Analiză Adevărul din spatele clipurilor de pe net în care Putin amenință cu folosirea armelor nucleare, după decizia lui Biden privind ATACMS
Data actualizării: Data publicării:
Pe rețelele de socializare circulă înregistrări video cu președintele Vladimir Putin, care susțin că arată liderului de la Kremlin la anunțul președintelui american Joe Biden privind utilizarea de rachete americane împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei. O analiză efectuată de jurnaliștii Deutsche Welle arată care este adevărul din spatele imaginilor.
Potrivit presei, președintele american Joe Biden a autorizat Ucraina să utilizeze racheteATACMS (prescurtarea de la Army Tactical Missile System) împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei. Aceste rachete au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, iar armata ucraineană le va putea folosi împotriva trupelor ruse și nord-coreene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina. Pe rețelele de socializare circulă mai multe videoclipuri care pretind că prezintă declarații ale președintelui rus Vladimir Putin care răspund direct la anunțul lui Biden.
„Breaking: Vladimir Putin tocmai a anunțat că va folosi arme nucleare dacă o rachetă de masă sau un UAV este lansat către Rusia sau dacă aceste arme intră pe teritoriul rusesc”, susține un utilizator X într-o postare care a fost deja vizualizată de aproape 7 milioane de ori și a fost distribuită de peste 11.000 de ori. Postarea conține, de asemenea, o relatare a postului de televiziune de stat rus RT, în care apare Putin.
Potrivit verificărilor realizate de jurnaliștii DW, postarea este una înșelătoare.
O căutare inversă a imaginii a arătat că videoclipul și declarația lui Putin nu au fost făcute ca răspuns la decizia recentă a lui Biden. Știrea RT este veche de aproape două luni și include un clip de la conferința permanentă a Consiliului de Securitate al Federației Ruse privind descurajarea nucleară, care a avut loc în septembrie 2024.
La această reuniune, s-a luat decizia de a schimba doctrina rusă existentă privind utilizarea armelor nucleare. Putin a declarat că lista amenințărilor militare împotriva cărora armele nucleare pot fi utilizate ca mijloc de descurajare va fi extinsă: „Aș dori să vă atrag atenția în mod special asupra următoarelor aspecte. Versiunea actualizată a documentului ar trebui să considere o agresiune împotriva Rusiei din partea oricărui stat care nu dispune de arme nucleare, dar care implică sau este sprijinită de orice stat nuclear ca fiind atacul lor comun împotriva Federației Ruse”.
Posibilitatea unui atac preventiv a fost, de asemenea, discutată la reuniune. Vechea doctrină permitea utilizarea armelor nucleare doar ca un contraatac la o lovitură nucleară din partea inamicului.
Acest videoclip nu este singurul care circulă în prezent pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, cu afirmații conform cărora este presupusa reacție a lui Putin la recenta decizie a lui Biden. O altă postare video virală pe X susține că Putin a spus că Rusia este „acum oficial în război cu NATO”. Cu toate acestea, videoclipul datează, de asemenea, din 12 septembrie 2024, când Putin a comentat la Sankt Petersburg posibila decizie a statelor occidentale de a permite Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune. El a avertizat că aprobarea de către Occident a unui astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a SUA și a țărilor europene în războiul din Ucraina”.
Nu a existat nicio reacție oficială, până la publicarea acestui articol, din partea lui Putin de la decizia lui Biden de a da undă verde Ucrainei pentru utilizarea rachetelor ATACMS. Până în prezent, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, s-a referit doar la declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin, inclusiv una din 12 septembrie.
Tot marți, 19 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la Moscova că a permite Ucrainei să utilizeze rachete în Rusia ar declanșa o „nouă rundă semnificativă de escaladare”. El s-a referit, de asemenea, la declarația lui Putin din septembrie: „Doar personalul militar NATO poate atribui misiuni de zbor acestor sisteme de rachete. Militarii ucraineni nu pot face acest lucru. Prin urmare, nu este vorba de a permite sau nu regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme. Este vorba despre a decide dacă țările NATO se implică direct în conflictul militar sau nu”.
Peskov a declarat că noua versiune a doctrinei nucleare a fost un document „foarte important” care ar trebui „studiat” în străinătate. „A fost necesar să aducem principiile noastre în conformitate cu situația actuală”, a adăugat el.