Galerie Foto Turcia și Siria, lovite de două cutremure de peste 7,5 și 145 de replici. Peste 3.600 de morți. Turcii, loviți și de ger și vreme rea
ACTUALIZARE Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5. Vine după ce țara a fost deja devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Până acum s-au înregistrat peste 3.600 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.
Alep, oraș distrus de război, apoi de cutremur. Acolo, ajutorul întârzie. „O criză în cadrul unei alte crize”
ACTUALIZARE 21.30 - Orașul Alep din Siria, distrus de război, se numără printre zonele care au fost lovite din plin de cutremurul mortal, care a devastat și părți din sudul Turciei.
Peste 1.500 de persoane au decedat în nordul Siriei în urma cutremurului.
Echipele de salvare au spus că multe clădiri sunt avariate sau distruse, și că oamenii sunt prinși sub dărâmături.
Regiunea găzduiește milioane de refugiați strămuți de războiul civil.
Controlul nordului Siriei este împărțit între guvern, forțele conduse de kurzi și alte grupări rebele. Ei rămân implicați în conflicte.
Chiar înainte de cutremur, situația în mare parte din regiune era critică, vremea era deosebit de rece, infrastructura stricată și există un focar de holeră.
Un videoclip publicat pe rețelele de socializare și verificat de BBC, a arătat o clădire din Alep prăbușindu-se la pământ în timp ce oamenii încep săfugă, încercând să se pună la adăpost.
Un purtător de cuvânt al Căștilor Albe a descris nord-vestul Siriei drept o „zonă dezastruoasă” și a spus că familii întregi sunt prinse sub dărâmături.
În zonele controlate de guvern, toate serviciile de urgență ale țării au fost puse la dispoziție, inclusiv armata și studenții voluntari. Cu toate acestea, Hesham Shawish de la BBC Monitoring, un specialist în Orientul Mijlociu, spune că acest lucru nu este suficient pentru a face față amplorii distrugerii.
Condițiile de îngheț și ploile torenţiale au împiedicat eforturile de salvare.
Mark Kaye, directorul Advocacy al organizației pentru Orientul Mijlociu, a descris situația ca fiind o „criză în cadrul unei crize” și a spus că vaste zone din regiune sunt în afara contactului din cauza deteriorării rețelelor de comunicații.
Cartiere întregi și infrastructură vitală, inclusiv spitale, din Siria erau deja în ruine ca urmare a luptei de dinainte de cutremur.
Guvernul a cerut asistență internațională - făcând apel în mod special către statele membre ale Națiunilor Unite, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și alte grupuri umanitare.
Zeci de națiuni au promis ajutor, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Qatar. ONU a spus că are echipe pe teren care evaluează situația și oferă asistență.
Rusia, care are deja o prezență militară în Siria datorită implicării sale în războiul civil din partea guvernului, a promis și ea sprijinul.
Cutremurele devastatoare, urmate de 145 de replici
ACTUALIZARE 20:20 - Au existat 145 de replici în urma ambelor cutremure, trei dintre ale cu magnitudini mai mari de 6,0.
Cifrele oficiale din Turcia afirmă că 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului sănătății din țară.
Numărul morților în zonele deținute de guvern din Siria a crescut la 968 de persoane, cu 1.280 răniți, potrivit datelor guvernului de la Damasc și a lucrătorilor de salvare din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.
Peste 2.600 de morți. Condițiile de iarnă îngreunează situația miilor de răniți sau celor fără adăpost și eforturile de a găsi supraviețuitori
ACTUALIZARE 19:55 - Cutremurul a ucis luni peste 2.600 de persoane într-o zonă din sudul Turciei și nord-vestul Siriei, iar condițiile de iarnă îngreunează situația miilor de răniți sau celor fără adăpost, împiedicând totodată eforturile de a găsi supraviețuitori, scrie Reuters.
Seismul puternic a doborât blocuri întregi din orașele turcești și a provocat multe pagube în zonele unde se află sirieni strămutați în anii de război.
