Afaceriștii israelieni oferă recompense de milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Israel Rescues Four Hostages, Including Noa Argamani, from Hamas Stronghold in Gaza
Inițiativa a venit fără o consultare cu guvernul israelian. Foto: Profimedia Images

Afaceriștii israelieni oferă recompense de până la zece milioane de dolari pentru a-i convinge pe locuitorii din Fâşia Gaza să elibereze zecile de persoane reţinute pe teritoriul palestinian, după mai bine de un an de la începerea războiului între Israel şi Hamas, relatează AFP, citată de News.ro. Deși unii se îndoiesc că inițiativa va avea succes, oferta este valabilă până miercuri, 23 octombrie, la miezul nopții.

Potrivit sursei citate, directorul general al companiei de electrocasnice SodaStream, pe nume Daniel Birnbaum, a declarat că a primit peste 100 de apeluri după ce a scris pe contul său de X că va oferi recompensă de 100.000 de dolari „oricărei persoane din Gaza care livrează un ostatic israelian viu”.

Inițiativa a venit fără o consultare cu guvernul israelian. „Recompensa financiară trebuie să vină din sectorul privat, vom vedea dacă va funcţiona. În orice caz, tot ce am încercat până acum nu a funcţionat”, susține directorul general.

„Nu mă aştept să îi recuperăm pe toţi (dar) aş fi fericit dacă am recupera măcar un ostatic”, a adăugat el.

Birnbaum a explicat că „10 până la 20” dintre aceste apeluri ar putea fi legitime și au fost transferate autorităților israeliene pentru verificare, adăugând că persoanele care l-au contactat par mai interesate de ieșirea din Gaza decât de banii promiși.

Pe lângă Daniel Birnbaum, s-a alăturat inițiativei de eliberare a ostaticilor și David Hager, un dezvoltator imobiliar israeliano-american. 

El afirmă că a strâns de la prieteni peste 400.000 de dolari.  

„Toată lumea a pus câte 100.000 de dolari”, a declarat bărbatul care a făcut avere în Statele Unite, făcând apel la alţi oameni de afaceri să contribuie pentru a ajunge la suma de 10 milioane de dolari.”, a declarat Hager.

După moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu le-a promis palestinienilor care depun armele şi lasă ostaticii să plece, că joi, 24 octombrie, vor fi cruţaţi.

În contrast, Michael Milshtein, expert la Centrul Moshe Dayan de la Universitatea din Tel Aviv spune că este puțin probabil ca aceste demersuri să aibă și rezultate: 

„Ar putea exista unul, două sau trei cazuri, dar nu vom vedea drumurile pline de oameni care să spună că sunt gata să accepte această ofertă”, a declarat el pentru AFP.

La fel susține și Muhammad Al-Najjar, un bărbat care a reușit să fugă din nordul Fâşiei Gaza:

„Nu ne pasă de mesajele pe care ni le trimite inamicul”, a declarat tânărul de 33 de ani, care consideră că Israelul nu îşi va respecta promisiunile. „Hamas nu va elibera ostaticii fără ceva în schimb”.

În noiembrie 2023, aproximativ o sută de ostatici au fost eliberaţi în urma unui acord de încetare a focului şi al unui schimb cu deţinuţi palestinieni din Israel. Însă, de atunci, toate încercările de a ajunge la noi eliberări de ostatici au eșuat.

 

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri