Prințul saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, l-a confruntat pe Joe Biden, după ce președintele SUA a adus în discuție asasinarea din 2018 a jurnalistului Jamal Khashohgi, în cadrul unei întâlniri pe care cei doi șefi de stat au avut-o vineri la palatul regal din Jeddah, Arabia Saudită, informează CNN.
În cadrul întrevederii, prințul Mohammed bin Salman a negat responsabilitatea în uciderea lui Khasoggi, petrecută în urmă cu patru ani în consulatul saudit de la Istanbul.
Biden a precizat că, în baza informațiilor de la serviciile secrete americane, nu poate fi de acord cu spusele prințului bin Salman.
În replică, bin Salman a adus în discuție abuzurile fizice și sexuale la care au fost supuși prizonierii irakieni de la închisoarea Abu Ghraib și uciderea de către armata israeliană a jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh, în Cisiordania.
„Am anchetat, am pedepsit și ne-am asigurat că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat, în cadrul unui interviu la CNN, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, referitor la acest subiect.
Arabia Saudită, deși e cel mai mare exportator de petrol, și-a sporit importurile din Rusia
Statele Unite vor să reseteze relațiile cu Arabia Saudită, stat pe care președintele Joe Biden l-a numit „paria”, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, despre care serviciile de informații americane afirmă că a avut loc cu aprobarea prințului saudit.
Oficialii de la Casa Albă au muncit mult la aranjarea întâlnirii dintre Joe Biden și prințul saudit, cunoscut sub acronimul MbS, pe care președintele SUA l-a criticat pentru rolul său în uciderea jurnalistului și opozantului politic Jamal Khashoggi.
Vizita lui Biden în Arabia Saudită vine astfel în contextul în care Washingtonul a anunțat că dorește să „recalibreze” și nu să rupă relațiile cu Ryadul. SUA se confruntă cu creșteri de preț la gaze și are nevoie de petrolul saudit.
Arabia Saudită, deşi este cel mai mare exportator de petrol, a crescut mai mult decât dublu importurile sale de petrol din Rusia în al doilea trimestru al acestui an, pentru a alimenta propriile centrale electrice şi a elibera astfel petrol saudit destinat exportului.
După invazia Rusiei în Ucraina, Arabia Saudită s-a opus în cadrul OPEC unei sporiri mai consistente a producţiei de petrol, în ciuda presiunilor internaţionale, în special ale SUA, Marii Britanii şi Uniunii Europene, pentru a creşte producţia în vederea temperării creşterii preţului petrolului,
Editor : M.L.