Timp de ani de zile, Israelul și Iranul au evitat confruntarea directă, în contextul în care Israelul sabota în secret interesele Teheranului și asasina oficiali ai acestuia fără a-și asuma responsabilitatea, iar Iranul își încuraja aliații să atace Israelul, deși rareori făcea acest lucru. Acum, cele două țări par pregătite să riște un conflict direct, prelungit și extrem de costisitor, relatează The New York Times.
După ce Israelul a invadat Libanul pentru a se confrunta cu cel mai puternic aliat al Iranului, Hezbollah, și după al doilea atac masiv cu rachete al Iranului asupra Israelului în mai puțin de șase luni, Israelul pare pregătit să lovească Iranul direct, într-un mod mult mai puternic și mai public decât a făcut-o vreodată, iar Iranul a avertizat cu represalii masive dacă o va face.
„Suntem într-o poveste diferită în acest moment”, a declarat Yoel Guzansky, un fost oficial superior de securitate care a supravegheat strategia privind Iranul în cadrul Consiliului Național de Securitate al Israelului. „Avem un consens în Israel - printre militari, experți în apărare, analiști și politicieni - că Israelul ar trebui să răspundă în forță la atacul Iranului”.
Pentru mulți israelieni, acum nu mai sunt multe de pierdut: eforturile Iranului de a lovi aglomerarea urbană din jurul Tel Avivului au depășit un prag de care Teheranul nu a mai trecut până acum, nici măcar în timpul atacului său anterior cu rachete din aprilie, care a vizat baze aeriene, dar nu zone civile.
„Mulți în Israel văd o oportunitate”
Criticii Israelului consideră adesea că, de fapt, Tel Aviv este drept principalul instigator al tulburărilor din Orientul Mijlociu. În acest timp, însă, majoritatea israelienilor spun că ei sunt victime ale atacurilor constante ale actorilor susținuți Iranului - în special Hamas în Gaza, rebelii Houthi în Yemen și Hezbollah în Liban - și consideră că nu au făcut suficient pentru a se apăra.
Ca urmare, în Israel există apeluri tot mai numeroase pentru a trage la răspundere pe deplin Iranul pentru atacurile aliaților săi, chiar dacă riscă o reacție explozivă.
„Mulți în Israel văd acest lucru ca pe o oportunitate de a face mai mult pentru a ataca Iranul”, a declarat Guzansky, care este acum membru al Institutului pentru Studii de Securitate Națională, un grup de cercetare israelian. „Pentru a-l face să se oprească”, continuă el.
Israelul nu a luat încă o decizie cu privire la modul exact în care va răspunde, au declarat șase oficiali israelieni și un înalt oficial american, iar amploarea reacției sale va fi decisă în funcție de nivelul de sprijin - atât practic, cât și retoric - oferit de Statele Unite. Forțele americane au ajutat Israelul să doboare rachetele venite din ambele atacuri iraniene.
Natura exactă a răspunsului său ar putea deveni clară abia după Rosh Hashana, sărbătoarea de Anul Nou evreiesc, care se desfășoară până la apusul soarelui, vineri, potrivit oficialilor americani, care au solicitat toți anonimatul, subliniază publicația New York Times.
În discuțiile cu guvernul israelian, Casa Albă urma să sublinieze pagubele relativ mici cauzate de atacul cu rachete iranian de marți și să îndemne Israelul la reținere, a declarat oficialul american. Aceste solicitări ar avea un impact redus, a adăugat oficialul.
Dar se așteaptă ca contraatacul Israelului să fie mult mai puternic decât răspunsul său la prima rundă de rachete balistice iraniene din aprilie, când Israelul a efectuat lovituri limitate asupra unei baterii iraniene de apărare aeriană și nu a recunoscut oficial implicarea sa în acel atac.
Ce poate viza acum Israelul
Oficialii israelieni le-au spus omologilor lor americani că, în opinia lor, răspunsul din aprilie a fost prea limitat și prea reținut, potrivit oficialului american de rang înalt. Liderii israelieni consideră că au greșit atunci când au ascultat îndemnul Casei Albe de a efectua un atac de represalii măsurat, a spus oficialul. De data aceasta, Israelul ar putea viza producția de petrol și baze militare, au spus oficialii.
Deteriorarea rafinăriilor de petrol ar putea afecta economia deja fragilă a Iranului și ar putea provoca turbulențe pe piețele petroliere mondiale cu o lună înainte de alegerile din SUA.
În ciuda speculațiilor din mass-media, Israelul nu intenționează în prezent să atace instalațiile nucleare ale Iranului, potrivit a patru oficiali israelieni, chiar dacă Israelul consideră eforturile Iranului de a crea un program de arme nucleare drept o amenințare existențială.
Luarea în vizor a siturilor nucleare, dintre care multe sunt subterane, ar fi dificilă fără sprijinul SUA. Președintele Biden a declarat miercuri că nu ar sprijini un atac al Israelului asupra siturilor nucleare iraniene.
Totuși, răspunsul Israelului „ar trebui să fie văzut peste tot. Ar trebui să fie resimțit de Iran. Ar trebui să afecteze Iranul”, a îndemnat Guzansky. „Pentru a face acest lucru, nu poate fi vorba doar de lovirea, din nou, a unei stații radar”.
Editor : A.C.