Un bihorean a găsit 400 de monede de argint în curtea casei. Primul său gest
Un bărbat din Bihor a găsit o comoară chiar în curtea casei. Peste 400 de monede din argint, pe care s-a grăbit însă să le restituie statului.
Comoară de 800 de ani, găsită cu detectorul de metale
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Despre comori îngropate şi descoperite după sute sau mii de ani s-au scris multe poveşti. Însă pentru un localnic dintr-un sat din Bihor, povestea a devenit realitate. Bărbatul a găsit o comoară chiar în curtea casei. Peste 400 de monede din argint, pe care s-a grăbit însă să le restituie statului.
Pentru bihoreanul Petru Ile surpriza vieţii lui a apărut în curtea casei, în timp ce săpa un şanţ.
Petru Ile: „Săpând la canalul termic, la o adâncime de circa 80 de cm, după vreo 10 excavări a ieşit la suprafaţă ceva de culoare verde şi ne-am oprit şi am analizat. Am crezut că sunt şaibe, dar, când colo, semănau cu banii”.
Nu mai puțin de 478 de monede din argint. Şi-a dat seama că trebuie să fie foarte vechi şi, probabil, şi preţioase. Aşa că le-a strâns pe toate și a anunțat primăria din comună că a găsit o comoară.
Monedele au ajuns la arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor, care au apreciat că provin din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Specialiştii urmează să stabilească şi cât valorează banii din argint. Conform legii, o treime din sumă i se cuvine celui care i-a găsit.
Florentin Lazăr - primarul comunei Aușeu: „Mă bucur că sunt astfel de cetățeni care conștientizează faptul că o asemenea descoperire face bine comunei și e un început pentru alți cetățeni care dacă descoperă asemenea comori să urmeze procedura legală.”
Descoperirea de la Groşi este a doua de acest fel făcută, luna aceasta, în zonă. La începutul lui octombrie, doi tineri au găsit, într-o pădure din aproprierea oraşului Aleşd, nu mai puţin de 379 de monede. Din primele evaluări, acestea datează din secolul I înainte de Hristos.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News