Live

Cum va funcționa noua armă a Kievului numită „Sting”, capabilă să doboare dronele iraniene Shahed lansate de Rusia

Data publicării:
Zelenski spune că Rusia a lansat 6.230 de drone de tip Shahed în Ucraina de la începutul anului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a lansat mii de drone Shahed, proiectate de Iran, împotriva Ucrainei din toamna anului 2022, scrie Kiev Independent. Ucraina dezvoltă acum o nouă armă care poate urmări și intercepta drone de atac de tip Shahed, după cum a informat Telegraph pe 20 octombrie.

Noua armă a Kievului, numită „Sting”, este o dronă FPV care poate urmări și neutraliza dronele Shahed în locul sistemelor convenționale de apărare aeriană, conform Telegraph.

Potrivit dezvoltatorilor dronei, grupul Wild Hornets, „Sting” va putea zbura la altitudini care se apropie de 10.000 de picioare, cu o viteză de peste 100 de mile pe oră. Arma va fi acţionată de la sol folosind ochelari VR. În viitor, va fi îmbunătățit un sistem de țintire prin inteligență artificială care va permite pilotului să identifice automat țintele inamice. 

Este prima dronă dezvoltată special pentru a viza arsenalul de drone iraniene Shahed al Rusiei.

Costul său mediu este de zeci de ori mai mic decât cel al dronei Shahed”, a declarat o sursă Wild Hornet pentru Telegraph cu privire la drona Sting.

Costurile de producție mai mici ar putea permite Ucrainei să-și conserve munițiile de apărare aeriană în următoarele luni, pe măsură ce Rusia intensifică atacurile aeriene care vizează orașele ucrainene și rețeaua energetică a națiunii.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 20 octombrie că Rusia a lansat un total de 6.230 de drone de tip Shahed în Ucraina de la începutul anului.

Pe parcursul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina și Rusia au investit masiv în tehnologia dronelor, revoluționând războiul modern. Mai multe videoclipuri au arătat cum dronele FPV ucrainene lovesc dronele de recunoaștere rusești și alte echipamente costisitoare pe câmpul de luptă.

În septembrie, Ucraina a înființat Forțele Sistemelor fără pilot, o ramură separată a Forțelor Armate ale Ucrainei dedicată războiului cu drone. Kievul a declarat că își propune să producă 1 milion de drone în acest an, în plus față de miile promise de partenerii străini.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să fie deportați în Siberia!” Nu s-a abținut după ce a văzut ce s-a întâmplat la referendumul din Republica Moldova

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri