Live

Myanmar: Fosta lideră democrată Aung San Suu Kyi a fost condamnată la 4 ani de închisoare de junta militară din această țară

Data actualizării: Data publicării:
Aung San Suu Kyi (s), alături de fostul președinte al Myanmarului, Win Mynt (d), în sala de judecată. Foto: Profimedia Images

Fosta șefă a a guvernului civil din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost condamnată la patru ani de închisoare de către un tribunal din această țară condusă în prezent de o juntă militară care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat la începutul anului. Suu Kyi riscă însă închisoarea pe viață, după ce alte 11 acuzații au mai fost aduse împotriva ei și asupra cărora încă nu s-a ajuns la un verdict, informează BBC.

Fosta lideră a partidului Liga Națională pentru Democrație, Aung San Suu Kyi, a fost găsită vinovată de un tribunal pentru incitare la revolte publice și încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19.

Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, „a fost condamnată la doi ani de închisoare în baza secţiunii 505 (b) şi la doi ani de închisoare în baza legii privind catastrofele naturale”, a declarat, pentru AFP, Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al juntei militare.

Fostul preşedinte Win Myint a primit aceeaşi pedeapsă, a spus Min Tun, adăugând că cei doi nu vor fi duşi la închisoare pe moment.

„Ei vor trebui să facă faţă altor acuzaţii din locurile unde se află acum”, a precizat purtătorul de cuvânt, fără a da mai multe detalii.

Aflată în arest la domiciliu de la reţinerea sa la 1 februarie, fosta lideră de facto din Myanmar Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este judecată din iunie pentru mai multe infracţiuni, considerate „absurde”, printre care import ilegal de walkie-talkie-uri, revoltă, corupţie sau incitare la tulburări publice, informează Agerpres.

Mulţi observatori denunţă un proces politic menit să o neutralizeze pe câştigătoarea alegerilor din 2015 şi 2020.

În timpul primei ei înfăţişări în instanţă, Aung San Suu Kyi a jurat că partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), va rezista şi le-a cerut adepţilor să rămână uniţi.

Armata şi-a justificat lovitura de stat din februarie invocând nereguli la ultimele alegeri. Militarii au pus capăt brusc fragilei tranziţii democratice într-o ţară care a trăit deja sub conducere militară de aproape 50 de ani după obţinerea independenţei în 1948.

În ultimele săptămâni, tribunalele juntei au pronunţat sentinţe foarte severe împotriva unor membri importanţi ai LND. Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi, trei zile am adunat cadavre”

„Familia mea a murit sub ochii mei”: Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor unui masacru din Myanmar (BBC)

Le-au turnat benzină pe piele și le-au dat foc: Cum se răzbună junta militară din Myanmar pe sătenii care îi susțin pe rebeli

48,2 grade Celsius, record de temperatură pentru luna aprilie în Myanmar

Partenerii noștri