Live

Exclusiv Cât vor costa gazele la iarnă. Ce spune ministrul Energiei despre situația din România, în contextul scumpirilor din UE

Data publicării:
Foto: Sebastian Burduja, ministrul Energiei / Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Prețul gazelor naturale a început să crească în Europa în prag de iarnă, influențat de tensiunile uriașe din Orientul Mijlociu. Scumpirile îngrijorează mai ales în contextul creșterii tuturor prețurilor, la care suntem campioni în UE. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la Digi24 că România are deja gaze înmagazinate, care ar trebui să acopere consumul din această iarnă.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: România are în vigoare o schemă de compensare-plafonare a facturilor până la 1 aprilie. Asta înseamnă că prețul inclusiv la gaze este plafonat la consumatorul final. În ceea ce privește stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depășit 100%, suntem la 103,27%. Practic avem înmagazinat în acest moment 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut când oricum noi am stat foarte bine.

Deși pe timpul sezonului rece producția zilnică scade, cu ceea ce avem înmagazinat și putem să extragem, acoperim cu brio consumul, a subliniat Sebastian Burduja.

La 21, 22 octombrie, producția în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne așteptăm să putem trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale atunci când anumite companii decid să importe când gazul din import este mai ieftin decât cel extras din depozite”, a spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că România nu este dependentă de gazul rusesc și a explicat în ce condiții se importă gazul și de unde vine acesta.

România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc și așa ar trebui să se comporte toate statele europene, asta le-am și transmis la Consiliul Energiei de la Luxemburg, sigur, avem și vecini care spun că n-au de ales și trebuie să importe în continuare din Rusia. În general, noi importăm pe relația cu Bulgaria, deci este gaz care vine din Turcia pe magistralele mari, inclusiv gaz din Azerbaidjan, oricum odată ajuns în Turcia el este considerat gaz turcesc”, a mai spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a subliniat că „este important să știe toți românii că avem din perspectiva gazelor naturale securitate energetică, chiar independență energetică, adică ne acoperim din producția noastră consumul intern”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Profesor de economie: „Ne vom aștepta la creșteri de prețuri la 1 ianuarie 2025”

Comisarul european pentru energie: Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti

Ministrul Agriculturii contrazice scumpirile anunțate de INS: „Vă invit să mergeți cu mine în magazin”

Marcel Ciolacu, despre PNRR: Este exclus ca România să pierdă vreun euro. Nu mai merge cu şmecheria în 2024

Partenerii noștri