Live

„Înfricoșător”/ „Nu se termină acum”. Locuitorii Israelului, alertați de valul de rachete de lansate de Iran

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Alertele de pe telefoanele oamenilor au sunat în tot Israelul marți seară, când valul de rachete lansate de Iran, la câteva ore după ce IDF a invadat Libanul, a îngrozit populația care încerca să se adăpostească. Câteva dintre mesajele primite de BBC ieri seară arată: „Încă nu pot să cred că asta este viața noastră”; „nu se va termina acum”; „Iranul tocmai a făcut o greșeală uriașă”; „Foarte, foarte înfricoșător”.

În jurul orei locale 19:30, telefoanele tuturor au dat o alertă. Aceasta arăta: „Trebuie să intrați imediat într-o zonă protejată și să rămâneți acolo până la noi ordine”.

Mesajul a fost trimis de Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare ale Israelului și se încheia cu fraza „instrucțiuni de salvare a vieții”.

Oamenii au început să se îndrepte spre adăposturi în camere de siguranță, în timp ce rachetele erau lansate spre Israel dinspre Iran.

Sirenele care răsunau în toată țara au fost auzite de milioane de oameni.

Corespondentul BBC transmite că au putut fi auzite frecvent bubuiturile rachetelor care zburau deasupra și care erau interceptate de sistemul de apărare al Israelului.

Videoclipurile surprinse, distribuite pe rețelele sociale, arătau fâșii de lumină în timp ce rachetele zburau deasupra Israelului, precum și nori de fum în timp ce erau interceptate sau detonau la impact.

„Sunt o mulțime”, exclama o persoană într-o înregistrare video, filmată în sudul Israelului, care arată cercuri de lumină pe cerul nopții.

În jurul orei 20:00, IDF a declarat că sistemul său de apărare aeriană identifică și interceptează lansările și a cerut oamenilor să „rămână într-un spațiu protejat până la noi ordine”.

Acesta a continuat cu mesajul: „Exploziile pe care le auziți se datorează interceptărilor și proiectilelor căzute”.

Îngrijorarea crescuse în Israel pe măsură ce au apărut informații în cursul serii conform cărora Iranul pregătea un atac.

Aceasta a avut loc la câteva ore după ce trupele israeliene au invadat Libanul, în ceea ce armata sa numește o operațiune terestră „limitată, localizată și țintită” împotriva Hezbollah.

Gardienii Revoluției din Iran au declarat că au lansat rachetele ca represalii pentru atacurile recente care au ucis liderii Hezbollah și Hamas, precum și un înalt comandant iranian.

În timp ce rachetele zburau deasupra, veneau în continuu mesajele oamenilor din diferite părți ale țării, care așteptau în camerele lor de siguranță.

„Nu pot să cred că asta e viața noastră”

„Sunt o mulțime de alarme tot timpul, așa că suntem în camera de siguranță... Dar suntem OK pentru moment”, a declarat, pentru BBC, o mamă a doi copii din sudul Israelului, prin mesaj vocal.

„Foarte, foarte înfricoșător. Încă nu pot să cred că asta este viața noastră... a fost foarte aproape”, arată un mesaj al unui jurnalist din Tel Aviv.

„De obicei stăm la etajul nostru și nu coborâm la adăpost, dar de data aceasta... ne-am dat seama că trebuie să coborâm”.

„A răsunat foarte puternic”, spune avocata Efrat Eldan Schechter printr-un mesaj pe WhatsApp din Ra'anana, în centrul Israelului, adăugând că ea crede că „nu este sfârșitul în seara aceasta”.

„Trebuie să vedem cum va evolua. Este într-adevăr foarte înfricoșător... dar suntem puternici și încrezători că IDF-ul nostru ne va proteja. Iranul tocmai a făcut o greșeală uriașă”.

La aproximativ o oră după primul mesaj, telefoanele au vibrat din nou cu o nouă alertă din partea Comandamentului Frontului Intern, care le spunea oamenilor că pot părăsi adăposturile și zonele protejate.

În urma atacurilor, purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că au existat unele lovituri în centrul și sudul Israelului.

Videoclipuri difuzate ulterior pe rețelele sociale au arătat pagube provocate de rachete în mai multe locuri, inclusiv un crater mare în pământ lângă Tel Aviv.

Autoritatea palestiniană de apărare civilă din orașul Jericho, din Cisiordania ocupată, a declarat că un bărbat a murit în timpul tirului de rachete iraniene.

Potrivit agenției de presă AFP, care a vorbit cu guvernatorul orașului, Hussein Hamayel, victima a fost ucisă de resturile de rachetă care au căzut.

Oficialii israelieni nu au raportat niciun rănit grav ca urmare a atacurilor aeriene de marți.

„În acest stadiu nu mai identificăm lansări din Iran. Rămâneți responsabili și ascultați instrucțiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, într-un discurs televizat.

Israelul afirmă că cel puțin 180 de rachete au fost lansate, majoritatea fiind interceptate. De asemenea, statul a avertizat că vor exista „consecințe”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul Germaniei, după atacul Iranului asupra Israelului. „Riscă să dea foc”

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după atacul Iranului asupra Israelului

Iranul avertizează SUA să nu intervină în conflictul cu Israel. Pentagonul anunțase deja că a doborât rachete iraniene

Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate avea loc

Partenerii noștri