Rusia își mărește „flota fantomă”. Cum încearcă să evite sancțiunile SUA pentru a face primul transfer de gaze lichefiate

Data actualizării: Data publicării:
rusia nave flota
Foto: Profimedia Images

Rusia își mărește „flota fantomă” și găsește metode să evite sancțiunile americane. Astfel o navă specializată în transportul gazelor naturale, care este vizată de sancţiunile SUA, pare să îşi transfere încărcătura rusească pe o altă navă în Marea Mediterană, o dovadă a măsurilor la care Moscova trebuie să recurgă pentru a evita sancţiunile americane, transmite Bloomberg preluată de Agerpres.

Imaginile de pe satelit, arată că nava Pioneer, care vineri a fost sancţionată de autorităţile americane, este în prezent ancorată lângă o altă navă la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri nord-est de portul egiptean Port Said. Ăsta este un semnal că cele două nave efectuează operaţiuni de tip transfer al încărcăturii de pe o navă pe alta, o operaţiune rară pentru gazele naturale lichefiate. Nava care preia încărcătura rusească este New Energy, un vas care nu este vizat de sancţiuni, potrivit TankerTrackers.com.

Încărcătura care este transferată este prima livrare de gaze naturale lichefiată de la Arctic LNG 2, cea mai nouă facilitate de export de gaze naturale a Rusiei, care a fost sancţionată de SUA anul trecut. Ca răspuns la sancţiunile americane, Moscova îşi pune la punct o „flotă fantomă” de nave specializate în transportul de gaze lichefiate, la fel cum a făcut cu tancurile folosite pentru transportul ţiţeiului şi altor produse rafinate.

La finele săptămânii trecute, SUA au mărit miza prin impunerea de restricţii pentru şapte transportatori de gaze lichefiate care au legătură cu Rusia, inclusiv Pioneer şi Ocean Speedstar Solutions, firma cu sediul în India care gestionează nava.

La rândul său, nava New Energy este administrată de firma Plio Energy Cargo Shipping începând din luna iunie şi anterior era bănuită că face parte din flota din umbră din cauza opacităţii cu privire la proprietarul său. Firma Plio Energy cu sediul din India a fost înfiinţată în data de 20 iunie, potrivit datelor furnizate de autorităţile din India.

După ce transferul gazelor lichefiate de pe o navă pe alta se va termina, vasul New Energy ar putea trece prin Canalul Suez spre Asia, unde ar pute găsi cumpărători dispuşi să cumpere gaze ruseşti. Bloomberg precizează că este o practică obişnuită pentru navele care transportă energie şi care este vizată de sancţiuni să îşi ascundă locaţia prin oprirea sau manipularea sistemului automatic de identificare.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...