Live

Galerie Foto Cel mai mare oraș din Africa ar putea să se scufunde complet din cauza crizei climatice

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Case și mașini sub ape, oameni încercând să ajungă la casele lor mergând prin ape care le ajung cel puțin până la genunchi și proprietari care calculează pagubele imense produse de inundații – aceasta este realitatea celui mai mare oraș din Africa – Lagos, care ar putea deveni, în următorii zeci de ani, nelocuibil, relatează CNN.

Locuitorii din Nigeria, cea mai populată țară a Africii sunt obișnuiți deja cu inundațiile anuale care cuprind orașul de coastă între martie și noiembrie. La mijlocul lunii iulie, însă, sectorul economic al Lagos a trecut prin cel mai dur sezon ploios și cele mai puternice inundații din ultimii ani.

„Anul acesta, inundațiile au fost neobișnuit de grave. Am ieșit din casă și nu am realizat cât de mult a plouat. Cu cât mergeam mai mult cu atât nivelul apei creștea. A ajuns până în punctul în care a început să-mi intre apă în mașină”, spune Oseluonamhen, care conduce o companie media din Lagos.

Fotografii și clipuri video postate pe rețelele sociale arată zeci de mașini inundate după ploaia torențială. Inundațiile paralizează activitatea economică a orașului și duc la pierderi de aproximativ patru miliarde de dolari pe an.

Până la sfârșitul acestui secol, Lagos, un oraș de 24 de milioane de locuitori de pe coasta atlantică a Africii și Nigeriei ar putea deveni nelocuibil, în contextul creșterii nivelului apelor din cauza schimbărilor climatice.

Problema este exacerbată inclusiv de sisteme de canalizare de proastă calitate și gestionate defectuos și de o creștere urbană necontrolată, a concluzionat un studiu recent. Agenția hidrologică din Lagos a anunțat că inundațiile catastrofale vor continua și în septembrie, luna în care sezonul ploios ajunge la vârf.

Lagos și alte regiuni ar putea fi sub ape până în 2100

Lagos este construit parțial pe continent și parțial pe niște insule. Eroziunea coastelor sale face ca orașul să devină din ce în ce mai vulnerabil la inundații, despre care ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote spune că sunt rezultatul încălzirii globale și „acțiunilor distructive umane pe o perioadă mai lungă de timp”.

Exploatarea nisipului pentru folosirea în construcții este o astfel de acțiune distructivă care a contribuit la eroziunea accelerată a coastelor din Lagos, susțin experții.

Nu doar Lagos se află în pericol, însă. Și alte orașe poziționate similar ar putea să fie complet sub ape până în anul 2100, conform unui studiu publicat de grupul de cercetare Climate Central.

„Rezultatul poluării este că creșterea nivelurilor mării în următoarele trei decenii ar putea să ducă la inundații care să acopere zone locuite de aproximativ 300 de milioane de oameni. Până în 2100, regiuni locuite de 200 de milioane de oameni ar putea să ajungă permanent sub nivelul mării”.

Până la finalul acestui secol, experții se așteaptă ca nivelul mării la nivel global să crească cu 2 metri.

Un astfel de deznodământ ar fi extrem de periculos pentru Lagos, aflat la mai puțin de doi metri deasupra nivelului mării.

Sezoanele de ploaie lasă în urmă zeci de morți în fiecare an

Inundațiile perene din zonele de coastă ale Nigeriei lasă în fiecare an un număr mare de morți și de sinistrați în urma lor. Conform datelor NEMA, peste 2 milioane de oameni au fost direct afectați de inundați în 2020.

În dezastrul de anul trecut, cel puțin 69 de oameni au murit. În 2019, numărul deceselor a fost de 159.

Dincolo de vulnerabilitățile orașului Lagos la schimbările climatice, sistemul slab de canalizare și șanțurile înfundate au dus la escaladarea efectelor ploilor.

Experții spun că pentru ca Lagos să se poată adapta la schimbările climatice, trebuie să își schimbe inclusiv abordarea în ce privește sistemele de canalizare, gestiune a dezastrelor și a infrastructurii.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Presupuse acte de canibalism au îngrozit Papua Noua Guinee. „O confruntare violentă între doi fraţi a degenerat”

Cel mai bătrân animal descoperit vreodată ar putea dezvălui când un curent oceanic crucial va suferi un colaps catastrofal

Guvernul britanic pregătește un „sistem de avertizare timpurie” pentru „sfârșitul lumii”

Păsările migratoare nu mai pleacă din România pe timpul iernii. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri