Sistem de irigații de 1,3 milioane lei, inaugurat cu fast de Petre Daea, nefuncțional de doi ani. "A fost apă doar pentru vizita aia"
Sistemul de irigații din judetul Ilfov, inaugurat acum doi ani de ministrul Petre Daea, nu funcționează. Stația de pompare a fost reabilitată și poate fi pornită. Însă nu are unde trimite apa. Canalele sunt înfundate, surpate și pline de buruieni.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Cât câștigă, de fapt, tractoriștii din România
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Cum se apără ministrul Agriculturii în afacerea "stuful din Deltă"
Cât de adevărată e expresia "România a fost grânarul Europei"
Ministrul Barbu spune că nu știa de tunul de 5 milioane de euro al familiei Stănescu cu subvenții
Liderii fermierilor și transportatorilor extind revendicările în numele „românilor”. Andruș: Apartenența noastră nu contează
Florinel Barbu - fostul director ANIF, în 2 octombrie 2018: "S-a făcut bazinul de aspirație pe un kilometru, s-au montat stăvilare noi la râul Sabar, au fost reabilitate stația, conducta de refulare și 26 de kilometri de canal, valoarea investiției a fost undeva la 1,3 milioane de lei".
Ziua de 2 octombrie 2018 a fost una dintre cele mai fericite pentru agricultorii din zona Jilava, din Ilfov. Canalul de irigații urma să fie funcțional și să asigure apa pentru toate terenurile din zona.
Redeschiderea s-a făcut cu mare fast în prezența fostului minstru al agriculturii, Petre Daea. Aproape doi ani mai târziu situația arată dezolant.
Adrian Țonea, agricultor: "Pur si simplu este spartă. Gura de vizitare e spartă mai încolo și de doi ani de zile nu se întâmplă nimic".
Adrian Țonea este unul dintre cei care s-au bucurat cel mai tare de noua investiție pentru că are în apropierea canalului de irigații 3000 de hectare de culturi. Omul spune că bucuria a durat doar câteva zile.
Adrian Țonea, agricultor: "Când s-a dat drumul la stație și a fost deschiderea cu ministrul Daea prezent, apa a fost dată de la stația de pompare de la 400 de metri, până aici. De aici încolo nu a fost plin niciodată canalul, aici a fost blocat doar pentru a vedea minstrul Daea că există apă, pentru vizita aia, da, atât".
În teorie canalul de irigatii care începe de la Jilava și se termină la Frumușani, care măsoară 26 de kilometri ar trebui să irige 10.000 de hectare de teren. În realitate canalul este plin de gunoaie, este foarte degradat și nu a mai văzut picătură de apă de peste 10 ani.
Dan Jigău, agricultor: "Mi-am achiziționat o pompă și doi tamburi de irigat în valoare de peste 100.000 de euro, în vederea prevenției, împotriva secetei, pe care nu i-am putut folosi pentru că pe canal nu este apă deloc".
Și Dan Jigău așteaptă să vadă apă pe canalul de irigații care trece pe lângă terenurile sale. A și cumpărat o instalație foarte scumpă care stă într-un depozit în timp ce seceta îi arde tot ce cultivă..
Dan Jigău, agricultor: Canalul există, pompele există, apa lipsește.
Culturile de toamnă clar au avut de suferit și proportia variază între 10 și 30 la sută în funcție de locație, sol. Pierderi!
Noul director al Autorității Naționale de Îmbunătățiri Funciare spune că proiectul nu era gata în toamna anul 2018 și nu este gata nici acum.
Constantin Ștefan, director ANIIF: In anul 2018 a fost o inaugurare! Nu a funcționat, nu în 2019 în decembrie a fost reabilitată lucrarea de la stația de pompare. Lucrările pe canal nu au fost executate și suntem puși în situația să le efectuăm acum. În momentul de față, trebuie o decolmatare a sifonului și o reparație pentru că au fost niște încercări de vandalizare. Se intervine intens pentru ca săptămâna viitoare să putem alimenta canalul".
Canalul de irigații din Ilfov a fost amenajat în anii 70 și a funcționat până în 2008. Canalul traversează comune din Ilfov, Giurgiu și Călărași.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News