Șeful NATO avertizează după ce Coreea de Nord a trimis trupe să lupte pentru Putin: „O escaladare semnificativă”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0921888185
Secretarul general al NATO, Mark Rutte. Foto: Profimedia Images

Desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă”, a declarat luni secretarul general al NATO.

"Am discutat cu preşedintele sud-coreean (Yoon Suk Yeol) despre parteneriatul strâns între NATO şi Seul, despre cooperarea industrială în materie de apărare şi despre securitatea interconectată între Euro-Atlantic şi Indo-Pacific", a informat secretarul general al Alianţei Atlantice pe platforma X. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina ar marca o escaladare semnificativă", a adăugat Rutte, transmite Reuters, preluată de Agerpres. 

Potrivit agenţiei de spionaj sud-coreene, Coreea de Nord a decis să trimită până la 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia. Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi ar urma în curând să plece pe front în Ucraina, potrivit aceleiaşi surse.

Întrebat vineri asupra acestui subiect, Rutte a declarat că Alianţa nu poate confirma "în acest stadiu" trimiterea de trupe în Rusia de către Coreea de Nord pentru a fi desfăşurate ulterior în Ucraina. "Însă, desigur, aceasta se poate schimba", a adăugat el.

Pe măsură ce relaţiile dintre Phenian şi Seul s-au degradat în ultimele luni, Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, s-a apropiat şi mai mult de Rusia, aliată a regimului nord-coreean încă din vremea înfiinţării acestei ţări după al Doilea Război Mondial.

Coreea de Sud şi SUA afirmă de multă vreme că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite în Rusia arme care sunt utilizate în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a întreprins o rară vizită la Phenian în iunie, în timpul căreia cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă ale cărui detalii nu au fost dezvăluite. Aceasta a alimentat speculaţiile despre noi transferuri de arme, care încalcă seriile de sancţiuni impuse de ONU împotriva Rusiei şi Coreei de Nord.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri