Exclusiv Burduja: Reactorul 1 de la Cernavodă se închide în 2027 pentru retehnologizare. Avem proiecte de centrale în construcție
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, vineri, la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru de la Digi24, că producția de energie în România va crește până în 2027, când urmează să se închidă reactorul 1 de la Cernavodă pentru a intra în retehnologizare. El face referire la proiectele centralelor de la Mintia, Iernut, Ișalnița și Turceni.
Incident grav la concertul lui Babasha, de la Cernavodă. O polițistă a fost lovită cu pumnul în față
Alertă la centrala de la Cernavodă
Momentul în care primarul de la Cernavodă este atacat pe stradă
România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești
Explozie pe șantierul autostrăzii A7 din Vrancea. 4 oameni au murit iar alți 5 sunt răniți
"Un șantaj nuclear". Cioroianu: Arată că ofensiva Moscovei nu a funcționat
Fost ministru al energiei: Plafonarea gazului rusesc e o greșeală
Cum se trăiește în aceste zile în Zaporojie
Blindate ruse parcate sub conducte la Zaporojie
„Prioritatea zero este siguranța, cu atât mai mult într-o centrală nuclearo-electrică. E de spus că la reactorul 1 nu am vorbit de o avarie în zona de producție a energiei nucleare, ci în zona clasică a centralei. A fost vorba de o pompă și au fost niște clapeți care au avut o avarie. Ea s-a remediat iar reactorul a fost repornit.
E un reactor care se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, de 30 de ani, și în 2027 el se va opri și va intra în retehnologizare, un proces care este absolut în grafic, așa cum ar trebui să fie”, a afirmat Sebastian Burduja.
Ministrul spune că până în 2027 capacitatea de producție a reactorului poate fi înlocuită.
„Ne trebuie tot o formă de producție de energie în bandă, continuă, așa cum e energia nucleară. Avem la Mintia poate cea mai importantă investiție - 1.800 de MW, o investiție privată, centrală pe gaz cu termen de punere în funcțiune cel mai târziu mijlocul anului 2026. Avem centrala de la Iernut, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finalul acestui an – peste 400 de MW, tot pe gaz. Avem centrala de la Ișalnița și de la Turceni (C.E. Oltenia), unde vor fi încă 1.300 de MW, comparativ cu un reactor de 700 și ceva de MW, deci am fi mai mult decât acoperiți din această perspectivă”, spune oficialul din Guvern.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News