Live

Sumele uriașe din sistemul privat de sănătate

Data actualizării: Data publicării:

Asistenţa medicală este gratuită pentru angajaţii români în teorie, dar oamenii nu mai au încredere în sistemul public de sănătate românesc şi aleg alternativa serviciilor plătite din privat. De la analize la operaţii complicate, clinicile private au ajuns în 2019 să ofere mare parte din serviciile necesare populaţiei, în timp ce calitatea serviciilor din spitalele de stat este aspru criticată.

Infecţiile intraspitaliceşti şi lipsa dotărilor din spitalele de stat, şi aşa puţine la număr, au determinat angajaţii români să aleagă alternativa oferită de spitalele şi clinicile private. Piaţa serviciilor medicale private a ajuns , în 2018, la o cifră de afaceri estimată de 11 miliarde de lei, de peste două ori mai mare faţă de nivelul din 2013, arată o analiză KeyFins.

În comparaţie cu banii învărtiţi în sistemul public, de peste 40 de miliarde de lei, clinicile private încă sunt departe, însă sistemul este mult mai eficient.

Comparativ cu nivelul din 2007, afacerile din acest sector privat au crescut cu aproape 500 la sută.

În ceea ce priveşte profitul clinicilor private, acesta a crescut cu aproape o treime faţă de 2016 şi cu peste 400% în 10 ani, din 2007 în 2017. Anul trecut, piaţa serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, spun experţii Keysfin: Numărul de companii s-a menţinut la aproape 15.000. Sunt cu aproape 12.000 mai multe clinici private decât în urmă cu 12 ani, ceea ce desenează cumva direcţia în care se va îndrepta piaţa anul acesta.

Potrivit analizei, achiziţiile şi fuziunile vor fi în prim plan. Marile clinici private vor continua în acest an să se dezvolte prin absorbţia cabinetelor independente, dar şi prin extinderea serviciilor.

În topul afacerilor din sectorul medical privat, anul 2017 a adus pe primul loc Centrul Medical Unirea. Compania controlată de Royal Capital Investements, care administrează reţeaua Regina Maria, a depăşit pentru prima dată MedLife, cu afaceri de 381 de milioane de lei.

Pe locul trei s-a situat SANADOR. Compania cu capital 100% românesc a raportat o cifră de afaceri de 290 de milioane de lei. Per total, primii 10 jucători din sistemul medical privat au generat aproape un sfert din cifra de afaceri totală a sectorului.

Potrivit datelor Institutului de Monitorizare și Evaluare a Sănătății, dacă în 2015 cheltuielile pentru sănătate erau de 1.128 de dolari pentru o persoană, până în 2040 acestea ar urma să ajungă la peste 3 mii de dolari.

Serviciile medicale private au ajuns astfel să reprezinte una dintre cele mai rentabile afaceri din perspectiva randamentului obținut de acționari.

Este o industrie în care investițiile pe termen lung sunt masive și cu o capitalizare peste medie. piaţa serviciilor medicale private are un potenţial semnificativ.

Într-o ţară în care îmbătrânirea populaţiei a atins un nivel îngrijorător, nevoia de servicii medicale va fi mai mare. Ori în absenţa unor alocări substanţiale pentru construcţia de spitale sau clinici de stat, nu este exclus ca, în viitor, statul să fie nevoit să folosească clinicile private pentru a-și acoperi necesarul, sunt de părere analiştii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra spitalelor

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

Tehnologia viitorului: de la drone și VR până la roboți medicali ce permit sigilarea vaselor direct de la consola chirurgului

Partenerii noștri