Noua mutare a Rusiei prin folosirea trupelor din Coreea de Nord lovește în egală măsură China, slăbind influența Beijingului în regiune

Data publicării:
Kim Jong Un
Relația dintre Rusia și Coreea de Nord afectează China. Foto: Profimedia

Rusia depune eforturi active pentru a reduce influența Chinei asupra Coreei de Nord, o mișcare care a sporit îngrijorările cu privire la potențialul unei confruntări geopolitice mai ample. Prin extinderea cooperării sale cu Phenianul - în special în sfera militară - Moscova a oferit regimului lui Kim Jong-un o ocazie rară de a-și afirma independența față de Beijing, arată o analiză a Institutului Robert Lansing.

Obiectivul Rusiei este clar: să obțină acces la forța de muncă nord-coreeană la un cost minim.

Rusia este singurul beneficiar al „relației” cu Nordul

Nu există nicio îndoială că soldații nord-coreeni ar putea fi desfășurați în operațiuni cu risc ridicat, cum ar fi așa-numitele ofensive „sinucigașe”, în care un număr mare de soldați sunt trimiși în luptă fără acoperire adecvată, provocând pierderi semnificative. În acest scenariu, Moscova nu ar purta responsabilitatea pentru pierderile partenerilor săi nord-coreeni.

În același timp, este puțin probabil ca orice escaladare de-a lungul frontierei dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud să determine Rusia să ofere sprijin militar Phenianului. Prin urmare, Rusia apare ca singurul beneficiar al înțelegerii sale cu Coreea de Nord.

Prin strângerea legăturilor cu Phenianul, Rusia urmărește să își extindă axa de rezistență împotriva Occidentului până în Extremul Orient, consolidându-și influența asupra unui stat care este mai dispus să intre în conflict cu Occidentul decât, de exemplu, Iranul.

Citește și

Peskov spune că prezența militarilor din Coreea de Nord în Rusia „nu e îndreptată împotriva unor ţări terțe”

China rămâne în planul doi

În acest fel, Rusia slăbește poziția Chinei în regiune, preluând efectiv controlul asupra Coreei de Nord și lipsind Beijingul de capacitatea de a folosi regimul lui Kim Jong-un ca pârghie de presiune asupra țărilor vecine. Această mișcare consolidează poziția de negociere a Kremlinului cu Occidentul, deoarece acesta dobândește capacitatea de a modula agresiunea Coreei de Nord și de a preveni un conflict militar în regiune.

În cazul reluării ostilităților între Coreea de Nord și Coreea de Sud, este puțin probabil ca Rusia să intervină militar în favoarea Phenianului. După doi ani de război în Ucraina, Moscova și-a epuizat o mare parte din capacitatea militară în Districtul Militar de Est.

Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că Rusia ar putea fi atrasă automat într-un conflict mai amplu, inclusiv cu Statele Unite, având în vedere că războiul din Coreea s-a încheiat doar cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, iar Washingtonul are un pact de apărare reciprocă cu Seulul.

Abordarea actuală a Rusiei o reflectă pe cea a Germaniei naziste, care a încercat să formeze un bloc militar pentru a-și contracara adversarii pe măsură ce își extindea agresiunea. Alianța emergentă dintre Moscova și Phenian reprezintă acum o provocare tot mai mare pentru Occident”, scrie analiza Institutului Robert Lansing.

Avantaj Coreea de Nord

În această relație bilaterală, Coreea de Nord este probabil să dicteze termenii. Phenianul va solicita, probabil, asistență din partea Rusiei pentru finalizarea programului său nuclear, precum și ajutor financiar, potențial de 10 miliarde de dolari. Procedând astfel, Moscova subminează încă o dată regimul global de neproliferare nucleară, așa cum a făcut anterior cu Iranul.

Prin furnizarea de trupe Rusiei, Coreea de Nord câștigă mai mult decât o măsură de independență. Unitățile sale militare vor putea să se antreneze în condiții reale de luptă împotriva echipamentelor militare occidentale, care ar putea fi utilizate ulterior împotriva lor în cazul unui conflict în Peninsula Coreeană. Această experiență, prima de la Războiul din Coreea, ar îmbunătăți imaginea armatei nord-coreene și ar ridica statutul său politic în regiune.

Citește și

Soldați nord-coreeni și-au abandonat posturile în regiunea Kursk și au fost arestați de ruși


Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bărbatul care a pierdut 35 de ani din viata, trezit din comă crede ca este in 1984 și ca are 24 de ani
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...