Rusia a lansat un număr record de drone Shahed asupra Ucrainei în luna septembrie

Data publicării:
ZThmYTI5ZTJjMDdiNTBlZmI3MjFhYzA1OTlkZjMzZg==.thumb
Război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat în luna septembrie un număr record de drone kamikaze iraniene Shahed împotriva Ucrainei. Majoritatea au fost doborâte ori s-au prăbuşit departe de ţintă după ce au fost deviate cu ajutorul sistemelor de război electronic ale armatei ucrainene, scrie publicaţia Ministerului ucrainean al Apărării, ArmyInform, citată marţi de agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Nu mai puțin de 1.339 de drone Shahed au fost lansate de ruși asupra Ucrainei luna trecută. Precedentul record de folosire a dronelor Shahed de către armata rusă a fost în august, când au fost lansate asupra unor ţinte în Ucraina aproape 800 de drone de acest tip, iar recordul anterior datează din 2023, cu 512 drone lansate.

Armata rusă foloseşte două versiuni de drone Shahed, respectiv Shahed-136 şi modelul mai mic Shahed-131. La începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei în 2022, Rusia a cumpărat astfel de drone în mari cantităţi din Iran, achiziţii completate mai târziu cu drone de acelaşi tip fabricate de industria militară rusă sub numele de Geran-2 şi Geran-1.

Potrivit redactorului-şef al publicaţiei ucrainene specializate în chestiuni militare Defense Express, Oleg Katkov, Rusia a produs deja la o fabrică din Tatarstan circa 6.000 de astfel de drone. La rândul ei, publicaţia ArmyInform estimează că Rusia se apropie de acest număr de drone fabricate după ce a achiziţionat din Iran tehnologia de producere a lor.

Dar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit în august şi septembrie să neutralizeze circa 94% dintre aceste drone, pe care le-a doborât sau le-a deviat de la traiectorie cu ajutorul interferenţelor radio-electronice, determinând prăbuşirea lor departe de ţintă.

Pentru a economisi preţioasele rachete antiaeriene, armata ucraineană a recurs inclusiv la patrule mobile care au misiunea de a trage asupra acestor drone, care sunt suficient de lente pentru a putea fi ţintite cu arme uşoare. Chiar dacă nu se prăbuşesc imediat, odată atinse de gloanţe dronele îşi pierd traiectoria şi zboară necontrolat fără a-şi mai atinge ţinta şi în final se prăbuşesc în altă parte.

Observând însă eficacitatea acestei tehnici, armata rusă a mărit altitudinea de zbor a dronelor pentru a le scoate din raza de acţiune a armelor uşoare. La rândul ei, armata ucraineană a reacţionat prin perfecţionarea mijloacelor sale de război electronic, care cu ajutorul interferenţelor radio-electronice provoacă pierderea semnalului unui număr tot mai mare de drone ce se prăbuşesc astfel departe de ţintă.

În pofida ratei ridicate de succes în doborârea dronelor Shahed, acestea sunt în continuare o bătaie de cap pentru armata ucraineană, care se vede nevoită să aloce mari resurse umane şi materiale pentru ca ele să nu-şi atingă ţintele, printre aceste ţinte adesea fiind infrastructurile energetice ucrainene.

Când Rusia le lansează simultan cu rachetele, misiunea dronelor Shahed este de a copleşi sistemele antiaeriene ucrainene pentru ca acestea să nu poată răspunde tuturor proiectilelor.

Ucraina a dezvoltat la rândul ei drone asemănătoare, cu care atacă aproape zilnic pe teritoriul rus ţinte strategice, precum rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniţii sau aerodromuri militare.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...