Video Alegeri în Moldova: Cum a fost influențat votul în Transnistria. Caz de corupere sub ochii unui jurnalist BBC

Data actualizării: Data publicării:
oameni la vot in republica moldova
Oameni într-o secție de votare din Republica Moldova. Foto: Profimedia

Un caz de corupere a votului organizat în regiunea transnistreană s-a petrecut chiar sub ochii jurnaliştilor BBC, alimentând acuzaţiile de fraudă în timpul referendumului şi alegerilor prezidenţiale din Moldova despre care a vorbit şi preşedinta Maia Sandu.

După ce a votat, o femeie a fost surprinsă întrebând observatorii electorali unde îşi poate primi banii, confirmând că i se promisese că va fi plătită pentru a participa la vot.

Duminică, BBC a descoperit dovezi privind cumpărarea de voturi la o secţie de votare pentru locuitorii regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria - care este susţinută economic, politic şi militar de Rusia. Un producător BBC a auzit o femeie care tocmai îşi lăsase buletinul de vot în cutia transparentă întrebând un monitor electoral unde va fi plătită, scrie BBC.

Când jurnalistul a întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota, ea a recunoscut fără scrupule. Era furioasă că un bărbat care o trimisese la secţia de votare nu-i mai răspundea la telefon. „M-a păcălit!”, a spus ea, dar nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat.

Pe lângă referendumul privind modificarea Constituţiei, moldovenii au votat duminică şi în cadrul alegerilor prezidenţiale din ţară. Voturile au fost considerate teste-cheie pentru ţară, care trebuie să aleagă între a continua pe drumul către UE sau a păstra legături strânse cu Rusia.

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor, dar cu o marjă mult mai mică decât se aştepta - 42% din voturi faţă de 26% pentru cel mai apropiat adversar al său - şi, prin urmare, se va confrunta acum cu un al doilea tur dificil la începutul lunii noiembrie, în care adversarii săi se vor uni probabil împotriva ei, scrie BBC.

Ea a acuzat „grupuri criminale” că au lucrat împreună cu „forţe străine” folosind bani, minciuni şi propagandă pentru a influenţa votul. Sandu a mai spus că guvernul său are „dovezi clare” că 300.000 de voturi au fost cumpărate, ceea ce ea a numit „o fraudă de o amploare fără precedent”.

Comisia Europeană denunţă un „amestec fără precedent” al Rusiei în referendumul şi alegerile din R. Moldova

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) şi primul tur al alegerilor prezidenţiale moldovene s-au desfăşurat într-o atmosferă de „amestec fără precedent” al Rusiei, denunţă luni Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

„Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui amestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (...) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano.

Tabăra „nu” a dominat mult timp cursa, însă numărarea buletinelor din dispora a inversat tendinţa, iar Rusia evocă rezultate „greu de explicat”.

Referendumul privind înscrierea în Constituţie a obiectivului aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) a condus la rezultate exrem de strânse, potrivit unor rezultate aproape definitive, publicate luni de către Comisia Electorală.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bărbatul care a pierdut 35 de ani din viata, trezit din comă crede ca este in 1984 și ca are 24 de ani
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...