Cazul Găești, în SUA. Ca să nu arunce dozele nefolosite, medicii vaccinează și alte persoane care vor să fie imunizate
O situație asemănătoare cu cazul Găești, unde managerul spitalului a anunțat că vrea să vaccineze și alte persoane care nu se încadrează în această etapă a campaniei de vaccinare, ca să nu arunce dozele nefolosite de vaccin, se întâmplă și în Statele Unite. Spre deosebire de România, acolo au fost deja persoane vaccinate în afara protocolului stabilit de autorități, iar medicii și farmaciștii care au luat această decizie nu s-au trezit cu controale trimise de la nivel central. Din contră, departamentele de Sănătate Publică precizează că dacă dozele riscă să expire, mai bine să fie administrate oricui dorește.
Doar un grup restrâns de persoane din SUA, printre care lucrătorii din domeniul sănătății sau rezidenții căminelor de îngrijire, este eligibil pentru a primi acum vaccinul împotriva coronavirusului. Aproape toți ceilalți ar trebui să-și aștepte rândul, care ar putea fi la câteva luni distanță. Există însă o posibilitate prin care americanii de rând, indiferent de vârstă pot primi vaccinul, scrie Business Insider.
Se pare că, în unele zile, unitățile de sănătate din SUA, inclusiv spitale și farmacii constată că rămân cu doze de vaccin nefolosite, care ar putea fi aruncate dacă nu sunt utilizate rapid. Dintr-un flacon al vaccinului produs de Pfizer și BioNTech pot fi administrate 5 doze, însă dacă acestea nu sunt folosite în termen de 6 ore, riscă să fie risipite. De asemenea, vaccinul Moderna vine într-un flacon cu 10 doze care trebuie folosite în cel mult 6 ore.
Uneori, medicii și lucrătorii din domeniul sănătății nu se prezintă la programarea pentru vaccinare, iar unii rezidenți ai căminelor de îngrijire medicală refuză vaccinul. Astfel, rămân doze neutilizate deja dezghețate, care au o durată scurtă de valabilitate.
Alegerea medicilor este fie să le arunce la coșul de gunoi, fie să ofere vaccinul oricui își dorește să îl facă imediat.
„Ceea ce fac practic este să întrebe oamenii care se află în clădire și să le dea vaccinul”, a declarat Arthur Insula, șeful Diviziei de Etică Medicală de la Școala de Medicină din New York.
Departamentele de Sănătate Publică recomandă vaccinarea oricui dorește, în loc să fie risipite dozele
Unii oameni au avut norocul de a fi la locul potrivit în momentul potrivit. Alții din toată țara, inclusiv din California, Texas, Kentucky și Washington DC, au auzit de surplusuri și așteaptă în farmacii pentru a vedea dacă pot obține o doză de vaccin.
Arianna Miskin, o studentă de 25 de ani de la Universitatea George Washington, se numără printre cei care au avut norocul să prindă o doză de vaccin rămasă.
Aceasta a mers la o farmacie din apropierea casei unde a așteptat să vadă dacă există alți doritori, persoane în vârstă sau cu boli grave, însă în momentul în care astfel de persoane nu s-au prezentat la centrul de vaccinare, iar dintr-un flacon au rămas câteva doze, Miskin a fost vaccinată împotriva coronavirusului.
Felismina Andrade, un purtător de cuvânt al unui centru de vaccinare a declarat pentru Business Insider că dacă rămân doze după programări, aceste sunt oferite mai întâi lucrătorilor din centrul de vaccinare, apoi persoanelor peste 65 de ani, urmat de oricine are peste 18 ani și își dorește să se vaccineze.
Departamentul de Sănătate din Washington a precizat că „dacă dozele de vaccin Moderna vor expira, acestea ar trebui administrate oricui dorește să facă vaccinul”.
De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din California a subliniat că centrele de vaccinare au o marjă de manevră dacă un vaccin este pe cale să expire. Li se permite să administreze vaccinul grupurilor cu prioritate mai mică, atâta timp cât au încercat să vaccineze mai întâi persoane din grupul cu prioritate ridicată.
Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare a recomandat CDC ca lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele care locuiesc în case de îngrijire medicală să primească primele vaccinul. CDC a luat sfatul acestui grup medical și a emis recomandări oficiale către state.
În lunile următoare, vaccinul va fi disponibil pentru o listă mai largă de persoane. Vaccinarea persoanelor peste 65 de ani este programată să înceapă în capitala SUA din 11 ianuarie.
Din 25 ianuarie se pot vaccina persoanele care lucrează în magazinele alimentare, lucrătorii din centrele de îngrijire a copiilor și persoanele care lucrează în siguranță publică, cum ar fi pompierii. Persoanele cu afecțiuni cronice se pot înscrie pentru vaccin de la 1 februarie.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News