Live

Vaccin anti-Covid vândut pe Darknet la prețuri de până la 1.200 de dolari pentru o doză

Data actualizării: Data publicării:
Pe internet circulă numeroase oferte pentru vaccinuri anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Vaccinuri anti-Covid sunt vândute pe internet la prețuri de ajung la peste 1.000 de dolari pentru o doză, avertizează cercetătorii Kasperky,  care au examinat mai multe piețe online de pe Darknet. Potrivit acestora, ofertele numeroase vizează atât vaccinuri omologate, precum Pfizer, Moderna și AstraZeneca, cât și neomologate. 

Publicația The Guardian scrie că cercetătorii Kaspersky au examinat 15 piețe diferite pe Darknet și au găsit reclame pentru trei vaccinuri împotriva Covid, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna. De asemenea, au fost găsiți vânzători care făceau publicitate pentru vaccinuri anti-Covid neomologate.

Plățile pentru vaccinuri sunt solicitate în criptomonede 

Potrivit Kaspersky, cele mai multe anunțuri provin din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză variază de la 250 de dolari până la 1.200 de dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 de dolari.

Comunicarea în ceea ce privește aceste anunțuri se face prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin, mai scrie sursa citată, preluată de Mediafax. Majoritatea acestor vânzători de pe piețele negre au efectuat între 100-500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet.

Experții recomandă oamenilor să nu facă astfel de achiziții de pe internet

Experții Kaspersky susțin este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unități medicale au doze rămase) și câte reclame sunt, de fapt, înșelătorii. Chiar dacă primesc ceva anume prin poștă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă și validă, este concluzia celor de la Kaspersky. Mai important, obținerea unor astfel de doze este ilegală.

„Puteți găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 și multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci și certificate de vaccinare - documente care vă pot ajuta să călătoriți fără restricții. Este important ca utilizatorii să fie precauți cu privire la orice «afacere» legată de pandemie și, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpărați un vaccin de pe Darknet”, a explicat Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a fi în siguranță împotriva escrocheriilor legate de pandemia Covid-19, experții Kaspersky le recomandă oamenilor să nu se facă achiziții de pe Darknet și să verifice cu atenție site-urile și email-urile care oferă astfel de produse.

Un cercetător în domeniul reglementării globale de la Universitatea Națională din Australia, profesorul Roderic Broadhurst, susține că cel mai probabil, cele mai multe dintre dozele vândute sunt escrocherii, adică flacoane care conțineau de fapt soluție salină - un amestec de clorură de sodiu și apă. El a precizat că și recenziile pozitive la aceste produse, lăsate de presupuși cumpărători, ar fi false. În plus, mulți vânzători încercau să înșele oameni pentru a colecta informații personale.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Numărul cazurilor de Covid este în creștere în Anglia. Experții avertizează în privința „capitulării în fața virusului”

Reacția Comisiei Europene după decizia Tribunalului UE privind contractele pentru vaccinuri Covid: A trebuit găsit un echilibru

Administrația Biden interzice vânzarea programelor antivirus Kaspersky în SUA, din cauza legăturilor companiei cu guvernul rus (surse)

Parchetul European ameninţă că dă în judecată Comisia Europeană. Kovesi i-a scris Ursulei von der Leyen (Politico)

Partenerii noștri