Meteorologii se așteaptă să mai plouă în această noapte și mâine în zonele afectate de inundații, dar cantitățile de apă vor fi mult mai mici. De joi, scad șansele de ploaie în toată țara, iar vremea se încălzește, a spus la Digi24 Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM.
„Fenomenul foarte sever s-a încheiat, dar în zonă este foarte multă umezeală în aer, în urma ploilor puternice, și încă sunt condiții să se mai formeze sisteme noroase din care să plouă, posibil în această noapte, mâine și mai ales mâine noapte. Pe lângă această umezeală foarte mare în aer, avem și o circulație a aerului dinspre Marea Neagră, ceea ce de asemenea favorizează formarea norilor.
Pe de altă parte, e destul de sigur că ploile pe care le așteptăm nu vor mai acumula decât izolat peste 20-25 de litri pe metru pătrat. Nici nu suportă comparație cu ce a fost”, a spus meteorologul.
„Sigur că acum ar fi bine să nu mai plouă, pentru ca oamenii din zonă să își poată face ce au de făcut în gospodării”, a adăugat ea.
„Veștile sunt totuși bune pentru zilele următoare, pentru că spre sfârșitul săptămânii presiunea atmosferică este în creștere, nu mai sunt condiții de formare a norilor și e posibil ca în weekend să fie vreme frumoasă. Apreciem că de joi încolo, condițiile de ploaie vor fi foarte reduse. Vremea este într-un proces de încălzire, dar în spatele frontului de precipitații a intrat o masă de aer rece, așa că e posibil ca nopțile să rămână mai răcoroase”, a spus Georgescu.
Ea a explicat și cum s-a format ciclonul Boris, care a adus vreme severă și inundații catastrofale în țara noastră și în Europa Centrală.
„O masă de aer foarte rece de origine arctică, coborâtă înspre bazinul Mării Mediterane, a favorizat dezvoltarea unui ciclon. Acolo s-a format ciclonul Boris, a fost inclus într-o masă de presiune scăzută. Dar nu a fost numai Boris, ci toată familia lui, au fost mai mulți centri ciclonici formați în regiune, unul din ei ne-a afectat și pe noi”, a spus Georgescu.
„Acea masă de aer rece s-a organizat sub forma unui ciclon de mare altitudine, el încă se rotește la vest de țara noastră și contribuie la formarea fronturile care încă mai pot precipita în zona țării noastre, dar la cote mult mai reduse. Această masă de aer foarte rece a dus și la formarea primelor ninsori pe crestele cele mai înalte din țara noastră. Este mult prea devreme pentru așa ceva”, a spus Mateescu.
Editor : M.B.