"Scopul real este ascunderea urmelor războiului". Planul Moscovei pentru "reconstruirea" Mariupolului începe, paradoxal, cu Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
uzina Azovstal din Mariupol, bombardată cu fosfor alb, conform acuzațiilor făcute de ucraineni
Rușii au fost acuzați că au folosit fosfor alb și la bombardarea uzinei Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Încă din prima zi a războiului, rușii au încercat să preia controlul asupra Mariupol. Ceea ce Moscova spera cu siguranță să fie o manevră rapidă s-a transformat într-o luptă care a durat luni de zile în care au fost uciși mii de civili, iar orașul a fost practic șters de pe suprafața pământului. Acum, Kremlinul susține că vrea să reconstruiască orașul, un document care dezvăluie acest plan fiind obținut și făcut public de site-ul The Village, citat de site-ul rus de investigații Meduza.

Documentul cu planurile de reconstrucție a orașului până în 2035 a fost comandat de Ministerul Construcțiilor din Rusia și întocmit de Institutul Unificat de Amenajare a Teritoriului. 

Planul estimează că populația în Mariupol, în 2022, este de 212.000 de persoane, jumătate față de cifra de dinainte de război - 450.000. Potrivit estimărilor, peste 20.000 de oameni au murit în timpul asediului orașului de către Rusia. Alți zeci de mii au fugit din oraș, ajungând refugiați.

planul rusiei pentru mariupol

Conform planului Moscovei, autoritățile ruse se așteaptă ca 350.000 de persoane să locuiască în Mariupol ocupat până în 2025. Până în 2030, ele plănuiesc să se atingă numărul de dinainte de război, iar până în 2035 în oraș să locuiască  jumătate de milion de oameni.

Autorii planului menționează următoarele sarcini prioritare:

  • Reconstruirea caselor și a blocurilor de locuințe și construirea de noi blocuri
  • Crearea de locuri de muncă în sectoarele cu cerere mare
  • Restaurarea infrastructurii
  • Menținerea și refacerea parcurilor, implementarea tehnologiei ecologice; amenajarea teritoriului și îmbunătățirea terenului
  • Construcția și repararea a 105 grădinițe, 92 de școli și 19 clinici de sănătate.

Potrivit planului, industria trebuie să devină coloana vertebrală a economiei în Mariupol, așa cum era înainte de invazia Rusiei. Metalurgia, ingineria, prelucrarea alimentelor și industria chimică vor asigura 23% din locurile de muncă, în timp ce 18% dintre angajați ar urma să lucreze în alte sectoare (asistență medicală, servicii sociale și „activități de îngrijire rezidențială”). 17% din locurile de muncă vor fi destinate administraţiei publice şi apărării.

În planul Kremlinului, un loc principal este ocupat de restaurarea Uzinelor Azovstal. Totodată, rușii plănuiesc să construiască un nou parc industrial pe teritoriul fabricii Azovstal despre care susțin că ar oferi 9.200 de locuri de muncă.

planul rusiei pentru mariupol

În centrul istoric al Mariupolului, conform documentului, Rusia va reconstrui Catedrala Sfintei Fecioare, centrul cultural Azovstal, mai multe fabrici de confecții, Piața Teatrului și Teatrul Dramatic, care a fost bombardat de forțele ruse în 16 martie, atac care a dus la moartea a sute de oameni. Oficialii din autoproclamata „Republică Populară Donețk” au susținut că au găsit doar 14 cadavre printre ruine.

Un expert în urbanism care a vorbit cu The Village sub protecția anonimatului a spus că master planul Rusiei, lipsit de orice componentă socială, nu va fi viabil pe termen lung: "În mod paradoxal, restaurarea începe cu centrul istoric și cu Azovstal. Cartierele rezidențiale sovietice, cele mai multe și mai deteriorate părți ale orașului, unde zeci de mii de oameni și-au pierdut casele, nu sunt cuprinse în plan până în 2030 sau 2035. Unde vor locui până atunci cei care și-au pierdut casele?

Acest document, care a fost realizat fără implicarea comunității orașului, nu poate fi numit master plan. După toate aparențele, scopul real al documentului nu este dezvoltarea strategică pe termen lung, ci ceva foarte specific tactic: să ascundă rapid urmele războiului și să picteze un tablou vesel într-un mic punct al orașului. Nu pentru locuitorii orașului, ci pentru telespectatori."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”