Numărul cazurilor de Covid este în creștere în Anglia. Experții avertizează în privința „capitulării în fața virusului”

Data publicării:
London, UK, 15 January 2024: a lateral flow test with two red lines shows a positive result for Covid. Cases surged in the UK over Christmas and New Year. Around 70% of new cases are of the highly transmissible Juno variant. Anna Watson/Alamy Live News
Foto: Profimedia Images

Cazurile de Covid sunt în creștere în Anglia, iar experții au avertizat că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a preveni și controla infecțiile, după o „capitulare în fața virusului”, transmite The Guardian.

Prof. Danny Altmann, imunolog la Imperial College din Londra, a declarat că cei care lucrează în domeniu sunt uluiți de atitudinea actuală față de lupta împotriva Covid, deoarece cele mai recente date au arătat o creștere a internărilor în spital.  

Cele mai recente date pentru Anglia de la Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) au arătat că internările în spitale au crescut la 3,71 per suta de mii de locuitori, pentru săptămâna cuprinsă între 16 și 22 septembrie 2024, comparativ cu 2,56 per suta de mii de locuitori în săptămâna anterioară.  

Procentul de persoane cu simptome care au fost testate pozitiv la Covid, pe baza testelor efectuate în laboratoarele santinelă de tip „spotter” (reperatoare - n.red.), a crescut, de asemenea, în ultima săptămână la 11,8%, comparativ cu 9,1% în săptămâna precedentă.  

Altmann a spus despre atitudinea predominantă față de virus că este o „capitulare”. „Pentru cei care lucrează în acest domeniu, atitudinea actuală de acceptare a pierderii acestui război de uzură împotriva Covid este deconcertantă și puțin disperată”, a spus acesta. 

„Datele, atât în Regatul Unit, cât și în SUA, arată că subvariantele Omicron actuale reușesc cu succes să străpungă orice imunitate în scădere a populației, astfel încât trebuie să tolerăm o prevalență uriașă de aproximativ 12%. Capitularea noastră în fața virusului este o combinație a unei populații în care majoritatea se află acum la multe luni sau ani de la ultima lor doză de vaccin, iar acea doză de vaccin a fost în orice caz slab protectoare pentru diferitele variante actuale foarte distincte. 

În mod clar, există o polarizare comportamentală între cei care sunt îngrijorați de acest lucru și caută măsuri de atenuare și cei care cred că trebuie să învățăm să trăim cu el și că am plătit un preț mult prea mare pentru măsurile noastre anterioare”, a spus el.  

Dr. Simon Williams, de la Universitatea Swansea, a adăugat că sondajele sugerează că există, de asemenea, un grup mare de oameni care nu se gândesc prea mult la Covid. „O parte din acest lucru este psihologică - timp de doi până la trei ani a fost ceva la care oamenii au trebuit să se gândească tot timpul și este ceva care pentru mulți a generat multe amintiri și sentimente negative atașate”, a spus acesta.  

În vreme ce Altmann consideră că dezbaterea privind măsurile care trebuie luate ar trrebui să fie corect informată și bazată pe date și să evite pozițiile extreme, este important să nu se banalizeze impactul virusului. 

„Cei care se află la capătul mai slab al spectrului de răspuns imunitar pot experimenta adesea patru sau mai multe infecții pe an. Acestea pot varia de la ușoare la cele care necesită mai multe zile de efort, cu toate costurile economice asociate, plus orice povară suplimentară a NHS ”, a spus el.  

Altmann a subliniat, de asemenea, impactul simptomelor de Covid prelungit, menționând că se crede că afectează aproximativ 400 de milioane de oameni la nivel mondial - cu 3% forța de muncă pierdută și o estimare a pagubelor globale de 1 trilion de dolari anual - și poate apărea chiar și la persoanele vaccinate în urma reinfectării.  

Cele mai recente date Covid vin în contextul în care se așteaptă ca o nouă variantă să devină prevalentă în lunile următoare. Cunoscută sub numele de XEC, aceasta a fost identificată pentru prima dată în Germania în cursul verii, iar cazuri au fost deja identificate în Regatul Unit. Există informații potrivit cărora că ar fi apărut din alte două variante Covid, ele însele descendente din varianta BA.2.86.  

Cu toate acestea, experții au declarat că, în prezent, nu se crede că XEC provoacă simptome diferite de variantele anterioare și nu pare să alimenteze o creștere a numărului de cazuri. De asemenea, se preconizează că vaccinările Covid și infecțiile anterioare vor continua să ofere protecție împotriva îmbolnăvirii grave. 

În timp ce rezervările pentru testele de rapel ale NHS la Covid în timpul toamnei s-au deschis în această săptămână, Altmann a declarat că acestea ar trebui să fie oferite pe scară mai largă. 

Williams a adăugat că este ciudat că nu s-au făcut mai multe pentru a curăța aerul din interior și pentru a îmbunătăți ventilația în spațiile publice, inclusiv în școli.  

Dar, în timp ce susține oferirea de vaccinuri suplimentare pe scară mai largă, el a ridicat, de asemenea, probleme: „Îmi fac griji că și în această toamnă vom asista la un nivel relativ scăzut de utilizare a rapelului în rândul grupurilor prioritare, inclusiv al adulților tineri cu un sistem imunitar compromis”. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...