Ce spune Jeff Bezos despre Donald Trump și despre decizia ca The Washington Post să nu o susțină pe Kamala Harris
Jeff Bezos speră că Donald Trump s-a schimbat. Miliardarul, fondator Amazon și proprietar al publicației The Washington Post, spune că va încerca să-l convingă că presa nu este un „inamic”, scrie CNN.
Vorbind la Summit-ul DealBook al The New York Times de miercuri, miliardarul fondator Amazon și proprietar al Washington Post a spus că speră ca o a doua administrație Trump să privească mai bine jurnaliștii, spunând că „va încerca să-l convingă pe [Trump] de” ideea că presa nu este un duşman.
„Nu cred că presa este inamicul”, i-a spus Bezos lui Andrew Ross Sorkin. „Presa nu este inamicul, haideți să-l convingem de asta.”
În timp ce Trump l-a vizat pe Bezos și companiile sale în timpul primului său mandat, Bezos a spus că este „foarte optimist” în ceea ce privește o a doua administrație Trump și a sugerat că vrea chiar să-l ajute pe viitorul președinte.
„Sunt foarte optimist de data aceasta, sunt foarte plin de speranță, pare să aibă multă energie în ceea ce privește reducerea reglementărilor și, dacă îl pot ajuta să facă asta, îl voi ajuta”, a spus el despre Trump.
În timpul primei administrații, Trump a fost un critic al lui Bezos și al afacerilor sale, numind „The Fake News Washington Post” și luând în derâdere ziarul drept „lobbist șef al Amazon”. Trump a acuzat pe gigantul comerțului electronic că nu și-a plătit taxele, iar administrația sa a blocat contractul de cloud computing al Amazon de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul, care a fost văzut pe scară largă la acea vreme ca o răzbunare împotriva lui Bezos din cauza articolelor publicate în The Washington Post.
„Probabil că ai crescut în ultimii opt ani”, a spus Bezos miercuri. „Și el a crescut”.
Bezos, vorbind public pentru prima dată de când a respins susținerea de către The Washington Post a vicepreședintei Kamala Harris în campania electorală pentru președinția SUA, a apărat mișcarea controversată, spunând: „Sunt mândru de decizia pe care am luat-o și nu a fost lașitate”.
Decizia lui Bezos de a pune capăt susținerilor prezidențiale la The Post cu doar două săptămâni înainte de ziua alegerilor a stârnit reacții puternice atât din partea reporterilor, cât și a cititorilor săi, ducând la demisia a aproape o treime din consiliul editorial al ziarului și la anularea a 250.000 de abonamente ale cititorilor. Actualii și foștii angajați l-au acuzat, de asemenea, pe fondatorul Amazon de „obediență anticipată”.
Întrebat dacă s-a așteptat l-a furtuna declanșată de decizie, Bezos a declarat că știa că acest lucru va avea un impact puternic. Într-un articol de opinie publicat la trei zile după ce ziarul a anunțat decizia, Bezos a citat necesitatea unei „voci credibile, de încredere, independentă”, idee reiterată miercurea aceasta, susținând că beneficiile unui sprijin prezidențial sunt prea mici pentru a fi adăugate „la percepția de a fi părtinitor”.
„Ne luptăm cu problema cu care se confruntă toate mass-media tradiționale, care este o pierdere foarte dificilă și semnificativă a încrederii”, a spus Bezos.
Întrebat dacă se așteaptă la răzbunări care să vizeze celelalte companii ale sale, inclusiv Amazon și firma de explorare spațială Blue Origin după ce a luat decizia, Bezos a spus că nu.
„The Post îi abordează pe toți președinții în mod foarte agresiv, va continua să îi abordeze pe toți președinții în mod foarte agresiv, iar această susținere sau lipsa ei este doar o picătură într-o găleată”, a spus el.
Washington Post, pe care Bezos l-a achiziționat în 2013 pentru 250 de milioane de dolari, s-a luptat în fața scăderii audienței și a abonamentelor. Dar Bezos a sugerat miercuri că are un plan de a schimba situația ziarului. „Am o grămadă de idei și lucrez la asta chiar acum. Și am și câteva mici inovații acolo”, a spus el. „Așa că vom vedea.”
Comentariile lui Bezos vin pe măsură ce directorii din domeniul tehnologiei au început să caute să lucreze cu Trump, inclusiv în ceea ce privește politica tehnologică. CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, vrea, de asemenea, un rol „activ” în discuțiile politice cu echipa lui Trump, a declarat săptămâna aceasta un director executiv al companiei.
La summitul de miercuri, Bezos a spus că nu este îngrijorat de relația dintre miliardarul Elon Musk – al cărui SpaceX concurează cu Blue Origin al lui Bezos și xAI concurează cu eforturile Amazon AI – și Trump. El a spus că apreciază ca sincere angajamentele lui Musk de a nu-și folosi puterea politică împotriva rivalilor săi de afaceri.
CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, a comentat și el pe scurt noua administrație Trump într-un interviu separat în timpul evenimentului de miercuri. Pichai a spus despre Trump că „este cu siguranță foarte concentrat pe competitivitatea americană, în special în tehnologie, inclusiv AI”.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News