Cel mai mare cutremur care a lovit Turcia în acest secol, a venit înainte de răsăritul soarelui pe o vreme aspră și a fost urmat la începutul după-amiezii de un alt cutremur mare cu magnitudinea 7,6.
„A fost ca apocalipsa”, a spus Abdul Salam al-Mahmoud, un sirian din orașul Atareb, din nord. „Este un frig amar și plouă abundent, iar oamenii au nevoie de salvare”.
Al doilea cutremur a fost suficient de mare pentru a doborî mai multe clădiri și, la fel ca primul, a fost resimțit în întreaga regiune, punând în pericol salvatorii care se străduiau să scoată victime din moloz.
„Am fost zguduiți puternic. Eram nouă acasă. Doi fii ai mei sunt încă sub dărâmături, Îi aștept”, a spus o femeie lângă ruinele blocului de șapte etaje în care locuia, în Diyarbakir, în sud-estul Turciei.
Ea alăpta un bebeluș și avea un braț rupt, precum și răni la față.
A fost cel mai mare cutremur înregistrat la nivel mondial de SUA, după cel înregistrat în Atlanticul de Sud în august 2021.
În Turcia, numărul morților este uriaș, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay. Cel puțin 928 de persoane au fost ucise în Siria, potrivit cifrelor guvernului de la Damasc și ale lucrătorilor de salvare din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.
Conexiunile slabe la internet și drumurile avariate între unele dintre orașele cele mai afectate din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat eforturile de evaluare și abordare a impactului.
Temperaturile din unele zone erau de așteptat să scadă până aproape de îngheț peste noapte, înrăutățind condițiile pentru persoanele blocate sub moloz sau rămase fără adăpost. Ploaia cădea luni abundent, după ce furtunile de zăpadă au măturat țara în weekend.
Este deja cel mai mare număr de morți din cauza unui cutremur din Turcia din 1999, când un cutremur de magnitudine similară a devastat regiunea puternic populată din estul Mării Marmara, lângă Istanbul, ucigând peste 17.000 de persoane.
Președintele Tayyip Erdogan, care se pregătește pentru alegeri din mai, a numit-o un dezastru istoric și cel mai grav cutremur care a lovit Turcia din 1939, dar a spus că autoritățile fac tot posibilul.
„Toată lumea își pune inima și sufletul în efortul de salvare, deși sezonul de iarnă și vremea rece îngreunează lucrurile”, a spus el.
În Siria, deja distrusă de peste 11 ani de război civil, Ministerul Sănătăţii a declarat că 538 de persoane au murit şi peste 1.326 au fost rănite. În nord-vestul sirian deținut de rebeli, lucrătorii de urgență au declarat că 390 de persoane au murit.
Erdogan: Turcia a fost lovită de „cel mai mare dezastru” de la cutremurul din Erzincan din 1939
ACTUALIZARE 17:45 Turcia a trecut prin „cel mai mare dezastru” din ultimul secol după cutremurul din Erzincan din 1939, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Agenția de presă Anadolu. Liderul de la Ankara a anunțat și că statul turc a mobilizat toate resursele.
Cutremurul din Erzincan din 1939 care a lovit estul Turciei pe 27 decembrie a avut o magnitudine de 7,8. Doar cutremurul din 1668 din Anatolia de Nord a fost mai puternic. Acest cutremur a fost unul dintre cele mai mari dintr-o succesiune de șocuri violente care au afectat Turcia de-a lungul falii din Anatolia de Nord între 1939 și 1999.
Cutremurul a cauzat 32.968 de morți de și aproximativ 100.000 de răniți.
2.300 de morți
ACTUALIZARE 17:20 Crește numărul persoanelor decedat în urma cutremurelor resimțite luni în Turica și Siria. BBC scrie că în prezent sunt 2.300 de morți.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 produs luni dimineață și care a devastat orașe întregi din Turcia și Siria a avut peste 45 de replici, toate cu magnitudinea peste 4. Cea mai puternică replică a avut o magnitudine de 7,5 grade, ceea ce este mai puţin obişnuit, scrie CNN.
