianuarie, atunci când erau 7.000 de trupe.
Kremlinul și-a micșorat prezența militară în alte țări pentru a-și putea suplimenta trupele care luptă în Ucraina.