Video Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat. Bucureștenii vor răspunde la trei întrebări, în loc de două

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan
Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă luni, de la ora 10,00, pentru a decide în ce priveşte oportunitatea convocării unui referendum local pe tema împărţirii banilor între PMB şi primăriile de sector, dar şi a eliberării autorizaţiilor de construire în Bucureşti. Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat, iar bucureștenii vor răspunde la trei întrebări.

Fost președinte al CCR: referendumul din Capitală nu poate avea loc în aceleași secții de vot cu cele pentru prezidențiale

ACTUALIZARE 16.22 Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean spune că referendumul cerut de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi aprobat luni de consilierii municipali poate fi organizat simultan cu alegerile naţionale, însă nu în aceleaşi secţii de votare.

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro că, potrivit legislaţiei în vigoare, referendumul local poate fi organizat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, însă nu în aceleaşi secţii de votare. „Acest lucru este însă foarte dificil, de aceea se luptă ei acum să modifice legea”, a explicat Zegrean.

Citește mai multe aici

Nicușor Dan nu a discutat cu Ciolacu despre întrebarea propusă de PSD 

ACTUALZIAREe 15.47 Primarul Capitalei a făcut precizări la emisiunea Studio Politic, de la Digi24, despre organizarea referendumului.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Nu există niciun fel de impediment legal ca un referendum local să se desfășoare la orice dată stabilește Consiliul Local sau Consiliul General. Adică nu trebuie nimeni să dea aprobare pentru asta. Discuția este ce se întâmplă dacă voința Consiliului este ca acest referendum să se întâmple simultan cu alegeri naționale, prezidențiale, și ce s-a întâmplat de fiecare dată când au apărut situații de felul ăsta, pentru a se evita să avem comisii separate, secții de votare separate, s-a dat fie o ordonanță, fie o reglementare națională în care ele să fie comasate. Într-adevăr, în 2016 pe o astfel de orgonanță, Curtea Constituțională a zis că nu se justifică urgența. Acum noi avem în acest moment avem convocate și alegeri prezidențiale și referendum. Este de văzut dacă Parlamentul reușește în timpul acesta să modifice puțin legea astfel încât ele să se desfășoare cu comisii simultan.

Referitor la a treia întrebare, propusă de PSD, Nicușor Dan a spus că „asta e chiar o noutate, pentru că până acum întrebările veneau de la același inițiator”.

A fost o mică problemă juridică pe care cred că am rezolvat-o, astfel încât să fie un singur birou electoral, câte o singură secție de vot în fiecare circumscripție și lucrurile să se facă împreună”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei spune că nu a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre acest subiect.

Guvernul nu putea să propună o întrebare. Decizia o ia Consiliul General și propunerea e înaintată fie de primar, fie de o treime dintre consilieri, cum a fost și în cazul nostru: primarul și consilierii PSD care au o treime din Consiliu”, a mai spus acesta.

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat

ACTUALIZARE 12:47 Proiectul propus de Nicușor Dan a fost aprobat cu 47 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și nicio abținere.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Consiliul General a votat declanșarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de Guvern din aceste taxe și impozite și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor. A doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul Municipiului București să emită autorizații de construire pe toată suprafața orașului, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene. Traficul din București care e principala problemă a bucureștenilor vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat, și atunci dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș.

Pe buletinul de vot va fi adăugată o a treia întrebare, propusă de grupul consilierilor generali ai PSD, privind combaterea traficului de droguri în București.

Consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înființarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în Municipiul București. E o problemă evidentă foarte importantă pentru bucureșteni, cu atât mai mult ea justifică necesitatea ca bugetul Municipiului București să fie mai mare decât cel de subzistență pe care-l are de ani de zile”, a mai spus Nicușor Dan.

Pentru cele două întrebări propuse de Nicușor Dan, au votat 45 de consilieri generali, cu două voturi împotrivă. Pentru întrebarea propusă de PSD, au votat tot 45 de consilieri și a existat un vot împotrivă și trei abțineri.

Cele trei întrebări la care vor răspunde bucureștenii sunt:

  1.  ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  3. Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, în ziua în care are loc și primul tur al alegerilor prezidențiale.

Știrea inițială

Dacă CGMB va da un vot favorabil, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  • Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  • Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

Consilierii municipali urmează să dezbată şi trei proiecte de hotărâre care vizează contractarea unor împrumuturi în valoare totală de până la 850 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei publice locale, dar şi a unui împrumut de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, conform Agerpres.

Astfel, unul dintre propuneri aflate pe ordinea de zi prevede contractarea şi/sau garantarea unor finanţări rambursabile externe în valoare totală de până la 300.000.000 de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu o maturitate de până la 27 de ani, cu o perioadă de graţie de până la cinci ani. Banii se vor folosi pentru finanţarea unor investiţii publice de interes local precum: reabilitarea a 106 kilometri de reţea de termoficare (34,4 milioane euro), achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne (75,6 milioane euro), reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai (170 milioane euro), modernizarea depoului Colentina (20 de milioane de lei).

Un al doilea proiect prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligaţiuni realizată de Municipiul Bucureşti în anul 2015.

Al treilea proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 295.688.349 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2025, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti.

Un centru pentru urgenţe veterinare, adopţii şi educaţie urmează să fie edificat în str. Drumul Lunca Jariştei nr. 34, din Sectorul 3, conform altui proiect de hotărâre. Valoarea estimată a investiţiei este de 14,2 milioane lei, TVA inclus, iar durata de execuţie este de 24 de luni.

Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului să îi transmită un teren cu o suprafaţă de aproape şase hectare, în vederea amenajării unui parc. Terenul cu suprafaţa de 58.638 mp, situat în Şoseaua Vitan Bârzeşti nr. 20A, se află în prezent în administrarea Consiliului General al Capitalei şi în domeniul public al statului. Dacă Guvernul va adopta hotărârea solicitată de către Municipalitate, terenul va trece în domeniul public al Municipiului Bucureşti, pentru a deveni un parc/pădure urbană/de agrement.

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa de luni şi un proiect care vizează reabilitarea, consolidarea, modernizarea, echiparea şi extinderea ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de ortopedie Foişor. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 46,4 milioane lei, TVA inclus, iar durata de realizare ar urma să fie de 20 de luni.

Un alt proiect se referă la dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Imobiliara. În referatul de aprobare sunt invocate prevederile art. 29, alin. 6 din OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, conform cărora mandatul administratorului provizoriu încetează de drept la împlinirea perioadei de 7 luni, dacă acest mandat nu a fost prelungit şi în orice caz la expirarea celor 12 luni pentru interimatul aceleiaşi poziţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”