Aproape 10.000 de răniți
ACTUALIZARE 16:30 Cele mai recente informații indică faptul că bilanțul a ajuns la peste 2.000 de morți și apraope 10.000 de răniți, scrie BBC News.
Bilanț actualizat
ACTUALIZARE 15:49 Bilanțul celor două cutremure care au lovit luni Turcia și Siria a crescut la peste 1.800 de morți. De asemenea, CNN transmite că se înregistrează în prezent mii alți răniți.
Patriarhul Daniel a transmis mesaje de compasiune și solidaritate ierarhilor ortodocși din Turcia și Siria
ACTUALIZARE 15:45 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a transmis mesaje de condoleanțe înalților ierarhi ortodocși din Turcia și Siria, după ce cutremurele înregistrate luni au făcut peste 1.700 de victime.
El a transmis, luni, mesaje Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă, şi Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, scrie Agerpres.
„Cu profundă durere am aflat despre puternicul cutremur care s-a produs în ziua de 6 februarie 2023 în Turcia şi Siria, fiind raportaţi până acum peste 1.000 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. În aceste clipe de grea încercare, înălţăm rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi şi grabnica vindecare a celor răniţi, precum şi pentru ajutorarea tuturor celor care au fost afectaţi de cutremur. Ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu toţi cei suferinzi şi ne rugăm lui Dumnezeu să păzească întreaga lume de cutremure şi alte calamităţi”, le-a transmis Patriarhul Daniel celor doi înalţi ierarhi.
Guvernul de la Roma oferă ajutorul Protecției Civile Italiene
ACTUALIZARE 15:30 Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei sale civile după seismul violent care a avut loc în cursul nopţii în sud-estul ţării, soldându-se cu peste 1.500 de morţi în Turcia şi Siria, relatează AFP și Agerpres.
Prim-ministrul Giorgia Meloni, "informată de Departamentul Protecţiei civile, urmăreşte constant situaţia după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.
Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a anunţat pe Twitter că a vorbit la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru a-i transmite "susţinerea Italiei şi a-i pune la dispoziţie personalul său de protecţie civilă".
Bilanțul victimelor crește la 1.700
ACTUALIZARE 15:20 Bilanțul morților a depășit 1.700, după cutremurele de luni din Turcia și Siria, relatează BBC.
Cehia va trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia
ACTUALIZARE 15:05 Cehia trimite în Turcia o echipă specializată de căutare și salvare formată din 68 de persoane, în urma unei cereri de ajutor din partea turcă, relatează CNN.
Un oficial de la serviciul de pompieri a declarat că echipa USAR (Urban Search and Rescue) este specializată în căutarea și salvarea victimelor cutremurelor și este complet echipată și instruită pentru operațiuni care includ găsirea și scoaterea oamenilor din moloz. Echipele includ unități de căutare și salvare pentru câini și personal medical.
Două grupuri de experți vor pleca spre Turcia. O echipă va zbura de la Ostrava luni după-amiază, iar a doua echipă va zbura de la Praga. la începutul serii.
OMS activează echipe medicale de urgență în Turcia și Siria
ACTUALIZARE 15:00 Organizația Mondială a Sănătății și-a activat rețeaua de echipe medicale de urgență din Turcia și Siria pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremur, a scris directorul general al OMS pe Twitter.
Echipele vor oferi „asistență medicală esențială pentru cei răniți și cei mai vulnerabili afectați de cutremur”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
⚠️ Confirmed: A 7.8 magnitude earthquake has knocked out power and internet connectivity in parts of southern #Turkey; the impact to communications may affect the public's ability to seek assistance, with hundreds of casualties reported 📉 #Deprem pic.twitter.com/ppXEbB5Q4p
— NetBlocks (@netblocks) February 6, 2023
Cutremurul a întrerupt puterea și conexiunea la internet în sudul Turciei, ceea ce ar putea afecta „capacitatea publicului de a solicita asistență”, potrivit monitorului global de internet NetBlocks.
Turcia cere ajutorul NATO după cutremure
ACTUALIZARE 14:45 Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.500 de oameni, informează dpa.
Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme, scrie Agerpres.
Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme. Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre.
Bilanțul victimelor crește la 1.500
ACTUALIZARE 14.00 Cel puțin 1.504 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite, arată ultimul bilanț prezentat de CNN.
ACTUALIZARE 13.15 Cel puțin 1.388 de persoane au murit în Turcia și Siria, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs luni dimineața în sudul Turciei.
În Siria, cel puțin 476 de persoane au murit, dintre care 326 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat siriană, care a raportat, de asemenea, cel puțin 1.042 de răniți. Dintre cei care și-au pierdut viața, cel puțin 139 se aflau în Latakia, a declarat guvernatorul acesteia la televiziunea de stat siriană. Apărarea Civilă a Siriei a raportat, de asemenea, cel puțin 150 de morți și 350 de răniți în zonele controlate de rebeli în nord-vestul Siriei.
În Turcia, cel puțin 912 de persoane au murit și 5.385 de persoane au fost rănite, a declarat Recep Erdogan.
Un martor a declarat pentru CNN că replicile încă se mai simțeau la câteva ore după cutremur. De asemenea, au apărut fotografii care arată consecințele dezastruoase ale cutremurului, cu clădiri întregi prăbușite și mașini răsturnate.
UE a activat Mecanismul de protecţie civilă
ACTUALIZARE 13.05 Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.
Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.
Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a mai scris Comisia.
Un nou cutremur devastator în Turcia
ACTUALIZARE 12.50. Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5.
Seismul s-a produs în aceeași zonă și la aceeași adâncime ca și cel de dimineață.
Două aeronave militare cu echipe de salvatori vor decola spre Turcia. La întoarcere îi vor aduce pe cei 10 români care au cerut ajutor
ACTUALIZARE 12.45 Două aeronave militare vor decola din România spre Turcia, la bord având medici și materiale de salvare. La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – care au cerut ajutor pentru repatriere.
Este vorba despre două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române. Cele două aeronave execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, fiind formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale. Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.
Peste 900 de morți în Turcia
ACTUALIZARE 12.20 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că doar în Turcia 912 oameni au murit și 5.383 au fost răniți în urma cutremurului, scrie BBC.
El a adăugat că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților în contextul în care operațiunile de căutare și salvare continuă.
Școli închise timp de o săptămână în zonele afectate
ACTUALIZARE 12.00 Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay.
Cele zece orașe și provincii asunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.
Fuat Oktay a mai spus că și zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.
Gaziantep, orașul cu cei mai mulți morți după cutremur
ACTUALIZARE 11.30 Orașul Gaziantep are cel mai mare număr de morți de până acum, aici înregistrându-se până acum 80 de victime, scrie BBC.
Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și este cunoscut istoric ca Antep. Mai multe replici seismice au lovit orașul luni, după primul cutremur de 7,8, inclusiv una cu magnitudinea 6,4 și alta cu magnitudinea 6,5.
Șaptezeci de decese au fost raportate în Kahramanmaras, al doilea oraș cu cel mai mare număr de decese.
Vicepreședintele Turciei Fuat Oktay a declarat anterior că 284 de persoane au murit și 2.323 au fost rănite până acum în 10 provincii.
Bilanțul morților în urma cutremurului din Turcia ar putea ajunge până la 10.000
ACTUALIZARE 11.20 Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia, luni dimineața, ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.
USGS a transmis că există o probabilitate de 47% ca numărul morților să ajungă până la 10.000 de persoane. Estimările USGS provin din analiza datelor bazate pe cutremure istorice din regiune, pe populația expusă la cele mai puternice seisme și pe vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.
„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil la scară largă. Populația din această regiune locuiește în imobile care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există și structuri rezistente”, a spus USGS în raport.
Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.
Clădiri care se prăbușesc în direct, oameni prinși sub dărâmături după cutremurul care a lovit Turcia. Imagini apocaliptice
ACTUALIZARE 10.50 Imagini apocaliptice au apărut pe rețele sociale după cutremurul devastator care a lovit luni dimineață Turcia. Clădiri care se prăbușesc din cauza undelor seismice, oameni panicați pe străzi, haos generalizat. Seismul a dărâmat clădiri și a produs victime și în Siria și Liban, unde echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături.
ACTUALIZARE 10.30 Premierul britanic Rishi Sunak a transmis că Marea Britanie este gata să ofere ajutor după cutremur.
„Gândurile mele sunt către poporul din Turcia și Siria în această dimineață, în special către cei care au intervenit atât de curajos pentru a-i salva pe cei afectați de cutremur. Marea Britanie este pregătită să ajute în orice mod„, a transmis premierul pe Twitter.
ACTUALIZARE 10.20 Sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmături, în timp ce salvatorii continuă căutările printre mormane uriașe de moloz, scrie The Guardian,
Cel puțin 284 de persoane au murit în șapte regiuni din Turcia, iar 440 au fost rănite.
Numărul morților în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți, potrivit presei de stat siriene. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli.
Aproape 900 de clădiri au fost distruse în provinciile Gaziantep și Kahramanmaras din Turcia, a declarat vicepreședintele Fuat Otkay. Un spital s-a prăbușit în orașul de coastă mediteraneean Iskanderoun.
„Din păcate, în același timp, ne luptăm și cu condiții meteorologice extrem de severe„, a spus Oktay reporterilor.
ACTUALIZARE 9.40 Numărul morților în Turcia a crescut la 284, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.
Peste 2300 de persoane sunt rănite.
România trimite salvatori în Turcia. Ședință de urgență a CNSU după cutremurul devastator de luni dimineața
ACTUALIZARE 9.30 Ședință de urgență a Comitetului pentru Situații de Urgență, după cutremurul devastator care a lovit sudul Turciei luni dimineața. România va trimite în zona afectată o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.
În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.
Zece români prinși în Turcia într-o zonă afectată de cutremur au cerut repatrierea. MAE: Toți sunt în siguranță
ACTUALIZARE 9.20 Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul a cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.
Peste 200 de oameni au murit în Siria - Ministerul Sănătății
ACTUALIZARE 8.50 Ministerul sirian al sănătății a transmis un bilanț actualizat al victimelor, conform căruia 237 de oameni au murit în țară - în provinciile guvernamentale Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Peste 600 de persoane sunt rănite, a comunicat ministerul.
Prayers for Türkiye and Syria. 🙏
— Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) February 6, 2023
Major earthquake hits Türkiye's southeastern cities and north cities of Syria. pic.twitter.com/2oBXsf4nhH
Nu se știe câte victime sunt în provinciile controlate de rebeli.
Nord-vestul Siriei declarat zonă de dezastru
ACTUALIZARE 8.10 Apărarea Civilă Siriană a declarat nord-vestul țării drept „zonă de dezastru” în urma puternicului cutremur de 7,8 grade care a lovit Turcia și a fost urmat de zeci de replici în întreaga regiune.
Sute de oameni au fost răniți și prinși sub dărâmături și zeci au murit.
🚨🇹🇷 #earthquake in #Turkey hundreds of people removing rubble in search of survivors.#Turkiye #nurdagi #Anayazi #Gaziantep #Syria pic.twitter.com/rJTVTiKTSJ
— uzii (@uziihashmi_) February 6, 2023
„Facem apel la autoritățile locale și forțele civile să-și mobilizeze echipele și recomandăm tuturor organizațiilor umanitare, de sănătate și de ajutor care activează în Siria să se organizeze astfel încât să acopere toate situațiile care apar, au transmis autoritățile siriene.
Mare parte din nord-vestul Siriei este controlată de forțele antiguvernamentale pe fondul unui război civil sângeros care a început în 2011.
Buildings continue to collapse in the Syrian governorate of Aleppo, as a result of the devastating earthquake that struck the city at dawn today!!!#earthquake #deprem #Syria #syria pic.twitter.com/uxA1odTGDr
— Cumali (@porcumali) February 6, 2023
Potrivit Syrian State TV, care citează Ministerul Sănătății, cutremurul de luni a ucis cel puțin 111 persoane și a rănit alte 516 în regiunile siriene Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Citește și: Ultimul cutremur de 7,8 în Turcia a fost acum 100 de ani. 30.000 de oameni au murit atunci
Cel puțin 111 morți și peste 500 de răniți în Siria după cutremurul din Turcia
ACTUALIZARE 7.50 Cel puțin 111 persoane au murit și alte 516 au fost rănite în Siria, după cutremurul puternic care a lovit sudul Turciei, a transmis televiziunea de stat siriană, citând Ministerul Sănătății.
Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus, scrie CNN.
SUA, pregătite să ajute Turcia
ACTUALIZARE 7.45 Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.
Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”
ACTUALIZARE 7.40 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați.
🚨 BREAKING NEWS
— Eren ☭🇹🇷 (@Eren50855570) February 6, 2023
IT IS ANNOUNCED THAT A TOTAL OF 1710 BUILDINGS HAVE BEEN DESTROYED DUE TO THE EARTHQUAKE IN TURKEY. There are aftershocks or buildings that have been damaged and subsequently demolished#Turkey #kahramanmaras #malatya #deprem #earthquakepic.twitter.com/UzET9pMNSa
„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el, citat de BBC.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2023
Erdogan a declarat că echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur, iar alte unități erau în alertă.
Cel puțin 76 de persoane au murit și peste 440 au fost rănite în Turcia , potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor din țară.
Turcia cere ajutor comunității internaționale după cutremur
ACTUALIZARE 7.30 Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia a cerut ajutor comunității internaționale, după ce sudul țării a fost lovit de cutremurul devastator.
AFAD a transmis într-un comunicat de presă că are nevoie de ajutor internațional „pentru căutări și salvare”.
Crucea Roșie din Turcia trimite rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.
42 de replici
ACTUALIZARE 7.20 Cutremurul devastator a fost urmat de 42 de replici în decurs de două ore, a transmis Ministerul pentru gestionarea dezastrelor interne și a situațiilor de urgență din Turcia.
"Începând cu ora 6:30, s-au înregistrat în total de 42 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,6", potrivit sursei citate de The Guardian.
Știrea inițială
În Turcia, oficialii au confirmat până acum peste 50 de decese. Zece orașe au afectate.
În Siria, cel puțin 42 de persoane au fost ucise, a informat presa de stat.
Există temeri că numărul morților va crește brusc în următoarele ore, scrie BBC.
Multe clădiri s-au prăbușit, iar echipe de salvare caută supraviețuitori sub mormane uriașe de moloz.
Allahumme sellim sellim
— 🖊YUNUS (@l__BirDost__ll) February 6, 2023
Allahumme sellim sellim
Güneydoğu da acı görüntüler! Diyarbakır da yıkılan bir bina ve altında yardım bekleyen insanlar... 😔pic.twitter.com/u7amMVwxRK#deprem
Allahu Ekber#Turkey Artçılar
Diyarbakır Hatay #Gaziantep
Kahramanmaraş
Ministrul turc de interne Suleymon Soylu a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.
În provincia Malatya, la nord-est de Gaziantep, cel puțin 23 de persoane au fost ucise, au declarat oficialii locali. În Sanliurfa au fost 17 morți. Mai multe decese au fost raportate în Diyarbakir și Osmaniye.
🔴 BREAKING NEWS
— Eren ☭🇹🇷 (@Eren50855570) February 6, 2023
An image of the 7.4 magnitude earthquake moment in Turkey 👇. Electricity goes out behind the shake #Turkey #earthquake #Kahramanmaraş #hatay #malatyapic.twitter.com/oWLjXNSOXT
Un corespondent turc al BBC din Diyarbakir a scris că un mall din oraș s-a prăbușit. Rushdi Abualouf, corespondent BBC în Fâșia Gaza, a transmis că seismul s-a resimțit aproximativ 45 de secunde în imobilul în care stătea.
Prayers for Turkey. #Turkey #earthquake #earthquaketurkey pic.twitter.com/ek01mKWAbf
— Sahar Hayat (@SaharHayat6) February 6, 2023
Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.
Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.
Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. În 1999, peste 17.000 de oameni au murit după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News