TikTok Lite, programul de recompense al aplicației, va fi retras definitiv de pe piața din Uniunea Europeană
Reprezentanții aplicației TikTok s-au angajat să retragă definitiv programul de recompensare TikTok Lite de pe piața din Uniunea Europeană, precum și să oprească lansarea unor funcționalități de recompensare similare, informează Comisia Europeană. Angajamentele au fost luate de TikTok pentru a răspunde preocupărilor ridicate de Comisia Europeană în cadrul procedurii oficiale deschise în aprilie în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale. Aceasta este prima înțelegere care încheie o anchetă în temeiul acestui act.
TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a primit în aprilie ordinul Comisiei de a suspenda aplicația după ce compania a început să implementeze funcționalitățile în Franța și Spania.
Argumentul Comisiei Europene
Argumentul Comisiei Europene a fost legat de îngrijorări referitoare la posibilul impact al aplicației asupra sănătății mintale a utilizatorilor săi, mai ales în ceea ce privește posibila stimulare a comportamentului adictiv.
Prin intermediul TikTok Lite, utilizatorii cu vârsta de peste 18 ani pot câștiga puncte în cadrul unui așa-numit „program de recompense”, în timp ce îndeplinesc anumite sarcini în aplicație, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture.
La schimb cu vouchere Amazon
Aceste puncte pot fi schimbate pentru recompense, cum ar fi vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau moneda TikTok coins.
Compania a suspendat voluntar lansarea aplicației TikTok Lite, așteptând rezultatul anchetei. Decizia de luni, 5 august, face ca aceste angajamente să fie obligatorii din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că orice încălcare a angajamentelor va reprezenta imediat o încălcare a DSA și, prin urmare, ar putea conduce la amenzi.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că societatea este „încântată că a ajuns la o soluție amiabilă", potrivit euronews.com.
În conformitate cu Actul legislativ privind serviciile digitale, marile platforme online trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor și să prezinte un raport Comisiei Europene înainte de a lansa noi funcționalități ce ar putea avea un impact critic asupra riscurilor sistemice.
Celelalte investigații în curs în cadrul acestui act privind TikTok nu sunt afectate de această decizie, conform Comisiei Europene. Executivul UE are o serie de alte investigații în curs, inclusiv în cazul X, fostul Twitter, Meta și Aliexpress.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News