Live

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului: Pandemia nu este "cec în alb" pentru încălcarea acestor drepturi. Critica nu e crimă

Data publicării:
Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului. FOTO: Facebook Michelle Bachelet

Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un "cec în alb" pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând "puterile nelimitate" adoptate de unele ţări, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturile omului", a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

"Măsurile de urgenţă trebuie să fie necesare şi proporţionale", a insistat ea, declarându-se "profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate".

"În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei", a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că "pretinsa luptă împotriva dezinformării" riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

"În anumite ţări, am văzut deja raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale", a denunţat Michelle Bachelet, amintind că "critica nu este o crimă".

Fosta preşedintă din Chile a lansat totodată un apel către toate guvernele "să sporească în mod considerabil accesul la informaţii şi statistici precise" cu privire la pandemie, subliniind că "transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în cazul unei crize sanitare".

Cu acelaşi prilej, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat statele să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile la criză, cum sunt deţinuţii, cei săraci, femeile şi migranţii. "Dacă nu este ţinută sub control, pandemia riscă să creeze inegalităţi şi mai mari", a adăugat Bachelet, reluându-şi apelul în favoarea unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse unor ţări cum este Iranul.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Partenerii noștri