Live

Aproape jumătate de milion de oameni ar putea fugi din Afganistan în următoarele luni. Cât de pregătită este Uniunea Europeană

Data publicării:
Aproape jumătate de milion de oameni ar putea fugi din Afganistan în următoarele luni. Cât de pregătită este Uniunea Europeană. FOTO: Getty Images

Uniunea Europeană trebuie să stabilească reguli comune cu privire la migrațiune, în contextul afluxului ilegal de migranți la frontierele de est, a declarat, sâmbătă, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Margaritis Schinas a mers, sâmbătă, la graniţa dintre Lituania şi Belarus unde s-a înregistrat o creştere puternică a fluxului de migranţi ilegali din Belarus.

''Situaţia de aici prezintă un alt mesaj pentru noi în Uniunea Europeană: că este momentul să trecem la un cadru european mai previzibil şi mai complet pentru politica migratorie'', a declarat Schinas jurnaliştilor, potrivt Agerpres.

Comisia Europeană a propus un nou pact privind migraţia şi azilul pentru a elabora o politică comună cu privire la aceste subiecte. Dar negocierile au fost oprite de pandemia de COVID -19.

UE este acum din ce în ce mai preocupată de posibilul aflux de migranţi din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării la mijlocul lunii august.

În Lituania, migraţiile ilegale au explodat anul acesta, numărul de noi sosiţi detectaţi la frontieră ajungând deja la peste 4.100, comparativ cu doar 81 în 2020.

În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia. Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

Miniştrii de interne ai celor 27 de naţiuni ale UE au afirmat, miercuri, într-un comunicat că Belarusul încearcă să ''se folosească de fiinţele umane în scopuri politice''.

Marea temere legată de evenimentele din Afganistan

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea a peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene şi a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta, notează Reuters.

''Este adevărat că acum suntem într-o criză majoră, dar nu UE a provocat situaţia, totuşi suntem chemaţi din nou să participăm la găsirea unei soluţii'', a declarat comisarul grec pentru cotidianul austriac Wiener Zeitung.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până la 500.000 de afgani ar putea pleca din ţara lor până la sfârşitul anului.

De data aceasta, UE a fost mai bine pregătită, cu o protecţie mai puternică a graniţelor externe şi resurse financiare pentru a ajuta statele vecine Afganistanului, în timp ce politicile statelor UE sunt din ce în ce mai mari convergente, a spus de asemenea Schinas.

''Prin urmare, consider că acum este momentul pentru a conveni asupra unei politice europene comune pentru migraţie şi azil, aşa cum am propus în Comisia Europeană în septembrie'', a conchis el.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Partenerii noștri