Momentul pentru care forțele israeliene se pregătesc de 22 de ani: Cum ar putea Israelul să distrugă complexele nucleare ale Iranului
Cu toate că Israelul se pregătește pentru acest moment de 22 de ani, pare puțin probabil ca armata să bombardeze instalațiile nucleare ale Iranului în următorul val de atacuri, ca răspuns la salva de rachete lansate de regimul de la Teheran înspre Israel, potrivit The New York Times. Dacă o vor face totuși, misiunea se va încheia cu succes pentru israelieni numai dacă se vor putea baza pe ajutorul Statelor Unite și pe bombele lor de tip „bunker buster”.
Acum doi ani, zeci de avioane de luptă israeliene au zburat pe deasupra Mării Mediterane, simulând un atac asupra complexelor nucleare ale Iranului.
Obiectivul exercițiului militar nu era doar să îi intimideze pe iranieni, ci și să trimită un mesaj pentru administrația Biden: forțele aeriene israeliene se pregătesc să desfășoare această operațiune pe cont propriu, chiar dacă șansele de reușită ar fi mult mai mari dacă și SUA s-ar implica în atac.
Foști și actuali oficiali israelieni s-au arătat circumspecți cu privire la capacitatea armatei israeliene de a produce pagube semnificative instalațiilor nucleare din Iran.
În ultimele zile, oficialii de la Pentagon au fost îngrijorați de posibilitatea ca Israelul să desfășoare aceste atacuri chiar și fără participarea Statelor Unite, după ce au ajuns la concluzia că este o ocazie pe care s-ar putea să nu o mai aibă pe viitor.
Președintele Biden i-a avertizat pe israelieni să nu atace complexele nucleare sau energetice ale Iranului, spunând că orice răspuns din partea Israelului ar trebui să fie „proporțional” cu atacul iranian de săptămâna trecută.
Este foarte probabil ca primele atacuri israeliene împotriva Iranului să se concentreze asupra bazelor militare iraniene și, posibil, asupra unor centre asociate cu serviciile de informații și regimul de la Teheran, potrivit oficialilor.
„Israelul are acum șansa să schimbe fața Orientului Mijlociu”
Cel puțin la început, Israelul pare că nu va căuta să distrugă cele mai prețioase ținte nucleare de pe teritoriul Iranului. Se pare că acestea vor fi vizate doar dacă iranienii continuă să escaladeze tensiunile în conflictul cu israelienii.
„Israelul are acum cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani ca să schimbe fața Orientului Mijlociu”, a spus Naftali Bennett, un naționalist convins și fost prim-ministru al Israelului, care s-a descris ca fiind încă și mai de dreapta decât actualul premier Benjamin Netanyahu.
„Trebuie să acționăm acum ca să distrugem programul nuclear al Iranului, principalele instalații energetice și să rănim mortal acest regim terorist”, a mai scris Naftali pe rețelele sociale. „Avem justificarea. Avem instrumentele. Acum că Hezbollah și Hamas sunt paralizate, Iranul a rămas vulnerabil.”
În același timp, oficialii americani, începând cu președintele Biden, au pornit o campanie prin care încearcă să descurajeze astfel de atacuri, argumentând că ele ar fi ineficiente și ar putea declanșa un război în toată regula în regiune.
Fostul președinte Donald Trump este de altă părere. El a spus că Israelul ar trebuit „să lovească [instalațiile] nucleare mai întâi și să își facă griji pentru restul mai târziu”. Cu toate acestea, nici măcar Trump nu a adoptat această abordare când era încă președinte.
Dezbaterea legată de atacurile iminente ale Israelului ridică noi semne de întrebare. Dacă Israelul ar ataca, cât de mult ar putea să reducă din capacitățile nucleare ale Iranului?
Ar putea aceste atacuri să convingă Iranul să își mute programul nuclear încă și mai adânc sub pământ, blocând accesul și puținilor inspectori nucleari cărora Teheranul le mai permite să evalueze principalele instalații iraniene?
Dacă un astfel de atac îi va împinge pe iranieni să se arunce cu toată forța în cursa pentru obținerea armelor nucleare?
Uzina de la Natanz, ținta principală a armatei israeliene
De 22 de ani, aproape toată atenția Israelului – și a Washingtonului – s-a îndreptat asupra uzinei de îmbogățire a uraniului de la Natanz, care se află la aproximativ trei nivele în subteran.
Israelul a conceput planuri pentru distrugerea sau avarierea gravă a uriașei săli de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, acolo unde mii de mașinării înalte și argintii se rotesc cu viteze supersonice până când uraniul ajunge la calitatea necesară pentru armele nucleare.
Iranul are acum destul combustibil ca să construiască trei sau patru bombe nucleare, potrivit experților, care spun că procesul de îmbogățire al uraniului până la calitatea necesară ar dura doar câteva zile.
Cu toate că Natanz ar fi o țintă destul de ușoară, bombardarea ei ar reprezenta un act de război. Astfel că în ultimii 15 ani, SUA au încurajat diplomația, sabotajul și sancțiunile, în locul bombelor, pentru a perturba programul nuclear al Iranului.
Neavând la dispoziție bombele necesare pentru a distruge un complex ascuns atât de bine sub pământ, israelienii au dezvoltat o armă cibernetică – Stuxnet – cu care au reușit să distrugă peste 1.000 de centrifuge, ceea ce a dat programul nuclear al Iranului înapoi cu un an sau mai mult.
Israelul a asasinat oameni de știință și a atacat instalații supraterane de îmbogățire a uraniului din Iran și fabrici de centrifuge și a investit resurse uriașe în pregătirea unui posibil atac asupra acestor complexe.
Cu toate că Israelul produce propriile sale bombe de tip „bunker buster”, care pot distruge clădiri fortificate, folosite și pentru a-l elimina pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, acestea nu pot lovi instalațiile nucleare construite în munți de iranieni.
Americanii au avertizat că Rusia cooperează deja cu Iranul în domeniul nuclear și că le oferă „asistență tehnică”, cu toate că nu există încă dovezi că Moscova le pune la dispoziție iranienilor materialele de care au nevoie pentru a-și procura focoase nucleare.
Totuși, faptul că Rusia are mare nevoie de drone și alte arme iraniene pe care să le folosească în războiul din Ucraina ar putea să accelereze progresul Iranului în construirea unui dispozitiv nuclear.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News