Exclusiv Care sunt cauzele care au dus la rezultatul referendumului din Republica Moldova (analist)

Data publicării:
Moldova Elections
Alegeri în Republica Moldova. Foto: Profimedia Images

Ion Tăbîrță, analist politic din Republica Moldova, a vorbit, marți, la Interviurile Digi24.ro, despre cauzele care au dus la rezultatul extrem de strâns de la referendumul privind modificarea Constituției. Analistul consideră că a fost un cumul de factori, dar pot fi distinse trei mari cauze.

Moldovenii au fost chemați, duminică, la urne pentru a vota la referendumul privind modificarea Constituției și la primul tur al alegerilor prezidențiale. Datele oficiale prezentate de către Comisia Electorală Centrală de la Chișinău relevă că doar puțin peste 11.000 de voturi au făcut diferența, iar în turul doi au ajuns președintele în funcție, Maia Sandu și candidatul susținut de partidele pro-ruse Alexandr Stoianoglu.

Tăbîrță consideră că trei mari cauze au dus la rezultatul sub așteptări la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Principala cauză este dezinformarea masivă venită dinspre Moscova sau chiar direct de la Moscova prin propagandiști, prin anumiți oficiali, dar și prin anumite „cutii de rezonanță” care au reluat narativele propagandei ruse la adresa Uniunii Europene și la adresa actualei conduceri de la Chișinău”, spune acesta.

A doua mare cauză, din punctul de vedere al analistului Tăbîrță este „rețeaua creată de oligarhul fugar Ilan Șor, prin care acesta a reușit să corupă alegătorii, lucru care a influențat semnificativ rezultatul alegerilor. Votul nu a fost cumpărat în ziua alegerilor, ci din timp, prin metode de salarizare, prin scheme „piramidale” în care oamenii erau pur și simplu cumpărați.”

A treia cauză este legată de activitatea partidului de la guvernare, care a încercat să se plaseze în afara jocului, a încercat o abordare din categoria „noi și restul”. Acest lucru a dus la apariția nemulțumirilor, inclusiv în randul electoratului pro-european. Rezultatul este și o consecință directă a modului în care a fost guvernată țara și a modului în care guvernarea s-a comportat politic în ultimii ani”, a mai precizat Ion Tăbîrță.

Întrebat cât de mult a contat influența Federației Ruse, Tăbîrță a punctat că „ingerințele Federației Ruse au contat foarte mult. Narativele Kremlinului au dus la manipulări foarte grave, au dus la dezinformări, s-a acționat pe zona emoțională s-au exploatat temerile oamenilor, s-au fluturat sperietorile care au influențat deciziile oamenilor.”

Analistul politic a subliniat și importanța extrem de mare pe care a avut-o coruperea alegătorilor. „Doar în luna septembrie, autoritățile au descoperit o schemă de finanțare ilegală în valoare de 15 milioane de dolari. Iar dacă e să privim datele prezentate de către autorități, vedem cum oamenii au fost cumpărați prin rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor. Această schemă de corupere a alegătorilor înseamnă cel puțin 10 procente din rezultatul final al alegerilor”, spune acesta.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri