Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Data publicării:
Rachete Taurus
Foto: Profimedia

Germania nu va urma exemplul Statelor Unite în livrarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz. Oficialii se tem că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ținte din Rusia, informează DW.

Racheta de croazieră Taurus este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul armatei germane și se află de mult timp în fruntea listei de dorințe a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz (SPD), continuă să respingă exporturile de arme către Ucraina.

Cu un focos care poate penetra buncăre, racheta de croazieră Taurus are o rază de acțiune de 500 de kilometri și poate fi lansată de un avion de vânătoare. Ucraina dorește să o folosească pentru a ataca poziții din interiorul Rusiei din care armata președintelui Vladimir Putin bombardează Ucraina. Tirurile de rachete rusești asupra orașelor din Ucraina au crescut din nou recent.

Dezbaterea a fost reaprinsă în Germania după ce președintele american Joe Biden - cu doar două luni înainte de încheierea mandatului său - ar decis să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune produse în Statele Unite împotriva unor ținte din Rusia. Se spune că Biden s-a răzgândit parțial pentru că Rusia a convins Coreea de Nord să trimită mii de soldați pentru a lupta în război.

Având în vedere situația militară precară a Ucrainei, tot mai mulți oameni cer acum Germaniei să livreze rachete Taurus Ucrainei. Cu toate acestea, acestea pot zbura mult mai departe decât rachetele americane ATACMS, pe care Ucraina le-a folosit astăzi pentru a ataca ținte din Rusia.

Citește și

În loc de celebrele rachete Taurus, Germania va trimite Ucrainei 4000 de drone pilotate de inteligența artificială

Vot în Bundestag?

Partidul Liber Democrat (FDP), care în urmă cu două săptămâni a declanșat noi alegeri prin ieșirea din coaliția lui Scholz, a făcut un nou apel pentru astfel de livrări. Partidul vrea să ducă acest lucru în Bundestag: Acesta ia în considerare depunerea unei moțiuni în parlament pentru un vot înainte de alegerile federale anticipate din 23 februarie.

Unul dintre cei mai vehemenți susținători germani ai livrării Taurus este Marie-Agnes Strack-Zimmermann, membră a Parlamentului European din partea FDP. Referindu-se la decizia lui Biden, ea a scris pe platforma de socializare X: „Sper că și cancelarul Olaf Scholz va avea aceeași realizare tardivă la sfârșitul mandatului său în interesul securității Europei. Dacă se ține de cuvânt că va acționa împreună cu aliații săi, atunci trebuie să acționeze în sfârșit acum.”

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) conservatoare, cel mai mare partid de opoziție din Bundestag, sprijină, de asemenea, livrarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina. Verzii, singurul partener de coaliție rămas al SPD, sunt de asemenea de acord: Robert Habeck, ministrul economiei și candidatul partidului său la funcția de cancelar, a declarat că ar livra rachete de croazieră Taurus Ucrainei dacă ar conduce guvernul.

Ministrul de externe Annalena Baerbock, o colegă a Verzilor, a reacționat, de asemenea, pozitiv la informațiile conform cărora Biden permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte specifice din Rusia, ceea ce, potrivit acesteia, ar permite Ucrainei să distrugă bazele de lansare militare de unde este atacată. Unele locuri din Ucraina sunt atât de aproape de frontiera rusă încât apărarea aeriană nu este de niciun ajutor, a declarat ministrul de externe.

Până în prezent, guvernul a permis Ucrainei să utilizeze arme germane doar în teritoriile rusești care se învecinează cu orașul Harkov, care a fost în mod repetat sub un tir puternic din partea rusă.
Scholz spune „nu”

Deși există multe voci în favoarea livrării Taurus, Scholz se opune categoric livrării sistemului de arme. El susține că Germania riscă să fie atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina dacă rachetele de croazieră Taurus sunt utilizate. „Nu trebuie să fim legați în niciun fel sau în niciun loc de țintele pe care le atinge acest sistem”, a spus el.

Scholz nu vede niciun motiv pentru a reconsidera această poziție, a declarat luni purtătorul său de cuvânt, reafirmând ceea ce cancelarul a afirmat miercuri în declarația sa guvernamentală. Scholz continuă să primească susținere pentru cursul său din partea partidului său. Livrarea lui Taurus iese din discuție, a declarat liderul SPD Saskia Esken: „Vom rămâne la asta”.

În martie, grupul parlamentar al CDU a înaintat Bundestagului o moțiune prin care se solicita efectuarea livrărilor. La momentul respectiv, grupurile parlamentare ale SPD, Verzilor și FDP au votat în unanimitate împotriva acesteia - în fața opoziției politicienilor FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann și Wolfgang Kubicki. Moțiunea a eșuat.

În cazul în care FDP ar depune o altă moțiune și dacă aceasta ar fi adoptată, aceasta ar fi în continuare neobligatorie. Nu Bundestagul este cel care decide cu privire la livrările de arme, ci Consiliul Federal de Securitate, un comitet secret al Cabinetului prezidat de cancelar.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri