"Scopul real este ascunderea urmelor războiului". Planul Moscovei pentru "reconstruirea" Mariupolului începe, paradoxal, cu Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
uzina Azovstal din Mariupol, bombardată cu fosfor alb, conform acuzațiilor făcute de ucraineni
Rușii au fost acuzați că au folosit fosfor alb și la bombardarea uzinei Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Încă din prima zi a războiului, rușii au încercat să preia controlul asupra Mariupol. Ceea ce Moscova spera cu siguranță să fie o manevră rapidă s-a transformat într-o luptă care a durat luni de zile în care au fost uciși mii de civili, iar orașul a fost practic șters de pe suprafața pământului. Acum, Kremlinul susține că vrea să reconstruiască orașul, un document care dezvăluie acest plan fiind obținut și făcut public de site-ul The Village, citat de site-ul rus de investigații Meduza.

Documentul cu planurile de reconstrucție a orașului până în 2035 a fost comandat de Ministerul Construcțiilor din Rusia și întocmit de Institutul Unificat de Amenajare a Teritoriului. 

Planul estimează că populația în Mariupol, în 2022, este de 212.000 de persoane, jumătate față de cifra de dinainte de război - 450.000. Potrivit estimărilor, peste 20.000 de oameni au murit în timpul asediului orașului de către Rusia. Alți zeci de mii au fugit din oraș, ajungând refugiați.

planul rusiei pentru mariupol

Conform planului Moscovei, autoritățile ruse se așteaptă ca 350.000 de persoane să locuiască în Mariupol ocupat până în 2025. Până în 2030, ele plănuiesc să se atingă numărul de dinainte de război, iar până în 2035 în oraș să locuiască  jumătate de milion de oameni.

Autorii planului menționează următoarele sarcini prioritare:

  • Reconstruirea caselor și a blocurilor de locuințe și construirea de noi blocuri
  • Crearea de locuri de muncă în sectoarele cu cerere mare
  • Restaurarea infrastructurii
  • Menținerea și refacerea parcurilor, implementarea tehnologiei ecologice; amenajarea teritoriului și îmbunătățirea terenului
  • Construcția și repararea a 105 grădinițe, 92 de școli și 19 clinici de sănătate.

Potrivit planului, industria trebuie să devină coloana vertebrală a economiei în Mariupol, așa cum era înainte de invazia Rusiei. Metalurgia, ingineria, prelucrarea alimentelor și industria chimică vor asigura 23% din locurile de muncă, în timp ce 18% dintre angajați ar urma să lucreze în alte sectoare (asistență medicală, servicii sociale și „activități de îngrijire rezidențială”). 17% din locurile de muncă vor fi destinate administraţiei publice şi apărării.

În planul Kremlinului, un loc principal este ocupat de restaurarea Uzinelor Azovstal. Totodată, rușii plănuiesc să construiască un nou parc industrial pe teritoriul fabricii Azovstal despre care susțin că ar oferi 9.200 de locuri de muncă.

planul rusiei pentru mariupol

În centrul istoric al Mariupolului, conform documentului, Rusia va reconstrui Catedrala Sfintei Fecioare, centrul cultural Azovstal, mai multe fabrici de confecții, Piața Teatrului și Teatrul Dramatic, care a fost bombardat de forțele ruse în 16 martie, atac care a dus la moartea a sute de oameni. Oficialii din autoproclamata „Republică Populară Donețk” au susținut că au găsit doar 14 cadavre printre ruine.

Un expert în urbanism care a vorbit cu The Village sub protecția anonimatului a spus că master planul Rusiei, lipsit de orice componentă socială, nu va fi viabil pe termen lung: "În mod paradoxal, restaurarea începe cu centrul istoric și cu Azovstal. Cartierele rezidențiale sovietice, cele mai multe și mai deteriorate părți ale orașului, unde zeci de mii de oameni și-au pierdut casele, nu sunt cuprinse în plan până în 2030 sau 2035. Unde vor locui până atunci cei care și-au pierdut casele?

Acest document, care a fost realizat fără implicarea comunității orașului, nu poate fi numit master plan. După toate aparențele, scopul real al documentului nu este dezvoltarea strategică pe termen lung, ci ceva foarte specific tactic: să ascundă rapid urmele războiului și să picteze un tablou vesel într-un mic punct al orașului. Nu pentru locuitorii orașului, ci pentru telespectatori."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai costisitoare reclamă din istorie a avut în decor o Dacia 1300 și protagoniști pe Zinedine, Beckham...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...