Prințul moștenitor saudit se duce în Grecia. Va semna acorduri în domeniul energiei, dar și al telecomunicațiilor
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman va merge în vizită în Grecia săptămâna viitoare, aceasta fiind prima sa vizită într-o țară UE de la uciderea, în 2018, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, o crimă pentru care serviciile de informații americane îl consideră direct responsabil.
Fără îndoială, prințul saudit a devenit frecventabil odată cu întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu președintele Joe Biden, care și-a călcat pe inimă și, din interese pragmatice dictate de războiul Rusiei în Ucraina, a încercat să obțină de la el o creștere a producției de țiței, pentru a determina o scădere a prețului petrolului.
Potrivit Reuters, vizita lui Mohammed bin Salman la Atena, care va avea loc la 26 iulie, a fost anunțată vineri de Ministerul grec de Externe. Prințul saudit se va întâlni cu premierul Kyriakos Mitsotakis și va semna o serie de acorduri bilaterale. MAE de la Atena nu a dat detalii, dar o sursă diplomatică greacă a declarat că acordurile se referă, printre altele, la energie, cooperare militară și un cablu submarin de date.
Grecia și Arabia Saudită au convenit în luna mai asupra principalelor condiții pentru înființarea unei societăți mixte pentru instalarea cablului de date care va lega Europa de Asia. Coridorul de date „East to Med” va fi dezvoltat de MENA HUB, societate deținută de STC din Arabia Saudită și de compania greacă de telecomunicații și aplicații prin satelit TTSA.
Arabia Saudită devine un actor internațional important
Vizita prințului moștenitor saudit, care este liderul de facto al regatului, va fi urmărită îndeaproape după ce asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi chiar în sediul Consulatul saudit din Istanbul a stârnit o imensă indignare în Occident. Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că prințul moștenitor a aprobat în mod direct uciderea editorialistului de la „Washington Post”, dar prințul neagă că ar fi avut vreun rol în această crimă.
De atunci, unii lideri occidentali au vizitat Riadul, inclusiv președintele american Joe Biden, săptămâna trecută. El a declarat că a ridicat subiectul crimei lui Khashoggi în discuțiile cu prințul Saman, dar acesta i-a spus că cei responsabili au fost trași deja la răspundere.
Pe de altă parte, președintele Franței, Emanuel Macron, dar și premierul grec Mitsotakis au fost în vizită în Arabia Saudită în ultimii ani.
Regatul saudit este important atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova, într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina produce turbulenţe pe pieţele energetice globale. Rusia - de unde multe țări occidentale nu mai importă petrol - este direct interesată ca producția de țiței să nu fie mărită, pentru ca prețul „aurului negru” să se mențină ridicat.
De altfel, după ce președintele american a obținut de la Mohammed bin Salman, săptămâna trecută, promisiunea că regatul saudit își va crește capacitatea de producție cu un milion de barili pe zi, joi a fost rândul liderului de la Kremlin să îl sune și să vorbească despre petrol. „Situația actuală de pe piața mondială a petrolului a fost discutată pe larg. A fost subliniată importanța continuării coordonării în cadrul OPEC+. S-a remarcat cu satisfacție faptul că țările participante la acest format își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața mondială a energiei”, a anunțat un comunicat al Kremlinului. Vladimir Putin și Mohammed bin Salman au mai discutat despre extinderea relaţiilor comerciale şi economice şi au făcut „schimb de opinii” cu privire la situaţia din Siria. „S-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri”, a informat comunicatul Kremlinului.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News