Live

”Erori grave” și armată nepregătită: primul raport intern despre atacul Hamas de la 7 octombrie. Victimele încă așteaptă răspunsuri

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul israelian a publicat imagini dintr-o casă atacată de militanții Hamas. Foto: Captură Digi24

Primul raport intern al armatei israeliene (IDF) privind atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 este copleșitor pentru eșalonul militar, și totuși insuficient din punctul de vedere al victimelor. Armata a publicat rezultatele primei sale anchete, recunoscând eșecuri majore în apărarea Kibbuțului Beeri, așezare de la granița cu Fâșia Gaza devastată de Hamas. Raportul evită să tragă la răspundere comandanți individuali și lasă întrebări fără răspuns, comentează ynetnews.com și  The Washington Post

Armata israeliană a publicat joi rezultatele primei sale anchete interne privind atacurile Hamas din 7 octombrie, recunoscând eșecuri majore în apărarea Kibbutz Beeri, un oraș grav afectat de la granița cu Gaza, dar evitând să tragă la răspundere comandanții individuali și lăsând întrebări esențiale fără răspuns. Raportul a menționat că au fost făcute „greșeli și erori grave” în răspunsul armatei, pe măsură ce Hamas a preluat controlul asupra comunității. ”Armata a fost nepregătită”, se spune în raport, și nu a prioritizat întotdeauna viețile civile. Raportul a detaliat cum, după-amiază, unități ale Forțelor de Apărare ale Israelului așteptau în apropiere de Kibbuț Beeri, chiar și în timp ce rezidenții acestuia erau uciși. La Kibbuț Beeri a fost comis un masacru, peste 100 de persoane fiind ucise de palestinienii din mișcarea teroristă Hamas, printre victime numărându-se și copii.

Militarii așteptau să intervină, în timp ce membrii kibbuțului erau masacrați

„La orele după-amiezii, forțele așteptau în afara Kibbutzului, în timp ce masacrul continua în interior”, se arată în raport. „IDF  nu și-a îndeplinit misiunea de a apăra rezidenții în cel mai grav mod și a eșuat în misiunea sa”, este concluzia primului raport.

Acesta le-a fost prezentat de reprezentanți ai armatei supraviețuitorilor din Kibbuț, care sunt cazați într-un hotel la Marea Moartă, de la evacuarea lor după atacuri. Constatările investigației reprezintă prima parte dintr-o serie de investigații privind luptele duse în Israel după atacul surpriză al Hamas de acum nouă luni, scrie ynetnews.com.

Victimele vor o anchetă la nivel de stat

„Cerem înființarea unei comisii de anchetă de stat care să nu lase nicio piatră neîntoarsă, să examineze conduita tuturor părților implicate și să ne ofere răspunsuri cu care să putem începe să ne recuperăm și să tragem concluzii operative pentru viitor”, se arată în declarația victimelor. ”Kibbuțul cere acest lucru pentru ca pierderea de neimaginat pe care am experimentat-o să nu mai fie trăită de niciun alt cetățean, pentru a ne putea restabili încrederea în forțele de securitate și pentru a ne putea întoarce să trăim în Beeri cu un sentiment de siguranță”, continuă victimele în răspunsul lor.

Victimele adaugă: „Menționăm că Kibbuț Beeri nu a avut nevoie de rezultatele investigației pentru a simți eșecul IDF în fiecare minut din acea sâmbătă neagră de la 6:29 a.m. Simțim acest lucru în pierderea a 101 dintre prietenii noștri, cei dragi și membrii familiei noastre, în cei 11 dintre prietenii noștri care sunt încă ținuți ostatici în Gaza, parte dintre cei 120 care trebuie să se întoarcă acasă; Vedem acest lucru în distrugerea kibbuțului și în faptul că suntem refugiați în propria noastră țară de nouă luni. Eșecul armatei a fost imprimat în corpurile și inimile noastre acum nouă luni - investigația începe să ofere răspunsuri asupra profunzimii eșecului, și sperăm că vor fi trase concluziile serioase ale investigației și vor fi implementate în cel mai decisiv mod.”

Întrebări care și acum așteaptă răspunsuri din partea armatei și a statului

Membrii kibbuțului Beeri au evidențiat, de asemenea, o serie de întrebări la care, conform acestora, investigația nu a răspuns. „Deși investigația a fost amănunțită, membrii kibbuțului nu au primit răspunsuri satisfăcătoare la unele întrebări critice, de exemplu: De ce nu au intrat multele forțe militare adunate la poartă în kibbuț timp de multe ore, când kibbuțul ardea și locuitorii săi strigau după ajutor? Ce a cauzat eșecul serviciilor de informații care a făcut posibil planul de invazie al Hamas și cum a fost străpuns gardul de la graniță fără un răspuns imediat din partea IDF? Au înțeles soldații care au venit la kibbuț că cel mai important obiectiv al lor era să protejeze civilii?”.

„Kibbuțul Beeri este format din membri care au trecut prin multe traume și tragedii diferite, iar reacțiile membrilor la rezultatele investigației, în special cele legate de casa lui Pesvsi (care a fost bombardată de IDF pentru a ucide teroriști și a ucis mai mulți membri ostatici ai kibbutzului), sunt variate în consecință. În general, apreciem munca de investigare a celor care își recunosc eșecul. În momente ca acestea, eroismul forțelor de securitate și al voluntarilor care au luptat în Beeri și au venit cu scopul de a ne salva ies în evidență mai mult ca niciodată. Le mulțumim și îi prețuim. Inimile noastre sunt alături de familiile îndoliate care și-au pierdut persoanele dragi în această acțiune,” se arată în declarația victimelor.

„În final, și cel mai important, cerem ca neglijența care se vede chiar acum peste graniță - abandonarea ostaticilor timp de nouă luni - să fie abordată de investigație. Eșecul continuu de până acum în a-i aduce înapoi trebuie să înceteze. Kibbuțul Beeri cere returnarea tuturor ostaticilor și avansarea imediată a unui acord care să aducă membrii noștri acasă. Trebuie să acționăm acum, pentru ca ei să nu devină subiectul unei alte comisii de anchetă peste nouă luni”, mai arată membrii kibbuțului.

„Conform investigației, nimeni nu este responsabil, nimeni nu este vinovat”

Gadi Yarkoni, șeful Consiliului Regional Eshkol, a declarat ca răspuns la rezultatele investigației prezentate: „Apreciem enorm soldații IDF care luptă cu înverșunare pentru a apăra Israelul. În același timp, investigația prezentată continuă linia care domină Israelul: Nimeni nu este responsabil. Nimeni nu este vinovat. Acesta este cel mai mare dezastru din istoria țării, și toată conducerea politică și militară este nepăsătoare. Pentru noi, aceasta este doar o investigație parțială, deoarece pe parcursul ei nu a existat un dialog cu consiliul și, prin urmare, nu reflectă o imagine completă a dezastrului grav. În acest moment, este important pentru noi să onorăm din nou lupta curajoasă a membrilor echipelor de rezerviști, care au luptat singuri cu curaj ore întregi, iar unii chiar și-au dat viața. Chiar și acum, cerem o comisie de anchetă de stat și sperăm ca lecțiile și concluziile să fie implementate acum.”

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liban acuză Israelul că a bombardat o clădire rezidenţială din centrul Beirutului. „Un masacru terifiant”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Partenerii noștri