Live

Cum explică sociologii creșterea natalității în Cluj-Napoca

Data publicării:
Cluj se alătură județului Sibiu cu rata de infectare peste 7, și ajunge la o incidență de 7,3. FOTO: Getty Images

Tinerii din Cluj-Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei, explică sociologii creșterea natalității din ultimii ani. Dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000, relatează Mediafax.

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, asta în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.

„Dacă în 2008-2009 aveam în jur de 5.600 de copii născuți în medie în fiecare an, am sfârșit 2019 cu un număr de aproape 7.000. După părerea noastră, această cifră arată că orașul își atinge obiectivele strategice pe care și le-a asumat, după cum știți obiectivul strategic este de a crește calitatea vieții. Se nasc mai mulți copii la Cluj-Napoca pentru că orașul oferă un stil de viața pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educațional din ce în ce mai bun și care își asumă datoria de a se îmbunătăți continuu, un spațiu public a cărei calitate dorim să o creștem și bineînțeles o componentă de participativitate pe care administrația și-o asumă și care există la Cluj-Napoca. Oamenii aleg să se mute în acest oraș sa doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Siguranța zilei de mâine și tendința de a pune mai mult preț pe viața privată sunt alți factori care încurajează familiile tinere să facă copii, spun specialiștii.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte, ponderea populației tinere din populația orașului, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc în Cluj o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România. Vorbim și de stabilitatea financiară și eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii și în al treilea rând cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale", a spus sociologul Ioan Hosu.

Potrivit statisticilor, în 2008 în Cluj-Napoca s-au născut 2.810 băieți și 2.795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3.370 de băieți și 3.593 de fete.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ieșire nervoasă a lui Emil Boc, după vot: Bă, fraierilor! (VIDEO)

Rezultate alegeri locale 2024 - numărătoare paralelă: Emil Boc câştigă al şaselea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca, sancționată pentru discriminare după ce a decis să amendeze oamenii cu haine murdare în transportul public

Emil Boc obţine detaşat un nou mandat la Cluj-Napoca - numărătoare paralelă a PNL

Partenerii noștri